Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Δέσμιοι μιᾶς θρησκευτικῆς ἀπιστίας - Μητροπολίτης Ἰωαννίνων Θεόκλητος


Τάς ἀρχάς αὐτάς τάς ὁποίας ἡ συνόλη, ὑπό τήν ἐν τιμῇ πρωτοκαθεδρίαν Σου, Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἀσπάζεται καί ἐν ἀσπασμῷ ἁγίῳ, συνεχομένη τῷ Θείῳ θελήματι, προσέρχεται εἰς τούς διαλόγους μετά τῶν ἐν Χριστῷ ἀδελφῶν τῆς Ρώμης, ὡς καί τῶν ἄλλων ὁμολογιῶν, τραυματίζουν ἐνίοτε ἐκ τῶν ἔσω πείσμονες ψευδαδελφοί, συγκροτοῦντες ὁμάδας φανατικῶν ὑποστηρικτῶν τῶν δῆθεν «θεσμίων», δέσμιοι ἐν πολλοῖς μιᾶς θρησκευτικῆς ἀπιστίας, ἑνός νεομανιχαϊστικοῦ φονταμενταλισμοῦ, μιᾶς προβολικῆς μεταφυσικῆς ἐνοχῆς, ἑνός ἔργου εὐκόλου διά νά ζοῦν δίκην σεκτῶν οἱ μεταπράται τῆς «καθαρᾶς θρησκείας». Τό ἴδιον φαινόμενον ταλαιπωρεῖ καί τήν ἀδελφήν Ρωμαιοκαθολικήν Ἐκκλησίαν.
Ἐν τούτοις, ἡ μή φωνασκοῦσα κοινοβλαβῶς ἀνθρωπότης, ἀλλά ἀναμένουσα θεοφρόνως, ὡς καί οἱ ἄνθρωποι καλῆς θελήσεως οἱ ἐνδιαφερόμενοι διά τήν προαγωγήν τῆς ἑνότητος, τῆς ὁμονοίας καί τῆς καταλλαγῆς, ὅπου δεῖ, ἐπικροτεῖ, προσδοκᾶ καί προσεύχεται, ὅπως ἡ διάφανος πραγματικότης τῆς Ἐκκλησίας στήσῃ τόν κόσμον εἰς τήν θέαν τοῦ κάλλους τοῦ Θεοῦ.
Μητροπολίτης Ἰωαννίνων  Θεόκλητος (Σεττάκης)

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεόκλητος Σετάκης που κάπνιζε και είχε δηλώσει ότι διαβάζει τον αντίχριστο Καζαντζάκη! Αυτόν μας προβάλλετε για αυθεντία;

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΕΣΥ ΑΥΘΕΝΤΊΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΈΚΑΝΕ Ο ΘΕΌΚΛΗΤΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΚΡΊΝΕΙ ΑΛΛΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Την κάθε πράξη την κρίνει και ο ευσεβής λαός που κρίνει Συνόδους ακόμα και Οικουμενικές Συνόδους! Αν διαβάσεις λίγο εκκλησιαστική ιστορία θα μάθεις περισσότερα 3:25 μ.μ. ότι πριν τον Κριτή, έχει δικαίωμα και ο λαός να αξιολογεί τις πράξεις ποιμένων και άλλων και όσες είναι αντίθετες προς την ευσέβεια να τις απορρίπτει.

Ανώνυμος είπε...

Αυθεντίες για τον λαό του Θεού είναι οι Άγιοι που πήραν σωστή επικριτική θέση απέναντι σε διάφορους αιρεσιάρχες και βλάσφημους! Αυτοί ανακηρύχθηκαν άγιοι! Όχι οι ποιμένες και οι λοιποί που δεν έβλεπαν τις βλασφημίες και τις αιρέσεις ή χαϊδολογούσαν τους αιρεσιάρχες και τους βλάσφημους!

Ορθόδοξος Αντιοικουμενιστής

Ανώνυμος είπε...


"Τήν δικαίαν κρίση κρίνατε", λέει ο Κύριος. Θέλει μήπως κάποιος να τον διορθώσει;

a

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ποιός μίλησε για άδικη κρίση;

π. Geras Imos είπε...

Ξέρεις φίλε μου αν έκανε αγώνα να το κόψει ή για ποιο λόγο διάβαζε Καζαντζάκη; Κι εγω θεωρώ απαράδεκτα τα παραπάνω του Μακαριστού αλλά τα σχόλια υπάρχουν για τα σχόλια ή για να κατακρίνουμε; Δεν ξέρουμε τι αγώνα κάνει ο καθένας για να του κολλάμε ταμπέλες ...

Ανώνυμος είπε...

ΣΑΦΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΑΓΩΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Απο πότε είναι μακαριστοί οι βλάσφημοι και οι ασεβείς;
Απο πότε δεν ξέρουμε τί καπνό φουμάρει ένας διαβάζει βλάσφημους; Δεν μας τα λένε καθόλου καλά μερικοί...
Άλλα λένε οι Πατέρες για τους αιρετικούς και τους βλάσφημους.

Ανώνυμος είπε...

π. Γεράσιμε δεν είμαστε χαζοί.

Ξέρουμε ένας με ποιόν τρόπο το λέει ότι διαβάζει ένα βλάσφημο, αν το λέει με αποδοκιμασία ή αν το λέει με τρόπο που δείχνει ότι δεν είναι κάτι κακό, αλλά αντίθετα ωφέλιμο. Τόσοι χαζοί δεν είμαστε...

Ξέρουμε ακόμα ότι για δημόσιες τοποθετήσεις , αξίζει δημόσια επίκριση και αν υπάρξει μετάνοια αυτή δηλώνεται δημόσια.

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με την λογική του σχόλιου 8:33 μ.μ. ισοπεδώνονται τα πάντα. Αφού κάμουμε πώς δεν ξέρουμε τίποτα και αφήνουμε τον κόσμο στα δηλητήρια των βλασφημιών, των κακοδιδασκαλιών και όσων τις σιγοντάρουν. Μετά νίπτουμε τα χέρια μας σαν τον Πόντιο Πιλάτο πώς δεν ξέρουμε τίποτα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ. Ξέρουμε και οφείλουμε να μιλάμε για την αποφυγή της μετάδοσης των δηλητηρίων.

Ανώνυμος είπε...

Να διορθώσω λίγο το σχόλιο μου 11:45 π.μ. την πρώτη σειρα εξαιτίας του ότι νόμισα κατα λάθος ότι ο π. Γεράσιμος εννοεί με το επίθετο μακαριστό τον βλάσφημο Καζαντζάκη.

Από πότε μακαριστοί που σημαίνει τουλάχιστον σεσωσμένοι, όσοι διάβαζαν σαν κάτι κακό βλάσφημους συγγραφείς και το έλεγαν και δημόσια, ενώ είχαν υποχρέωση από το αξίωμα τους να επικρίνουν τις βλασφημίες και να συνιστούν στον λαό να τις αποφεύγει;
Πώς ξέρει ο π. Γεράσιμος ότι μετανόησαν και σώθηκαν και τους αποκαλεί μακαριστούς;

Ανώνυμος είπε...

Τα σχόλια δεν είναι για να κατακρίνουμε αλλά για να αποφεύγουμε από τα παραστρατήματα και βλέπω ότι γίνεται με καλή διάθεση να βαδίζουμε την πορεία της Αγιασμένης Εκκλησίας. Δεν βλέπω να υπάρχει διάθεση κατάκρισης.

Ανώνυμος είπε...

Οι ιερείς και οι αρχιερείς είναι οι πρώτοι που έχουν ευθύνη να διαφωτίζουν τον λαό να αποφεύγει ό,τι πνευματικά βλαβερό υπάρχει και έχει διάδοση.

Ανώνυμος είπε...

Μια διόρθωση στο 2:40 μ.μ.
...σαν κάτι καλό...

Ανώνυμος είπε...

Μια παροιμία του λαού λέει: "ΟΜΟΙΟΣ ΣΤΟΝ ΟΜΟΙΟ".