Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Η γκρίνια έχει κατάρα – Άγιος Παΐσιος


 Η γκρίνια έχει κατάρα. Είναι σαν να καταριέται ο ίδιος ο άνθρωπος τον εαυτό του, οπότε μετά έρχεται η οργή του Θεού. Στην Ήπειρο γνώριζα δύο γεωργούς. Ο ένας ήταν οικογενειάρχης και είχε ένα-δυο χωραφάκια και εμπιστευόταν τα πάντα στον Θεό.
Εργαζόταν όσο μπορούσε, χωρίς άγχος. «Θα κάνω ότι προλάβω», έλεγε. Μερικές φορές άλλα δεμάτια σάπιζαν από την βροχή, γιατί δεν προλάβαινε να τα μαζέψει, άλλα του τα σκόρπιζε ο αέρας, και όμως για όλα έλεγε «δόξα Σοι ο Θεός» και όλα του πήγαιναν καλά.
Ο άλλος είχε πολλά κτήματα, αγελάδες κ.λπ. ,δεν είχε και παιδιά. Αν τον ρωτούσες «πώς τα πας;», «άστα, μην τα ρωτάς» , απαντούσε. Ποτέ δεν έλεγε «δόξα Σοι ο Θεός», όλο γκρίνια ήταν. Και να δείτε, άλλοτε του ψοφούσε η αγελάδα, άλλοτε του συνέβαινε το ένα, άλλοτε το άλλο. Όλα τα είχε, αλλά προκοπή δεν έκανε. Για αυτό λέω, η δοξολογία είναι μεγάλη υπόθεση.
Από μας εξαρτάται, αν γευθούμε ή όχι τις ευλογίες που μας δίνει ο Θεός. Πώς όμως να τις γευθούμε, αφού ο Θεός μας δίνει λ.χ. μπανάνα και εμείς σκεφτόμαστε τι καλύτερο τρώει ο τάδε εφοπλιστής;
Πόσοι άνθρωποι τρώνε μόνον ξερό παξιμάδι, αλλά μέρα-νύχτα δοξολογούν τον Θεό και τρέφονται με ουράνια γλυκύτητα! Αυτοί οι άνθρωποι αποκτούν μια πνευματική ευαισθησία και γνωρίζουν τα χάδια του Θεού. Εμείς δεν τα καταλαβαίνουμε, γιατί η καρδιά μας έχει πιάσει γλίτσα και δεν ικανοποιούμαστε με τίποτε. Δεν καταλαβαίνουμε ότι η ευτυχία είναι στην αιωνιότητα και όχι στην ματαιότητα
Άγιος Παΐσιος

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο άγιος Παϊσιος ήταν αντιοικουμενιστής. Ορισμένοι κάνουν πώς δεν βλέπουν την αίρεση του οικουμενισμού. Μόνο φονταμενταλιστές βλέπουν... Ο άγιος Παϊσιος δεν έβλεπε φονταμενταλιστές, έβλεπε τον οικουμενισμό που υπάρχει και απλώνει τα θανατηφόρα δίκτυα του.

Ιάκωβος

Αναστάσιος είπε...

Προς: 1 Δεκεμβρίου 2018 - 2:55 μ.μ.

Κάποιες απαντήσεις και πληροφορίες προσφέρει προς τους ενδιαφερόμενους ο κ. Κοτταδάκης Αθανάσιος στα άρθρα του:

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙ ΩΡΙΓΕΝΗΝ «ΣΥΜΒΑΝ» - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ
http://anastasiosk.blogspot.com/2017/03/blog-post_627.html

«ΟΥΤΕ ΨΙΧΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΟΥΤΕ ΦΛΟΙΟ» - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ
http://anastasiosk.blogspot.com/2017/02/blog-post_71.html

«Γέροντα, ευωδιάζει, λέει εκφράζοντας …» - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ
http://anastasiosk.blogspot.com/2017/02/blog-post_81.html


Καθώς και ο κ. Μαρτίνης Παναγιώτης στις παρεμβάσεις του:

Είναι λάθος να κατατάσσουμε την κρίση του Θεού στην δική μας. - Παναγιώτης Σ. Μαρτίνης
http://anastasiosk.blogspot.com/2017/02/blog-post_49.html

Σχόλιο στο περιεχόμενο του φυλλαδίου με τίτλο «Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης» και με συγγραφέα τον πρωτοπρεσβύτερο π. Αναστάσιο Γκοτσόπουλο – Παναγιώτης Μαρτίνης
http://anastasiosk.blogspot.com/2015/07/blog-post_80.html

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας ενδιαφέρει τί λένε ούτε ο ένας ούτε ο άλλος απο αυτούς που αναφέρατε!
Μας ενδιαφέρει τί λέγουν αυτοί που αγωνίστηκαν αγωνίζονται για την Ορθοδοξία στην πρώτη γραμμή και εναντιώνονται στην αίρεση του οικουμενισμού και ακολουθούν την γραμμή του Αγίου Γέροντα Παΐσιου για την αίρεση του οικουμενισμού όπως ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης π. Θεόδωρος Ζήσης, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, ο Μητροπολίτης Πειραίως Σεραφείμ και τόσοι άλλοι.

Ορθόδοξος Αντιοικουμενιστής

Ανώνυμος είπε...

Μα τόσο πωρωμένος είσαι που σε ενδιαφέρουν οι καθηγητάδες και όχι ο Άγιος Παίσιος ο Αγιορείτης. Έχεις μέγα πρόβλημα αν θεωρείς μεγαλύτερους αγωνιστές αυτούς από τους Αγίους.

Ανώνυμος είπε...

Οι πεινασμένοι καρβέλια ονειρεύονται. Και κάποιοι δημιούργησαν στο μυαλό τους την «αίρεση του οικουμενισμού» για να το παίζουν «Ορθόδοξοι Αντιοικουμενιστές». Δεν υπάρχει κάποιος από αυτούς που φορούν Ωμοφόριο να του βγάλει έξω από την ποίμνη της Εκκλησίας αυτούς τους φαντασμένους Δον Κιχώτες του αντιοικουμενισμού;

Ανώνυμος είπε...

Από ποιο σημείο των λόγων αυτών πήρατε αφορμή και μιλάτε για οικουμενισμό;
Μήπως η εμμονή με κάποια θέματα δεν αφήνει να ωφεληθούμε από τις συμβουλές των Αγίων; Πάντως η γκρίνια έχει κατάρα. Ας το αναλογιστούμε...

Ανώνυμος είπε...

Πωρωμένος είσαι εσύ οικουμενιστή που δεν θέλεις να ανοίξεις τα μάτια σου και να δεις ότι ο άγιος Παϊσιος ήταν αντιοικουμενιστής.

Οι οικουμενιστές είναι λογικό να μην βλέπουν πουθενά οικουμενισμό αλλά ουδόλως μας ενδιαφέρει αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Είναι φώς Φανάρι ανώνυμε 6:51 μ.μ. ότι ο Ιάκωβος την αφορμή πήρε από την προσπάθεια να αποφευχθεί η παρεξήγηση που προσπαθούν ίσως να δημιουργήσουν οι οικουμενιστές ότι ο αγώνας για την Πίστη είναι γκρίνια.

π. Geras Imos είπε...

Όντως...

Ανώνυμος είπε...

Το όντως στο 8,02 μμ πού πάει;

Ανώνυμος είπε...

Είστε στραβός 5:52 μ.μ.; Δεν βλέπετε ότι λέει ότι οι σεβαστοί καθηγητές και κληρικοί που αναφέρει ακολουθούν την γραμμή του Αγίου Παϊσίου;

Ανώνυμος είπε...

''Η γκρινια εχει καταρα'' ...σωστα ειπε ο γερων Παισιος!
Εξαρταται φυσικα ,διοτι οταν ο λαος πειναει,οταν δεν εχει να παρει γαλα για τα παιδια του,φυσικα οσο και να μακροθυμει,τα ακουει απο τους αλλους,οι οποιοι αλλοι δεν εχουν υπομονη.
Οταν ποναει ας πουμε κανεις ,δεν μπορει να κανει υπομονη,ποναει κ οσο ποναει γκρινιαζει,ψαχνει μια στιγμη να ηρεμισει και μολις ηρεμισει,μια αλλη ασθενεια εμφανιζεται και παλι κανει υπομονη και παλι ερχονται στιγμες που δεν κανει.

Η ωφελεια απο τις συμβουλες φαινεται απο τις ψυχικες και σωματικες αντοχες.
Διοτι υπαρχουν περιπτωσεις και περιπτωσεις.Φερ'ειπειν,οταν καποιος του ετυχε να διακωνησει μαζι τεσσερεις ανθρωπους,με τις δικες τους ιδιοτροπιες,ανθρωπους που τους παρατησαν τα παιδια τους,γεροντες και ηλικιωμενους με χιλια δυο προβληματα υγειας και που συνεχως να διαμαρτυρονται πως πονανε εδω,πονανε εκει και μη μπορωντας να τους διαχειριστουν ουτε οι γειτονες.
Ας εχουμε στα υπ'οψιν οτι και εμεις γκρινιαζουμε ως ατελεις,τωρα αν γκρινιαζουμε για θεματα πιστεως,οι αγιοι Πατερες δεν γκρινιαζαν ,θεωρουσαν πως θυσιαζεται η αληθεια γι'αυτο α γ ω ν ι ζ ο ν τ α ν ,υπερ αυτης.
Το Ε ν δ ο ξ ο ν ,,,,,,δεν πραγματευεται,διοτι εαν πραγματευτει καταντα πιθανον,,,,,λεγουν οι αγιοι Πατερες.
Ασφαλως τον κοινον ποτηριον προυποθετει κοινην πιστιν,,,,αλλ'η κοινη πιστις ειναι η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ.
''ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΥΧΟΥΝ ελλαμψεως του θειου φωτος,οι εκτος του αγιου βαπτισματος σοφοι''..Αγ.Γρηγοριος Παλαμας
Ελπιζω να ανεβει το σχολιο ,μιας κ εκδιωχθην χαριν της αγαπης του πλησιον...

Ανώνυμος είπε...

Καθένας με τον πόνο του. Είμαστε όλοι για ψυχιατρική παρακολούθηση. Αγανακτώ μεν ανησυχώ δε μήπως γίνω και εγώ έτσι. Χριστέ μου προστάτεψέ με.

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ.ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

Να σταματήσει και ο ιστολόγος που είναι η επιτομή της γκρίνιας και να χαρεί όλα τα αγαθά που έχει

Ανώνυμος είπε...

Εμ βέβαια χαμαίζηλε ανώνυμε 9:56 μ.μ. όποιος δεν κοιτάει στραβά όπως εσύ τα υλικά και τα βιοτικά, όποιος κοιτάει την Πίστη που προδίδεται είναι υπο ψυχιατρική παρακολούθηση, κατα την ψυχασθενική γνώμη σου!

Ο ιστολόγος δεν είναι επιτομή της γκρίνιας ανώνυμε 11:25πμ. Δεν τον βλέπω να γκρινιάζει καθόλου ο ιστολόγος και κοίταξε να μη φθονείς αν έχει κάποια αγαθά. Κοίτα εσύ να αποκτήσεις τα πνευματικά με την Πίστη και την ζωή που θέλει ο Θεός.

Αναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μου ταιριάζει η αναφορά στον οικουμενισμό και της γνώμης του αγίου Παϊσίου που γίνεται στα σχόλια μιάς και πριν λίγες ημέρες το μπλογκ μας έδειχνε τις οικουμενιστικές συμπροσευχές που έγιναν στο Φανάρι.

Ανώνυμος είπε...

Όσοι μιλούν για το κακό του οικουμενισμού είναι φαντασμένοι Δον Κιχώτες; Τί μας λες φωστήρα των 6:06 μ.μ.;
Οι άγιοι Παΐσιος και Ιουστίνος Πόποβιτς και τόσοι άλλοι που μίλησαν για τον οικουμενισμό ήταν φαντασμένοι Δον Κιχώτες; ή μήπως εσύ είσαι οικουμενιστής και μας το κρύβεις;

Ανώνυμος είπε...

Να τί έλεγε ο άγιος Παΐσιος: «Μετά λύπης μου, από όσους φιλενωτικούς έχω γνωρίσει, δεν είδα να έχουν ούτε ψίχα πνευματική, ούτε φλοιό».
Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε οικουμενιστικό όσα και να γράφουμε. Είναι σαν να προσπαθούμε να κάνουμε τη νύχτα μέρα. Δεν γίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Ολόκληρο του αγίου Παϊσίου σε άρθρο του μοναχού Αρσενίου:
Ἰδιαίτερα τραγικὴ εἶναι ἡ διαπίστωση τοῦ Ἁγίου ὅτι «... μετὰ λύπης μου, ἀπὸ ὅσους φιλενωτικοὺς ἔχω γνωρίσει, δὲν εἶδα νὰ ἔχουν οὔτε ψίχα πνευματική, οὔτε φλοιό. Ξέρουν, ὅμως νὰ ὁμιλοῦν γιὰ ἀγάπη καὶ ἑνότητα, ἐνῷ οἱ ἴδιοι δὲν εἶναι ἑνωμένοι μὲ τὸν Θεόν, διότι δὲν τὸν ἔχουν ἀγαπήσει».

Ανώνυμος είπε...

Οι άγιοι ήταν κτυπούσαν τις αιρέσεις. Σήμερα κάνουμε τον ανήξερο, αν δεν τις πλασσάρουμε μέσω ιερωμένων που έχουν αρρωστήσει πνευματικά...