Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ


ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
“Δυστυχισµένε µου λαέ και αγαπηµένε.
Πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδοµένε”
(Δ. Σολωµός) 

Η νέα υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην εφ. “Βραδυνή της Κυριακής” τον Οκτώβριο του 2018, με την ιδιότητα, τότε, της Τομεάρχου Παιδείας της Ν.Δ. στην οποία είπε: «… Η ύλη και η φιλοσοφία του Νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου έχουν κριθεί ως αντίθετες προς το Σύνταγμα και τους νόμους, με τις αποφάσεις 660/2018 και 926/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας… Θεωρώ ότι η πολύπαθη εκπαιδευτική πολιτική της χώρας μόνο ζημιωμένη βγαίνει από απειλές και αυταρχικές συμπεριφορές εκ μέρους των κυβερνώντων.
Οι αναπληρωτές τομεάρχες βουλευτές της Ν.Δ. (Μ. Αντωνίου, Γιαν. Ανδριανός και Χρ. Κέλλας) μετά την απόφαση του Σ.τ.Ε. είχαν δηλώσει: «Χθες, νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, για ριζική αλλαγή στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στο δημοτικό και το γυμνάσιο, είναι πολλαπλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)».

Στην Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) ο τομεάρχης Παιδείας Χρ. Κέλλας, τόνισε: «Η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών με περιεχόμενο, που θα ανταποκρίνεται στην ομολογία της Αγίας και Ομουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος, αποκρυσταλλώνεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ απορρέει από το Σύνταγμά μας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του ανθρώπου».
» Ως κυβέρνηση, θα διασφαλίσουμε ότι το μάθημα των θρησκευτικών θα ανταποκρίνεται στη διδασκαλία της Πίστης μας… Απορρίπτουμε τη λογική της απερχόμενης Κυβέρνησης, που προήγαγε την καθιέρωση της θρησκειολογίας αντί των θρησκευτικών».
Ο αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον κ. Κέλλα για τη «Συνδρομή του υπέρ της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών και τον σεβασμό του προς την Εκκλησία».
Ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος: «Ταχθήκαμε – ως Ν.Δ. – κατά της ουδετεροθρησκείας…». Η επόμενη μέρα θα μας βρει όλους μαζί, προκειμένου να εξετάσουμε κάθε δυνατότητα ενίσχυσης της ελληνορθόδοξης συνείδησης με γνώμονα την ενότητα του λαού μας. Η Ελλάδα θα είναι πάντοτε Πατρίδα της Ορθοδοξίας».
Θα περίμενε ο Ορθόδοξος λαός μετά από τόσες υποσχέσεις που είχε δώσει η Ν.Δ. προεκλογικά, να είχε προχωρήσει τουλάχιστον στα αποφασισθέντα των δικαστικών αποφάσεων, όπως:
α) Να εκδώσει νέα υπουργική απόφαση που να καταργεί την ισχύουσα (Φίλη-Γαβρόγλου) σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ.
β) Να αποσύρουν τους φακέλους του μαθήματος των θρησκευτικών που τους έστειλε προκαταβολικά από την άνοιξη στα σχολεία.
γ) Να στηριχτεί η διδασκαλία στα παλαιά βιβλία που παραμένουν αναρτημένα στο Ψηφιακό Σχολείο.
δ) Να σχεδιαστεί μια πραγματική αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών σε συνεργασία με την Π.Ε.Θ. – που εκπροσωπεί την θεολογική κοινότητα – και την Εκκλησία.
ε) Να γίνει αλλαγή όλων, σχεδόν, των προσώπων στο υπουργείο και στο Ι.Ε.Π. που ήταν υπεύθυνοι για την θρησκευτική εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία, ώστε να μπορέσει να σταματήσει ο αποχρωματισμός της πνευματικής ταυτότητας των παιδιών.
Απ’ ότι διαπιστώθηκε, υπήρξε “άνθρακας ο θησαυρός” και οι υποσχέσεις κάλπικες, δεδομένου ότι το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων με εγκύκλιό του (φωτ. 1η σελ.) προς τους Περιφερειακούς Δ/ντές Εκπ/σης της χώρας, “διέταξε”: «Για το μάθημα των θρησκευτικών στο Δημοτικό Σχολείο για το έτος 2019-2020, ισχύουν η ύλη και οι οδηγίες διδασκαλίας, όπως έχουν οριστεί για το σχολικό έτος 2017-2018, σύμφωνα με το Φ.20/159400/174934/Δ1/18-10-2017 έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. («Διδακτέα ύλη και Οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων των Κοινωνικών Επιστημών στο Δημοτικό Σχολείο, για το σχολικό έτος 2017-2018»).
Δηλαδή, πρόκειται για απόφαση μία από τα ίδια – ήτοι να συνεχίσουν το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα σπουδών στα θρησκευτικά με τους Φακέλους Μαθήματος του Φίλη-Γαβρόγλου, για να μη τους στενοχωρήσουν!!!
Και για την εφαρμογή των αποφάσεων του Σ.τ.Ε. που έλεγαν στο λαό; Για τον σεβασμό στην συνταγματική νομοθεσία της χώρας και τη συμμόρφωσή τους προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου; Τι έγιναν; Ξεχάστηκαν; Πήγαν στο βρόντο;
Ο Φίλης κάτι γνώριζε, φαίνεται, όταν δήλωνε, παραδίδοντας το υπουργείο: «Εγώ μπορεί να έφυγα αλλά τα νέα θρησκευτικά έμειναν!».
Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μας γυρίζει στο 2000, όταν ο Κ. Καραμανλής ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνυπέγραφε στις 24 Σεπτεμβρίου 2000 μαζί με αρκετά στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.
Όταν όμως αργότερα κέρδισε τις εκλογές και έγινε πρωθυπουργός, έπαθε Αλτσχάιμερ καθώς και υπουργοί, βουλευτές, Χριστόδουλος, μητροπολίτες κ.ά.
Που είσαι εθνικέ μας ποιητή, Σολωμέ να μας το κάνεις μοιρολόι «Δυστυχισμένε μου λαέ και… πάντα προδομένε».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΓΩΝΑΣ μηνός Αυγούστου

1 σχόλιο:

Λεωνίδας είπε...

Κρίμα και πάλι κρίμα!
Πάντως, έχω ελπίδα ότι με τις αντιδράσεις θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να επαναφέρει τα σωστά βιβλία των θρησκευτικών.