Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Μνήμη του Αγίου μάρτυρος Λεοντίου (18 Ιουνίου)


Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Λεοντίου επισκόπου Νεαπόλεως της Κύπρου και του συνώνυμού του Αγίου Λεοντίου, που μαρτύρησε μαζί με τους Αγίους ΄Υπατο και Θεόδουλο.
Ο Άγιος μάρτυρας Λεόντιος καταγόταν από την Ελλάδα και έζησε κατά τον πρώτο αιώνα, επί βασιλείας του Βεσπασιανού. Ακολούθησε το επάγγελμα του στρατιωτικού και χάρη στη γενναιότητα, το ωραίο παράστημα και τις διοικητικές αρετές του, είχε λαμπρή στρατιωτική σταδιοδρομία, φθάνοντας μέχρι το αξίωμα του αρχιστράτηγου.
Ποτέ δεν απέκρυψε ο Λεόντιος τη χριστιανική του ιδιότητα, με διάκριση και ταπείνωση. Επιπλέον, δεν έπαυσε να συμπαραστέκεται σε όσους συνανθρώπους του είχαν ανάγκη τη στήριξή του.

Ευρισκόμενος σε αποστολή στην Αφρική ο Λεόντιος,  εστάλη, με αυτοκρατορική εντολή συνοδεία στρατιωτών, για να τον συλλάβει ο έπαρχος Ύπατος. Χάρη σε θαυματουργική ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, ο Λεόντιος απάλλαξε από φοβερό πυρετό τον Ύπατο. Τότε, ο Ύπατος και ο στρατιώτης Θεόδουλος γνώρισαν το ιερό Ευαγγέλιο και πίστεψαν στον Ιησού Χριστό και, αφού με θάρρος υπέμειναν φρικτά βασανιστήρια, αποκεφαλίστηκαν.
Ακολούθως, ο Λεόντιος, ομολογώντας μέχρι τέλους τη χριστιανική πίστη του, ξυλοκοπήθηκε άγρια και παρέδωσε το πνεύμα στον Κύριο της ζωής και του θανάτου.
Σήμερα πανηγυρίζει η Εκκλησία του Αγίου μάρτυρος Λεοντίου, στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου στο Ανατολικό, στην επαρχία Πάφου.
Να αναφέρουμε ότι πριν τέσσερα χρόνο τέτοια μέρα (τότε Κυριακή της Πεντηκοστής) έως 27 Ιουνίου 2016 συγκροτήθηκε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησία, στην Ορθόδοξη Ακαδημία στο Κολυμπάρι των Χανίων της Κρήτης.
Αναφέρεται σε Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου προς το λαό με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών της Συνόδου: «Η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ήταν επιτακτική ανάγκη για την Ορθόδοξη Εκκλησία για πολλούς λόγους: θα έπρεπε, πρώτα, να διακηρυχθεί με σαφήνεια ότι, παρά τις αντιξοότητες που προέκυψαν κατά τη δεύτερη χιλιετία του Χριστιανισμού, η Ορθόδοξη Εκκλησία παραμένει η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, η οποία κατέχει και διαφυλάσσει το πλήρωμα της Αληθείας, όπως το παρέλαβε από τον Χριστό και τους Αποστόλους. Θα έπρεπε, ύστερα, να διευκρινιστεί σε όλους ότι η ενότητα της Εκκλησίας δεν διαταράσσεται από τη διοικητική διάρθρωσή της σε δεκατέσσερις τοπικές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, αλλά δηλώνεται με την κοινή ομολογία της Πίστεως και την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας και των άλλων μυστηρίων. Και τέλος, θα έπρεπε να καταστεί σαφές ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να συλλαμβάνει τα μηνύματα και τα προβλήματα των καιρών και να υποδεικνύει λύσεις σε αυτά.» (Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου προς άπαν το πλήρωμα της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, 18 Ιουλίου 2016).
Υπογραμμίζεται σε Εγκύκλιο της Ιεραρχίας μας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου: «ἐπιθυμοῦμε, ὡς Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κύπρου, νὰ ἐνημερώσουμε ὑπευθύνως τὸ πλήρωμα τῆς Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας μας, ὅτι ὁ χαρακτηρισμός της ὡς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συνόδου, ὅπως εἶχε ἀποφασισθεῖ ἀπὸ τὴν ἀρχή, ἐκφράζει τὴν πίστη ὅτι δὲν ὑπολείπεται σὲ τίποτα ὅσον ἀφορᾶ τὸ κῦρος καὶ τὴν ἀξία ἀπὸ τὶς ἀρχαῖες Οἰκουμενικὲς ἢ καὶ τοπικὲς Συνόδους, οἱ ὁποῖες διατύπωσαν τὸ περιεχόμενο τῆς πίστεως καὶ ρύθμισαν τὰ τῆς διοικήσεως τῶν Ἐκκλησιῶν καὶ τὴν ἐκκλησιαστικὴ ζωὴ τῶν πιστῶν.» (Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, 2016, σ. 7-8).
Μερικὰ ἀπὸ τὰ θέματα ποὺ ἔτυχαν συζητήσεως καὶ ἀποφασίσθηκαν ἀπὸ τὴν Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδο, ἀφοροῦν ἄμεσα τοὺς πιστοὺς καὶ ἀναδεικνύουν τὸν ἀσκητικὸ χαρακτήρα τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας. Τὸ πρῶτο ἀφορᾶ τὴ νηστεία, ἡ ὁποία ἐντάσσεται στὸν πνευματικὸ ἀγώνα κάθε πιστοῦ. Ἔτσι, ὑπογραμμίζεται ἡ ἀναγκαιότητα τῆς νηστείας καὶ ἡ σημασία τῆς τήρησής της σήμερα, δεδομένου ὅτι πολλοὶ ἄνθρωποι μέσα στὴν ἀφθονία τῶν ἀγαθῶν δὲν κατανοοῦν τὴν ἀναγκαιότητα αὐτή. Ἐξ ἄλλου, ὅμως, ὑπογραμμίζει καὶ τὴ σημασία τοῦ Γάμου, ὅπως βέβαια καὶ τῆς οἰκογένειας γιατὶ κάθε ἐπιλογὴ τοῦ ἀνθρώπου τίθεται κάτω ἀπὸ τὴν εὐλογία τοῦ Θεοῦ.» (Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, σ. 14-15).
Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος προετοιμάστηκε περισσότερο από πενήντα έτη. Γράφτηκαν πολλά και πριν και κατά τη διάρκεια και πολύ περισσότερα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της. Ο μετέπειτα χρόνος θα τεκμηριώσει την αξία των αποφάσεων της εν λόγω Συνόδου, μέσα από την εν Χριστώ ζωή των πιστών και του έργου των επισκόπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Θα αποτιμηθεί ο κόπος των Ιεραρχών ως πνευματικών ποιμένων, πέρα από τις ανθρώπινες και διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και με την καθαρή αγάπη, μέριμνα και επιμέλεια της φίλης Αγίας Ορθοδοξίας.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

22 σχόλια:

Οχι στον οικουμενισμό!!!! είπε...

Τί είναι αυτά;;;;
Στο τέλος στηρίζεται η Σύνοδος της Κρήτης-Κολυμπαρίου;;;;;
Βλέπουν καλά τα μάτια μου;;
Και μετά γίνεται λόγος και για φίλη Ορθοδοξία;;;;;
Η φίλη Ορθοδοξία προδόθηκε απο την ψεύτικη Σύνοδο του Κολυμπαρίου!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλά βλέπουν τα μάτια σου και καλό θα είναι να καταλάβεις ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Κρήτης είναι μια Εκκλησιαστική Συνοδική πραγματικότητα. Όποιος την πολεμά δεν ανήκει στο Σώμα των Ορθοδόξων Χριστιανών. Σταματήστε τον ανίερο πόλεμο διότι ο μόνος δρόμος θα είναι η αποκοπή σας από την Εκκλησία όχι από αυτή την Εκκλησία που με αγάπη όλους τους ανέχεται αλλά από το μυαλό σας το συσκοτισμένο που θα σας οδηγήσει σε αποτείχιση όπως και τον γνωστό κληρικό που παντού έβλεπε εχθρούς και από την Καστέλα και από το Τσιρίγο και τώρα από το σπίτι του.
Η φίλη Ορθοδοξία δοξάστηκε με την Αγία και Ιερά Σύνοδο της Κρήτης. Προδότες είναι όσοι την πολεμούν κινούμενοι από τον εχθρό της Εκκλησία τον διάβολο.
Στουδίτης

Αντίθετος στην αίρεση είπε...

Ψευτοστουδίτη οικουμενίσταρε άφησε τους παραπλανητικούς χαρακτηρισμούς για την Σύνοδο της Κρήτης και έλα στα συγκαλά σου!!
Και μην επιτίθεσαι τόσο γαϊδουρινά στους Ορθόδοξους σχολιαστές που λένε πώς έχουν τα πράγματα!!
Ορίστε μας!!!


Ανώνυμος είπε...

Δεν με εγγίζουν οι αμετροεπής λόγοι σου οι οποίο αποδεικνύουν στο χριστεπώνυμο πλήρωμα αυτού του διαδικτυακού χώρου ότι είσαι στα πρόθυρα της αίρεσης και της προτιμήσεώς σου να είσαι εκτός της μάνδρας της Ορθοδόξου Εκκλησία. Η Αγία και Ιερά Σύνοδος της Κρήτης σε λίγα έτη θα είναι από την επόμενη Σύνοδο αναγνωρισμένη ως Οικουμενική. Με αίσθημα ευθύνης και με την καθοδήγηση του Παναγίου Πνεύματος ελήφθησαν οι αποφάσεις οι οποίες είναι από το σύνολο των Ορθοδόξων Ιεραρχών και της Ορθόδοξες Εκκλησίες έγκυρες.
Πρόσεχε διότι βρίζοντας την Σύνοδο πέφτεις στο αμάρτημα αυτών που βλασφημούν το Πανάγιο Πνεύμα.
Στουδίτης

Ανώνυμος είπε...

"Στουδιτη" πλανάσαι πολύ και βλασφημείς εσύ το Αγιο Πνεύμα λέγοντας ότι φώτισε την Σύνοδο να κηρύξει τις αιρέσεις σαν Εκκλησίες!!!
Αλλαξε όνομα γιατί τα εντελώς αντίθετα απ' όσα γράφεις θα έλεγαν όλοι οι Στουδίτες!!!

Αντινεωτεριστής

Ανώνυμος είπε...

Ο Στουδίτης καλά στα έγραψε. Πρόσεχε είσαι μεταξύ αλήθειας και αίρεσης. Σώσε την αθάνατη ψυχή σου. Μη πολεμάς τις Ιερές αποφάσεις των Ορθοδόξων Συνόδων.

Ανώνυμος είπε...

Μην δημοσιεύεις σχόλια αιρετικών και εξωεκκλησιαστικών τύπων που πολεμούνε την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Σύνοδο της Κρήτης. Υπάρχουν και σκουπίδια για να πεταχτούν.

Ανώνυμος είπε...

Οικουμενιστή 4:39 μμ δεν τα έγραψε καλά ο γνωστός οικουμενιστής Ψευτοστουδίτης.

Ιερές αποφάσεις είναι μόνο οι αποφάσεις που είναι Ορθόδοξες.
Και Ορθόδοξες Σύνοδοι δεν μπορεί να είναι Σύνοδοι που βγάζουν αιρετικές αποφάσεις όπως έκανε η Σύνοδος του Κολυμπαρίου.

Διάβασε π. Αναστάσιο Γκοτσόπουλο και π. Θεόδωρο Ζήση και άλλους ορθόδοξους θεολόγους που έγραψαν για την Σύνοδο της Κρήτης για να το καταλάβεις αν είσαι άνυρωπος με άγνοια.

Αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Οι κληρικοί αυτοί είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τις λανθασμένες απόψεις τους. Για αυτές έχουν πάρει απαντήσεις από την Εκκλησία. Αυτοί κάνουν το δικό τους. Ο ένας αποτοιχισμένος ο άλλος μόνιμα διαμαρτυρόμενος.
Έπρεπε να έχουν παραπείθει αρμόδια. Αλλά επειδή κανένας δεν τους ακούει οι Αγία Εκκλησία τους ανέχεται για να μην γίνει θόρυβος. Υπάρχει η ελπίδα της μετάνοιας ΚΑΙ για αυτούς.
Για εσένα δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει μετάνοια γιατί είσαι πλανεμένος αιρετικός. Ακολουθώντας τους λόγους του Ευαγγελιστού της αγάπης Αποστόλου Ιωάννου σταματώ την συζήτηση.
Στουδίτης.

Ανώνυμος είπε...

Αφού η Πανορθόδοξη Σύνοδος της Κρήτης είναι τόσο σωστή και έγκυρη, όπως λέει ο Επίσκοπος Μεσαορίας, μπορεί να μάς εξηγήση γιατί δεν υπέγραψαν το κείμενο για τις "Σχεσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον υπόλοιπο Χριστιανικό κόσμο", ο Μητροπολίτης Λεμεσού, ο Μητροπολίτης Μόρφου, ο Επίσκοπος Αμαθούντος, ο Επίσκοπος Λήδρας, και αναγκάστηκε κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου να βάλη αυτός τις υπογραφές των αρνηθέντων ?

Ανώνυμος είπε...

Σκουπιδένιο είναι το σχόλιο του αιρετικού οικουμενίσταρου και εξωεκκλησιαστικού 5:01 μμ που τσουρουφλίζεται απο τα ορθόδοξα σχόλια!!!
Τέτοια αιρετικά σχόλια οικουμενιστικά μην τα δημοσιεύεις.
Υπάρχει και ο κάδος των σκουπιδιών!!!

Ανώνυμος είπε...

Την Ορθόδοξη Εκκλησία την πολεμούν οι οικουμενιστές και την βλάπτουν πολύ!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο αιρετικός οικουμενιστής ανώνυμος 5:01 μμ ξέρει κατα βάθος ότι βρίσκεται στην αίρεση του οικουμενισμού και στο ψέμα, γι' αυτό δεν αντέχει τον διάλογο και τα φωτεινά ορθόδοξα σχόλια. Κάνουν άμμο την αίρεση του βλέπετε... Και ως ...λυση σκαρφίστηκε να σας προτείνει να μην βάζετε τα φωτεινά ορθόδοξα σχόλια!!!
Καμαρώστε "λογική"....

Φωτεινός

Οχι στον οικουμενισμό!!!! είπε...

Αιρετικέ οικουμενίσταρε ψευτοστουδίτη μην προκαλείς τους Ορθόδοξους!!!
Αρκετά πια!!!
Είσαι εξωεκκλησιαστικός οικουμενιστής, είναι δικαίωμα σου αλλά ως εκεί!! Το να κάνεις την νύχτα του οικουμενισμού, μέρα αυτό παραπάει!!
Επρεπε η Σύνοδος να είχε ήδη καταδικασει τους οικουμενιστές και τον οικουμενισμό εδώ και χρόνια!! Μην πατάς πάνω στην ολιγωρία της και βγάζεις αναιδή γλώσσα και απο πάνω!!
Στόπ!!

Ανώνυμος είπε...

Οι αποτειχισμένοι που πολεμούν με δαιμονική λύσσα τον υπερασπιστή της Ορθοδοξίας Στουδίτη θα παραμείνουν στο χρονοντούλαπο.
Η Σύνοδος της Κρήτης είναι Σύνοδος αναγνωρισμένη από σύμπασα την Εκκλησία. Καμιά Εκκλησία δεν την καταδίκασε παρά μόνο οι γραφικοί τους οποίους απαξιώ να αναφέρω γιατί θα αμαρτήσω να τους επικαλεστώ όπως έκανε άλλος σχολιαστής.

Ανώνυμος είπε...

Γραφικέ και φανατικέ οικουμενιστή 12:17 π.μ. μην αναποδογυρίζεις την πραγματικότητα και μην ψεύδεσαι!!

Πρώτον. Ποιός δαίμονας σου είπε ότι είναι αποτειχισμένοι οι Ορθόδοξοι σχολιαστές που απαντούν στον οικουμενιστή Ψευτοστουδίτης; Γιατί ψεύδεσαι; Δεν ξέρεις ότι το ψέμα είναι του διαβόλου;

Δεύτερον. Η Σύνοδος της Κρήτης δεν είναι αναγνωρισμένη από την Εκκλησία. Η Σύνοδος της Κρήτης έχει καταδικαστεί από αυτούς που εκφράζουν την Εκκλησία, τους Ορθόδοξους αντιοικουμενιστές κληρικούς και θεολόγους!

Τρίτον. Ο οικουμενιστής Ψευτοστουδίτης είναι αυτός πολεμά με λύσσα τους υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης που δεν αναγνωρίζει τις αιρέσεις σαν Εκκλησίες! Και εσύ τον ακολουθείς πίσω από τον οικουμενιστή "Στουδίτη" αν δεν είσαι ο ίδιος, στην ίδια λύσσα! Οι Ορθόδοξοι υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να τον ξεσκεπάζουν!

Τέταρτον. Η Εκκλησία δεν εκφράζεται από τους εξωεκκλησιαστικούς οικουμενιστές. Αλλά από αυτούς που πιστεύουν Ορθόδοξα και όχι οικουμενιστικά.

Αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρεις τί γράφεις ανών. 12:17 π.μ.... Ο ευλαβής λαός έχει δικαίωμα να κρινει τις Συνόδους αν αποφασίζουν σύμφωνα με την αγία παράδοση. Δεν είναι άλογο ποίμνιο για να μην σκέφτεται.
Πώς απαξιώνεις τόσους καλούς αγωνιστές;

Ποταμίσιος

Ανώνυμος είπε...

Τον ευσεβή λαό δεν τον αντιπροσωπεύουν οι 3-4 κληρικοί. Ενας από αυτούς έφυγε από την Εκκλησία όπως δήλωσε στον Κυθήρων. Είστε η μειοψηφία της μειοψηφίας ένα αμελητέο συνονθύλευμα που η Εκκλησία σας έχει παραμερίσει. Κράξτε σαν βατράχια στους βάλτους σας. οι νύχτες είναι ρομαντικές με τα τσαλαβουτήματά σας στις αιρετικές εμμονές σας που πλησιάζουν την αίρεση.
Τυχικός

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που γράφεις "Τυχικέ" είναι τυχάρπαστα των αιρετικών της Δύσης.
Διάβασε τον στ' αλήθεια μακαρίτη μεγάλο αντιοικουμενιστή π. Γεώργιο Μεταλληνό για ν' ανοίξουν τα μάτια σου.
Σκοτάδια έχεις στης ψυχής τα μάτια και γίνεσαι υποχείριο των οικουμενιστών.

Αντύπας

Ανώνυμος είπε...

Οι ανώνυμοι οικουμενιστές μέσα στις αιρετικές ψεύτικες ιδέες και εμμονές τους δεν έχουν επιχειρήματα.
Και χρησιμοποιούν το ψέμα (ότι συνομιλούν με αποτειχισμένους) γιατί είναι φτωχοί απο κάθε επιχειρήμα.

Ελληνορωμιός

Ανώνυμος είπε...

Να είσαι πιό συγκρατημένος με τις μειοψηφίες Τυχικέ, διότι ο Αγιος Μάξιμος Ομολογητής ήταν μόνος εναντίον όλων σχεδόν των Πατριαρχών, όταν διεκήρυξε τα δύο Θελήματα του Χριστού, και τελικώς επεκράτησε, ο Αγιος Γρηγόριος Παλαμάς ήταν μόνος με λίγους Αγιορείτες εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχου, όταν διεκήρυξε τις Ακτιστες Ενέργειες του Θεού, και τελικώς επεκράτησε, και ο Αγιος Μάρκος Ευγενικός ήταν μόνος εναντίον όλων κατά της Ενώσεως με τους Λατίνους, και τελικώς η γνώμη του επεκράτησε, μετά από μερικά χρόνια.
Μερικές φορές οι μειοψηφίες δεν έχουν άδικο.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστό το σχόλιο 10:27 μμ!
Εύγε.