Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΝΩ ΑΛΙΣΣΟΥ


 Με θρησκευτική λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και φέτος, η πανήγυρις της Αγίας Τριάδος στον Άνω Αλισσό Αχαΐας.
          Με επίκεντρο το πραγματικό κόσμημα της ευρύτερης περιοχής, τον περίλαμπρο Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, τα πλήθη των πιστών που συνέρρευσαν, για να τιμήσουν και προσκυνήσουν την Τριαδική Θεότητα, απέδειξαν περίτρανα ότι ο λαός μας όχι μόνο θρησκεύει, αλλά πιότερο από κάθε άλλη εποχή, επιστρέφει νοσταλγικά στις ρίζες του, στην Ορθόδοξη παράδοσή του.
          Η πανήγυρις, ως γνωστόν, διαρκεί επί διήμερο! Έτσι λοιπόν, το απόγευμα του Σαββάτου, 6 Ιουνίου 2020, ετελέσθη ο Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του εφημερίου π. Αλεξάνδρου Λαθούρου ενώ το πρωί της Κυριακής της Πεντηκοστής ετελέσθησαν ο Πανηγυρικός  Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με κήρυγμα του π. Αλεξάνδρου Λαθούρου,  ο οποίος αναφέρθηκε στο τί είναι η Πεντηκοστή των Εβραίων και τί είναι η Πεντηκοστή των Χριστιανών. Είπε μεταξύ των άλλων: «Οι Εβραίοι, θέριζαν την ημέρα της Πεντηκοστής τα χωράφια τους και μάζευαν τον πρώτο καρπό.
Αλλά τί είναι ο θερισμός  αυτός αδελφοί μου, μπροστά στον θερισμό τον άλλο, που την άγια αυτή ημέρα της Πεντηκοστής κάνουν οι Απόστολοι; Κηρύττουν και σπέρνουν τον λόγο του Θεού και ο λόγος τους ριζώνει και οι ξερές καρδιές καρποφορούν! Έτσι, λοιπόν, τρεις χιλιάδες ψυχές την ημέρα τής Πεντηκοστής  πιστεύουν και βαπτίζονται στον Χριστό»! Και κατέληξε ο πατήρ Αλέξανδρος με τον βίο του Αγίου Παναγή τού Μπασιά τού Κεφαλλήνος, που ετιμάτο η μνήμη του εκείνη την ημέρα.
           Το βράδυ τής ίδια ημέρας, ετελέσθη ο Μέγας, Πανηγυρικός Εσπερινός τού Αγίου Πνεύματος, από πλειάδα κληρικών, προεξάρχοντος τού προϊσταμένου τού Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών, πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Αμβροσίου Γκουρβέλου, συμπαραστατουμένου υπό τού πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ανδρέου  Θεοδωράτου. Πολύ ωφέλιμο και γόνιμο το κήρυγμα τού π. Αμβροσίου, εστίασε στο ζωοποιό τρίπτυχο ΦΩΣ – ΥΔΩΡ – ΠΝΕΥΜΑ.
          Το πρωί τής Δευτέρας τού Παναγίου Πνεύματος, καθ’ ήν κυριωνύμως πανηγυρίζει ο ναός τού Αλισσού, τα πλήθη τών πιστών από πρωί κατέκλυσαν τον ιερό χώρο και την γύρωθεν μεγάλη πλατεία! Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία στα εκκλησιαστικά χρονικά τής όμορφης κωμόπολης… Ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία ετελέσθησαν από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ. κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟ. Ο Θεοφιλέστατος, συγκινημένος επεσήμανε μεταξύ τών άλλων: «…Το Πανάγιο Πνεύμα να περιλούζει και να φωτίζει αδελφοί μου, τη ζωή μας! Εκείνο αναδεικνύει τους αγίους!  Μακάρι αδελφοί μου, όλοι σας να γίνεται άγιοι! Τί καλυτέρα ευχή, από το να σας καμαρώσουν τα αυριανά μέλη τής Εκκλησίας στους τοίχους τών ιερών μας Ναών; Να γίνετε κι εσείς Άγιοι και οι αγιογραφίες σας να κοσμήσουν τις Εκκλησίες μας!» Ενώ κατέληξε: «…Επιστροφή στην Αγία Ορθοδοξία μας αν θέλουμε να ζήσουμε αιώνια. Δύο είναι οι παρατάξεις. Σε ποιά ανήκουμε; Στους φίλους ή στους εχθρούς τού Χριστού; Είμαστε πιστοί ή άπιστοι; Είθε η Χάρις τού Παναγίου Πνεύματος να μας φωτίζει ώστε ν’  ανήκουμε στην αγία παράταξη τών πιστών, και διακηρύττουμε κι εμείς: Ουδέποτε  ούτως  ελάλησεν άνθρωπος, ως Ούτος ο άνθρωπος».
          Ο Θεοφιλέστατος αλλά και ο π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος κατά την παραμονή μετέφεραν τις ευχές και ευλογίες τού Αγγέλου τής κατά Πάτρας Εκκλησίας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας  κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ο οποίος βρέθηκε για σοβαρό θέμα στην γενέτειρά του. Συνεχάρησαν δε τον  π. Αλέξανδρο, για το σπουδαίο έργο που επιτελεί!
          Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μη σημειώσουμε τη μοναδική, την υπέροχη  ψαλμωδία του Πρωτοψάλτου κ. Διονυσίου (Σάκη) Ρουμελιώτη, τού τελευταίου πια τών μερακλήδων μεγάλων πρωτοψαλτών και τού νεαρού Λαμπαδαρίου κου Δημητρίου Δημητροπούλου, ο οποίος βαδίζει στα βήματα των μεγάλων κλασσικών, προοιωνίζεται δε λαμπρό το μέλλον του εις τον χώρον τής Βυζαντινής Μουσικής!
          Συγχαρητήρια αξίζουν και στους εργατικότατους και φιλοπρόοδους αγίους επιτρόπους, γιατί λειτούργησαν όλα άψογα. Συγκεκριμένα, τους κ.κ. Διονύσιο Κακογιάννη, Σταύρο Κολλιόπουλο, Άγγελο Ντούμα, Κωνσταντίνο Τσίπα και την ερίτιμο επίτροπο κ. Όλγα Κωνσταντινίδη. 
          Παρέστησαν σύσσωμες οι τοπικές αρχές με επικεφαλής τούς κ.κ. Σπύρο Μυλωνά (Δήμαρχο), Α. Παναγιωτόπουλο (Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ), Χ. Νικολάου, (Πρ. δήμαρχο) , Δ. Γκοτσούλια , Ελ. Μπεζεριάνου (Πρόεδρο Τ. Συμβ.) και Χ. Αλεξοπούλου (Βουλευτή Ν.Δ.) κ. ά.
          Την Κυριακή των Αγίων Πάντων 14 Ιουνίου, στην ενορία τού Αλισσού εώρτασε ο μοναδικός στην Πελοπόννησο Ι.Ναός τού Προφήτου Ελισσαίου, ο οποίος είναι κτίσμα τουλάχιστον 170 ετών , προσφάτως ανακαινισθείς .
Πρόκειται για ιστορικό Ναό που αξίζει όλοι να επισκεφθούμε και εικάζεται ότι σε αυτόν οφείλει την ονομασία του ο Αλισσός

BAΣ. Π. KAYKOΠOYΛΟΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λαμπρός ναός, λαμπρά πανήγυρης, λαμπρά εορτή και μυσταγογικόν το κήρυγμα του θεοφιλεστάτου π. Χρυσάνθου όπως ακριβώς τα αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Βασίλειος Καυκόπουλος. Φθάνοντας στον αύλειο χώρο του Ναού αντιλαμβάνεσαι την τάξη και την λαμπρότητα πουθα συναντίσεις εντός του Ναού. Ο εφημέριος του Ναού π. Αλέξανδρος Λαθούρος νέος κληρικός με όραμα για την Εκκλησία και την ενορία του. Οι δύο χωροί των Ιεροψαλτών έψαλαν με σεμνότητα και απέδωσαν τους ύμνους με βυζαντινή ακρίβεια.