Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Ένας άγιος που εξελέγη από την αριστίνδην Σύνοδο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Κοτσώνη

Τῇ ὀγδόῃ Αὑγούστου , 
μνήμη τοῦ ἐν ἁγίοις Πατρὸς ἡμῶν, Καλλινίκου Ἐπισκόπου Ἐδέσσης. 

Τῆς Ἐδέσσης ποιμένα, Ἀρχιθύτην πανεύφημον, καὶ τῆς Ἐκκλησίας ἁπάσης, τὸ λαμπρὸν σεμνολόγημα, Καλλίνικον τιμήσωμεν πιστοί, τοῦ κλήρου καὶ λαοῦ τὸν ποδηγόν, ὡς πρεσβεύοντα ἀπαύστως ὑπὲρ αὐτῶν, τῶν ἐκβοώντων πάντοτε. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ ἀναδείξαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

 Ένας άγιος που εξελέγη
από την αριστίνδην Σύνοδο
του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Κοτσώνη

Στις 24 Ιουνίου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Κοτσώνη, εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Πούλο, Μητροπολίτη στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Η χειροτονία του Καλλίνικου τελέστηκε την Κυριακή 25 Ιουνίου 1967, στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα,
από τον Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Διονύσιο, τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Κωνσταντίνο, εξ αίματος αδελφό του Καλλινίκου, τον Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου, τον Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητο, τον Κυθήρων Μελέτιο, τον Κασσανδρείας Συνέσιο και τον Άρτας Ιγνάτιο.

Να έχουμε την ευχή του και τις πρεσβείες του.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε συγχαίρω φίλε Αναστάσιε για την ανάρτηση.
Εκείνη την ευλογημένη περίοδο στην Εκκλησία της Ελλάδας πολλοί άγιοι κληρικοί εξελέγησαν μητροπολίτες χωρίς καθόλου δημόσιες σχέσεις.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι ο μοναδικός άγιος της περιόδου εκείνη. Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Νικόλαος το παιδί της Παναγίας ο καλόκαρδος και απλός, τον οποίο αγάπησε ο κόσμος έχει κάνει πολλά καταγεγραμμένα θάματα. Πρέπει να μεριμνήσουν τώρα που ο «Ηρώδης» πέθανε και οι διάδοχοί του φύγανε να καταρτισθεί φάκελος με όλα τα γεγονότα ώστε να γίνει η αγιοκαταταξη του Νικολάου. Ο οποίος ας πρεσβεύει για την δοκιμαζόμενη Εκκλησία μας και για μας.

Ανώνυμος είπε...

Ο Σεραφείμ είχε πει την εποχή εκείνη και δικαιώθηκε «δεν τους φοβάμαι τους οργανωσιακούς είναι κουραμπιέδες» εννοώντας ότι μπορεί να τους συντρίψει εύκολα. Είχε δίκιο διότι δεν γνώριζαν από διοίκηση αλλά από ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ και τους έλιωσε.
Να όμως που οι «κουραμπιέδες» γίναν άγιοι!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Αθηνών Ιερωνυμος Κοτσώνης με τον καθοδηγητή του Τρίκκης Διονύσιο Χαραλάμπους επέλεξαν την αφρόκρεμα της πνευματικότητας των κληρικών της εποχής τους. Ανθρώπους που δεν επιθυμούσαν θρόνους αλλά να κηρύττουν και να εξομολογούν. Αυτή ήταν η διαφορά με την πρεσβυτέρα ιεραρχία που ποθούσε δόξες και τιμές και όχι λέντιο διακονίας. Σήμερα χρειάζομαστε αρχιερείς όπως βρήκαν ο Κοτσώνης και ο Χαραλάμπους για να προωθήσουν τους άξιους και όχι τους … (Θεέ μου ελέησέ με). Αν αυτό δεν γίνει η Εκκλησία μας θα καζαντίσει χειρότερη από το Βατικανό.

Ανώνυμος είπε...

Μην ξεχνάμε και τον Λαρίσης Θεολόγο. Η καθυστέρηση στην αγιοκατάταξή του είναι αποτέλεσμα της ανάγκης να κατασιγάσουν τα πάθη στην περιοχή .Κατά τα άλλα ίσως να είχε προηγηθεί.Όσον αφορά τον Αγιο Καλλίνικο Εδέσσης ,είχε την ταπείνωση του Αγίου Νεκταρίου και εξομολόγησε στην τελευταία φάση της ζωής του τον γνωστό ηθοποιό Μανο Κατράκη, ο οποίος είχε πει σε μιά ταινία του "ο Θεός συγχώρησε τους σταυρωτές του. Δεν συγχώρησε αυτούς που βεβήλωσαν τον οίκο του Πατρός Του". Δεν έχω ακούσει από κανέναν άλλο αυτή την επισήμανση. Ας έχουμε την ευλογία του Αγίου