Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


  Με λαμπρότητα και τηρουμένων των μέτρων προστασίας κατά της  πανδημίας εορτάσθηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας  στην Πάτρα, με επίκεντρο εορτασμού τον ομώνυμο Ιερό Ναό των Πατρών.
Τόσο  στον Εσπερινό όσο και ανήμερα στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προέστη των Ιερών ακολουθιών  Σεπτή εντολή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.Οι Ιερές Ακολουθίες ετελέσθησαν κεκλεισμένων των θυρών, αλλά μετεδόθησαν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά από τα Μ.Μ.Ε. της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών (ΛΥΧΝΟΣ TV και ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ 88,4 FM).


Στις ομιλίες του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο βίο και το μαρτύριο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και ανέπτυξε τον λόγον του Κυρίου ο οποίος είπε  ‘’παραδοθήσεσθε δὲ καὶ ὑπὸ γονέων καὶ συγγενῶν καὶ φίλων καὶ ἀδελφῶν, καὶ θανατώσουσιν ἐξ ὑμῶν, καὶ ἔσεσθε μισούμενοι ὑπὸ πάντων διὰ τὸ ὄνομά μου’’ ο οποίος λόγος επακριβώς εφαρμόστηκε στην περίπτωση της εορταζόμενης  Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας.
Ο ίδιος ο πατέρας της ως φανατικός ειδωλολάτρης την κατήγγειλε στις Ρωμαϊκές αρχές για να υποστεί φρικτά μαρτύρια και βασανιστήρια και στο  τέλος την εθανάτωσε ο ίδιος με τα ίδια του τα χέρια δια σφαγής. Η απολογία της Αγίας ήταν, είμαι χριστιανή και θέλω να πεθάνω για την αγάπη του Χριστού  επίσης χαίρω διότι γίνομαι θυσία για τον αληθινό θεό τον Κύριο μου Ιησού Χριστό.
Επισφράγισε την ομιλία του ο Θεοφιλέστατος προτρέποντας να μείνουμε πιστοί στο θέλημα του Κυρίου να διαφυλάξουμε την Αγία ορθόδοξο πίστη  μας, να νεκρώσουμε τα πάθη μας, να έχουμε  θάρρος, τόλμη και συνέπεια στη ζωή μας.
Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις θερμές εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου προς τους εφημέριους του Ιερού Ναού και τους συνεργάτες τους, σε όλους τους πιστούς που παρακολουθούσαν  τις Ιερές ακολουθίες μέσα από τα Μ.Μ.Ε καθώς και σε  όλους τους Ιεροψάλτες της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών που σήμερα εορτάζουν τον προστάτη τους Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό για έτη πολλά, ευλογημένα, θεοσκέπαστα και θεοφρούρητα.
Αλέξης Στροφύλλας


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγία Βαρβάρα πρέσβευε υπέρ ημών. καλή δύναμη και στους καλούς Ιερείς π. Κωνσταντίνο καί π. Γερασιμάγγελο οι οποίοι νυχθημερόν είναι κοντά στούς ενορίτες τους.