Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

«ΜΑΣΚΟΦΟΡΙΑ» - π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος


 «ΜΑΣΚΟΦΟΡΙΑ»

π. Θεοδόσιος  Μαρτζούχος

Φίλος γιατρός μού έγραψε τις αντιρρήσεις του στο κείμενό μου «Οι μάσκες που σώζουν τα πρόσωπα». Οι σκέψεις του κινούνται στη γνωστή τραγική βάση άρνησης της μάσκας… στο ναό, λες και έχουμε δύο ζωές. Μία εντός ναού, μία εκτός ναού!

Και επιπλέον σαν νάμαστε και εμείς και ο Χριστός υπόδουλοι στο φαίνεσθαι. Όταν ο Χριστός φωνάζει απορρίπτοντας τα έξωθεν του ποτηρίου και της παροψίδος (πιάτου), εστιάζοντας το βάρος της ποιότητας στα έσωθεν και μη φαινόμενα!

Μεταξύ των «επιχειρημάτων» για την μη μασκοφορία μνημονεύεται και «λόγος» γνωστού του προσώπου ότι «μας έβαλαν το βρακί μας στο στόμα μας»!! Ηχηρές μεγαλοστομίες για ηρωισμούς… του γλυκού νερού.

Συνημμένα η απάντηση στο εν λόγω γράμμα.

Πρέβεζα, 23 Ιανουαρίου 2021

Αγαπητέ γιατρέ

Έλαβα το ηλεκτρονικό σου γράμμα και από χρέος ιερατικό κάθομαι να σου γράψω δυο λόγια.

Νομίζω είχες αρκετά χρόνια κοντά στο Γέροντα Μελέτιο και εξ αυτού θα έπρεπε να είσαι ελεύθερος από εγωκεντρικές ερμηνείες τού τύπου όλοι μάς κυνηγάνε! Άκουσες ποτέ τον Γέροντα να αποδέχεται κάτι τέτοιο; Δεν διάβασες το βιβλίο του για τον αντίχριστο; (επανεκδόθηκε αυτές τις μέρες). Δεν είδες την αδιαφορία του για τις ταυτότητες;

Δεν κατάλαβες ότι τα εσωτερικά μολύνουν τον άνθρωπο και όχι τα εξωτερικά; Δεν τον συνάντησες αυτόν τον λόγο στη διδασκαλία του Χριστού; Από πότε τα τεχνικά θέματα έγιναν ουσία; Από την μία αποδέχεσαι ότι η μασκοφορία δεν προσκρούει σε κανένα δόγμα (!!;;) και από την άλλη λες ότι αποτελεί βλασφημία εναντίον της εικόνος του Θεού!! Η προσκύνηση της εικόνος των αγίων διαβαίνει στο πρωτότυπο… σιγά μην είναι οι άγιοι σαν τα μούτρα μας (που λέει ακόμα και ο Αρκάς!!)

Εσύ γιατρός εμπαίζεις την μάσκα προστασίας ως φίμωτρο; Γιατί τότε την φοράνε στα χειρουργεία οι συνάδελφοί σου; Μέχρι πότε θα φωνάζουμε ότι ο Χριστός δεν βλέπει εις πρόσωπον ανθρώπου; Ο βλακώδης ηθικισμός φανταζόμαστε ότι είναι κριτήριο του Θεού; Η πνευματική ζωή δεν είναι κοινωνική ευπρέπεια. Τον Σαμουήλ γοήτευσε η εντυπωσιακή παρουσία του Ελιάβ όχι τον Θεό. Ο Θεός αναπαυόταν σ’ έναν κοκκινοτρίχη πιτσιρίκο για την ευθύτητά του.

Φρίττεις με το «κρατάμε αποστάσεις» που είναι υγιειονομική εντολή, όπως αποστειρώνουμε τα οδοντιατρικά και χειρουργικά εργαλεία και το περιβάλλον των καρκινοπαθών στους καρκίνους αίματος. Ανακατεύεις τα άσχετα με την απόταξη του σατανά στο βάπτισμα και νομίζεις ότι οι συμβολισμοί είναι κυριολεξίες. Στ’ αλήθεια πιστεύεις ότι φεύγει κανείς μακρυά από τον διάβολο…  με τα χιλιόμετρα; Τοπικά χωρίζεται κάποιος από τον διάβολο; Με τέτοιες αντιλήψεις ο διάβολος θα κάνει… parties!

Κακά τα ψέματα, έχουμε ένα ζωώδη και ένα διαβολικό εαυτό με τους οποίους πρέπει να παλέψουμε και τους οποίους πρέπει να αποταχθούμε. Φυσικά ο διαβολικός είναι ο χειρότερος. Οι χειρότερες αμαρτίες είναι… πνευματικής φύσεως. Η ευχαρίστηση να κατηγορείς τους άλλους για οτιδήποτε. Να κάνεις το αφεντικό και τον ξερόλα. Να ειρωνεύεσαι. Να βλάπτεις και να χτυπάς τον άλλον πισώπλατα. Με μέγιστη ηδονή αμαρτίας την εξουσία (πάνω σ’ ο,τιδήποτε) και το μίσος. Αν τάχουμε και τα κάνουμε αυτά είμαστε αυτοδικαιωμένοι πουριτανοί που μπορεί νάμαστε κάθε μέρα στην Εκκλησία, αλλά ΜΑΛΛΟΝ είμαστε πλησιέστερα στην κόλαση απ’ ότι μια πόρνη. Αυτονόητο ότι είναι καλύτερα να μην είναι κανείς… ούτε το ένα… ούτε το άλλο!!!

«Θὲς χεῖρα ἐπὶ στόματί σου», αδελφέ μου και παρακάλεσε τον Χριστό να κολοβώσει για τους εκλεκτούς Του (που είναι οι φτωχοί και οι άγιοι) τις μέρες της ταλαιπωρίας όλων μας. Μη γελοιοποιείτε τον Χριστό με επιπόλαιες αφέλειες. Το βρακί του στο στόμα του το βάζει κανείς μόνος του!!! Ή το κεφάλι του μέσα στο βρακί του!;;

Τόν μή βλάπτοντα ἑαυτόν, οὐδείς δύναται βλάψαι, φώναζε προχθές ο άγ. Αντώνιος για να συνεχίσει: Ούτε εγώ σε ελεώ, ούτε ο Θεός, αν δεν ελεήσεις συ πρώτα τον εαυτό σου.

Ταύτα εν αγάπη και έτι ου προσθήσω.

Εύχου.

Θεοδόσιος ευχέτης σου.

10 σχόλια:

gdavrazos είπε...

Ωραίο αρθρο

Ανώνυμος είπε...

Μάσκα εντός Ναού, πρώτη φορά στά χρονικά, εδώ και 2000 χρόνια. Στα περί αντιχρίστου , είναι σίγουρο ότι όταν θα έρθει το σφράγισμα , πρώτοι θα σφραγιστούν κληρικοί οι οποίοι θα λένε: ότι αν έχεις τον Χριστό στην καρδιά σου,μην φοβάσαι κανένα σφράγισμα.Διοτι λέγει η Αποκάλυψη του Ιωάννου,την οποία δεν παραδέχονται,ότι θα πλανηθούν καί οι εκλεκτοί...

Ανώνυμος είπε...

Έχουν μια τάση οι Μελετικοί, όλα να τα στρογγυλευουν καί νά τά προσαρμόζουν στην χριστιανική ζωή...

Σπυρίδων Σεργιαννης είπε...

Δεν έχω καταλάβει ακόμη γιατί ένα μη δογματικο θέμα, σας ενοχλεί πια τόσο πολύ πατέρα Θεοδοσιε.
Συγχέεται ανόμοια πράγματα. Οι ιατροί φορούν την μάσκα, στα χειρουργεία, διότι απέναντι τους έχουν κάποιον ο οποίος είναι άρρωστος, και έτσι προφυλασουν τον εαυτό του αλλά και τον άρρωστο από άλλες πιθανές μολύνσεις. Εάν εσύ δεν είσαι άρρωστος και ο αδελφός επίσης δεν είναι άρρωστος, από τι σε προφυλάσσει η μάσκα? Και σας παρακαλώ, μην πείτε πάλι για τους ασυμπτωματικους σαν αιτιολόγηση.
Επίσης, από μικρό παιδι, θυμάμαι στο Ιερό Βήμα, ιερείς "αυστηρούς" να μας μαλώνουν, για τα μακριά μας μαλλιά, να φωνάζουν για τα παντελόνια των γυναικών, για τα κραγιόν τους, ότι προσβάλλουν το κατ ' εικόνα, ενώ τώρα έχουμε στροφή 180ο μοιρών με την μασκοφόρια.
Συμφωνώ απόλυτα, στο πρώτο κομμάτι που λέτε για την υποκρισία, και το γεγονός ότι είμαστε αλλιώς εντός, και εκτός Ναού, και δνε αντιλέγω σε αυτό, απλά μην τα γενικοποιειται όλα σας παρακαλώ.
Τελειώνοντας, είναι τόσο υποκριτικό, να φλεγεστε με ζήλο για την μασκοφόρια των λαϊκών μελών της Εκκλησίας μας, ενώ ταυτόχρονα εσείς οι ιερεις μας, έχετε εξαιρεθεί από την μασκοφόρια, με Φ.Ε.Κ, λες και ο ιός καταλαβαίνει την εξαίρεση και δεν υπάρχει περίπτωση να σας μολύνει. Προφανώς και δεν μου αρέσει να βλέπω ιερείς και αρχιερείς, να τελούν την Αναίμακτο Θυσία με μάσκα, αλλά με αυτό τον τρόπο μας διδάσκουν οι ιερεις ότι πιστεύουν στην Χάρη του Θεού και την ώρα της Θείας Λειτουργίας, δεν έχουν να φοβηθούν κάτι.
Δεν γράφω το συγκεκριμένο κείμενον, με σκοπό τον διχασμό, και δεν θα επιθυμούσα διαμαχες και χαρακτηρισμους, με αδελφούς χριστιανούς απλά μόνο αντιπαράθεση με επιχειρήματα.

Ανώνυμος είπε...

Μέχρι προχθές έλεγαν για να υποστηρίξουν για κάποια πράγματα την θέση του ότι στην Ελλάδα το 98% είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Τώρα ου βλέπουν το 90% των Ορθοδόξων να είναι υπέρ της μάσκας και μέσα στο ναό. Ας πειθαρχήσουν στους πολλούς. Ως πότε η μειοψηφία θα μας ζαλίζει με τα ανόητα και παιδιακίστικα λόγια της. Όσο συντομότερο συνταυτισθούν με τις νηφάλιες σκέψεις του π. Θεοδοσίου και των μητροπολιτών μας τόσο το καλύτερο γιαυτούς.

saba-george είπε...

Αν ισχύουν τα περί αποταγής όλων των "κακών" όταν και μόνο μπαίνουμε στον Ιερό Ναό, τότε αδέλφια, γιατί συχνά μας καβαλάει ο διάβολος και τον κάνουμε βόλτα μέσα στην Εκκλησία (κατάκριση, εγωισμός κ.λ.π.); Δική μας η απόφαση να του δίνουμε θέση. Άρα και δική μας η απόφαση να μην εκπειράσσουμε Κύριο τον Θεό μας και να κάνουμε αυτό που η λογική, το δώρο που μας έχει χαρίσει, επιβάλει. Ευχαριστούμε π. Θεοδόσιε!

kokos είπε...

Εγώ έχω γνωστούς που εκκλησιάζονταν κάθε μέρα σχεδόν . Δύο είναι νοσοκομείο κ πέντε σπίτι .. παρακαλώ εύχεσθε κ οδηγησατε.

Χρήστος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=0D-Q-NrDKxE&feature=share&fbclid=IwAR3TlLEqbQXiCUdKGJS9q06_Q0fMY6b_2uwhrHHdn8kVx-bWQTQULvjDdco

Bardanus Filippicus είπε...

Αναρωτηθείτε μήπως είναι αντίστροφα τα πράγματα. Μήπως σφράγισμα είναι το αντορθόδοξο σφράγισμα με το δογματικό σχίσμα που επιτελούν οι νεοειδωλολάτρες πιστοί, που για πρώτη φορά στην ιστορία του χριστιανισμού νομίζουν ότι χριστιανικό καθήκον τους είναι να ασχολούνται με τις σκοτεινές δυνάμεις που συνωμοτούν, τις μάσκες και τα εμβόλια, κι όχι με τις εντολές του Χριστού. Νομίζω ότι αυτοί κινδυνεύουν να γίνουν βορά του αντιχρίστου κι όχι οι ορθοτομούντες.

YANNIS είπε...

Μέσα σε αυτούς είμαι και εγώ. Ούτε που κατἀλαβα τον ιό, depon διπλά (2Χ500 παρακεταμόλη) D3 βιταμίνες παράκληση στον Άγιο Νικηφόρο το λεπρό και τώρα αρνητικός με αντισώματα...! και ούτε βήχα, ούτε πυρετό, λίγο μπούκωμα Είπαμε το 85% περνά ανώδυνα και το 15% έχει προβλήματα. Είμαστε στο έλεος του Θεού. Μη φοβάστε παπάδες, ανοίξτε τις εκκλησίες. Πρώτα εσείς να δείξετε το παράδειγμα γιά μέσα στο Ναό !!!! Έλεος!!!