Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ Ο ΠΑΥΛΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

 
ΕΤΟΣ  2021   ΚΥΡΙΑΚΗ  ΤΥΡΙΝΗΣ 

Ο  ΧΡΙΣΤΟΣ  Ο  ΠΑΥΛΟΣ  Ο  ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

      Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, Κυριακή της Τυρινής, και … πατροπαράδοτο μασκάρεμα. Καρναβάλια, Πάτρας, Ξάνθης, Μοσχάτου, κλπ. σε πανελλήνια τηλεοπτική αποθέωση ολοκληρωτική. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, χριστιανοί ορθόδοξοι, υποτίθεται, φέρουν και φορούν πρόσωπο αλλοτινό. Και παρελαύνουν μαζικά θορυβωδώς, και άδουν, και λικνίζονται ποικιλοτρόπως. 

     Με την αύριο «Καθαρή Δευτέρα», πρώτη Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, «χρόνια πολλά», «καλή Σαρακοστή», ο ένας στον άλλο εδώ κι εκεί. Στου  Φιλοπάππου, κι όπου αλλού είναι εξοχή, άνοιξη πάντα γαρ, συντροφιές αμέτρητες κατά το έθος, τα Σαρακοστιανά εδέσματα άφθονα-ελιές, χαλβάς, ταραμοσαλάτα, ντολμαδάκια, καλαμαράκια … οίνος όσο πολύς, τραγούδια και χοροί. Και ο χαρταετός, έθους ολοκλήρωμα, ψηλά, πολύ ψηλά !

      Όλα καλά, κι όλα  ωραία, και για πολλούς η Σαρακοστιανή … τελετουργία  ως εδώ! Από συνήθεια μόνο, η ευχή. «Χρόνια πολλά», «Καλή Σαρακοστή». Κάτι είναι κι αυτό!

       Η  Εκκλησία βέβαια συνεχίζει στο δικό της κόσμο και ρυθμό, όσο κι αν, λόγω Κόβιτ19 από χρέος βιβλικό -«Πάσα ψυχή εξουσίαις υπερεχούσαις υποτασέσθω…»-Ρωμ.12,1- αγαπητικό, αδελφικό, που αγνοούν πολλοί, και υποσκάπτουν ανεύθυνα άλλοι, κρατάει τις πύλες  των Ναών κλειστές, και απ’ έξω τους πιστούς. Λειτουργεί!

Και, «όπου είναι δυο ή τρεις συναγμένοι στο Όνομά Του -εντός του Ναού, ή λόγω έκτακτων συνθηκών εκτός, στα σπίτια τους, αν όντως το θέλουν -«Όστις θέλει»- είναι παρών «εκεί εν μέσω αυτών»- Μτ.18,20-και ο Χριστός!  Έτσι χτες, Κυριακή της Τυρινής, θα είδαν και θα άκουσαν τηλεοπτικά -από το Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ή αλλού- τι ακριβώς διαμήνυσαν ο Ίδιος-Ευαγγέλιο-ο Απόστολος Του, ο Υμνογράφος Του.

1.      Ιησούς Χριστός-Ευαγγέλιο : «Αν συγχωρήσετε τους ανθρώπους για τα παραπτώματά τους, θα σας συγχωρήσει κι εσάς ο ουράνιος Πατέρας σας. Αν όμως δε συγχωρήσετε στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, ούτε κι ο Πατέρας σας θα συγχωρήσει τα δικά σας παραπτώματα». Η αδελφική συγγνώμη, προϋπόθεση της θεϊκής! «Όταν νηστεύετε … να μην το επιδείχνετε φαρισαϊκά, γιατί έτσι έχετε ήδη αμειφθεί. Να εμφανίζεστε όπως τις άλλες μέρες εξωτερικά, έτσι δε θα βλέπουν οι άλλοι ότι νηστεύετε, παρά ο Πατέρας σας μοναχά, αυτός θα σας αμείψει φανερά». Αληθινή νηστεία, η μυστική-εσωτερική! «Μην το παρακάνετε με τα υλικά αγαθά που μπορεί να χαθούν από τη μια ως την άλλη στιγμή. Δώστε την πρώτη θέση στα πνευματικά, τα ουράνια, που δεν χάνονται ποτέ. Προσοχή, όπου ο θησαυρός-η εξασφάλισή καθενός, και η καρδιά του εκεί. Η χριστιανική αρετή, σταθερή ασφάλεια ζωής! -Μτ.6.14-21.

2.       Απ. Παύλος, «ο πρώτος μετά τον Ένα» (Χρυσόστομος). «Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε. Τώρα η σωτηρία μας είναι πιο κοντά μας, παρά όταν πιστέψαμε. Η νύχτα του κακού, όπου να ’ναι φεύγει, η μέρα του καλού χάραξε. Καιρός να γδυθούμε από κάθε σκοτεινό, και να ντυθούμε με κάθε φωτεινό. Να ζούμε ως ταιριάζει στη μέρα, όπου όλα είναι διάφανα, καθαρά. Μακριά από φαγοπότια, μεθύσια, ασυδοσίες, έριδες και φιλονικίες. Ντυθείτε τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, και μην αφήνετε την αμαρτία να σας κάνει υποχείριους της πονηρής επιθυμίας». Ώρα για αφύπνιση, για εν Χριστώ ζωή. «Να δέχεστε όποιον έχει ασθενική πίστη, χωρίς να επικρίνετε τις απόψεις του. Αυτός που δε νηστεύει, να μην ειρωνεύεται αυτόν που νηστεύει. Κι αυτός που νηστεύει, να μην επικρίνει αυτόν που δε νηστεύει, γιατί ο Θεός τον έχει δεχτεί στην Εκκλησία. Εσύ ποιος είσαι που κρίνεις ξένον υπηρέτη. Μόνο ο Κύριος μπορεί να κρίνει αν στέκεται ή όχι στην πίστη του, γιατί είναι ο Μόνος που μπορεί να τον στηρίξει» -Ρωμ.13,12-14,4. Νηστεία με πλατιά αγάπης καρδιά.

3.      Ο Υμνογράφος. «Τὸ στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται, οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε, ἀναζωσάμενοι τὸν καλὸν τῆς Νηστείας ἀγῶνα, οἱ γὰρ νομίμως ἀθλοῦντες, δικαίως στεφανοῦνται, καὶ ἀναλαβόντες τὴν πανοπλίαν τοῦ Σταυροῦ, τῷ ἐχθρῷ ἀντιμαχησώμεθα, ὡς τεῖχος ἄῤῥηκτον κατέχοντες τὴν Πίστιν, καὶ ὡς θώρακα τὴν προσευχήν, καὶ περικεφαλαίαν τὴν ἐλεημοσύνην, ἀντὶ μαχαίρας τὴν νηστείαν, ἥτις ἐκτέμνει ἀπὸ καρδίας πᾶσαν κακίαν. Ὁ ποιῶν ταῦτα, τὸν ἀληθινὸν κομίζεται στέφανον, παρὰ τοῦ Παμβασιλέως Χριστοῦ, ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῆς Κρίσεως». «Το στάδιο της άθλησης των αρετών άνοιξε, όσοι θέλετε να αγωνιστείτε, περάστε, κι αναλάβετε τον ωραίο αγώνα της Νηστείας. Όπως είναι δίκαιο θα βραβευτούν, όσοι αγωνιστούν ως οι κανονισμοί ορίζουν. Ντυθείτε, λοιπόν, την πανοπλία του Σταυρού-θυσιαστική αγάπη. Μ’ αυτόν θα αντιπαραταχτούμε στον εχθρό από το άρρηκτο τείχος της Πίστης! Με θώρακα την προσευχή ! Με περικεφαλαία την ελεημοσύνη! Με σπάθα τη νηστεία, που ξεκόβει από την καρδιά κάθε κακίαΌποιος κάνει αυτά θα λάβει «το Στεφάνι της Δικαιοσύνης» την Ημέρα της Κρίσης απ’ το Χριστό, των πάντων Βασιλιά!

*****   ***   *****

        «Συγγνώμη αδελφική, προϋπόθεση της θεϊκής»! «Αληθινή νηστεία, η μυστική! «Σταθερή ασφάλεια ζωής, η χριστιανική αρετή»! Ιησούς Χριστός.

    «Εγερτήριο πνευματικό»! «Νηστεία με πλατιά αγάπης καρδιάΑπόστολος Παύλος.

    «Πανοπλία του πιστού, ο Σταυρός του Χριστού: «Άρρηκτο τείχος η Πίστη! Θώρακας η Προσευχή! Κράνος η Ελεημοσύνη! Σπάθα, εκρίζωσης πονηρών επιθυμιών, η Νηστεία»!  Ο Υμνογράφος της Εκκλησίας.

    Κυριακή Τυρινής: Από αύριο Καθαρή Δευτέρα μέχρι το υπέρ ευλογημένο Σάββατο της θριαμβικής Ανάστασης του Χριστού, ιδού πορεία αγωνιστική!

«Όσοι πιστοί»!  «Καλή Σαρακοστή»

Με «την αγάπην την πρώτην, ην ουκ αφήκα …»

Αθανάσιος Κοτταδάκης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θεολογικές αλήθειες.