Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Μνήμη του αγίου Θεοδώρου του Συκεώτου (22 Απριλίου)


 Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Θεοδώρου του Συκεώτου.
Ο Όσιος Θεόδωρος γεννήθηκε στην κοινότητα Συκέα της Αναστασιουπόλεως, και ήταν γιός της πόρνης Μαρίας και του Κοσμά, ο οποίος ήταν αποκρισάριος, δηλ. αγγελιοφόρος του Ιουστινιανού.
Η εκ πορνείας γέννηση του Οσίου δεν εμπόδισε το Θεό να τον αναδείξει τιμιότατο Αρχιερέα. Από παιδικής ηλικίας φανέρωσε την κλήση του στο μοναχικό βίο και την καλλιέργεια των αρετών στη ψυχοσωματική του οντότητα..
Αργότερα, με τις ευλογίες του Θεοδοσίου, επισκόπου Αναστασιουπόλεως, ακολούθησε τη μοναχική πολιτεία και κατόπιν χειροτονήθηκε σε διάκονο και πρεσβύτερο. Ο Όσιος Θεόδωρος αξιοποίησε όλα τα μέσα της πνευματικής ασκήσεως για την κατάρτιση της προσωπικότητάς του, αλλά και την ωφέλεια των άλλων συνανθρώπων του.
Με όλα αυτά τα χαρίσματα, ο Θεός τον ανέδειξε επίσκοπο, παρά την επιθυμία για αποφυγή εκ μέρους του των διοικητικών ευθυνών.
Η μνήμη του Οσίου Επισκόπου προσφέρει την έξοχη ευκαιρία σ’ όλα τα μέλη του πληρώματος της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας, κληρικούς και λαϊκούς, να συνειδητοποιούμε τα μέσα του Υπουργήματος της Ιερωσύνης που η Εκκλησία προσφέρει σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν συνείδηση ότι είναι άνθρωποι και όχι υπεράνθρωποι. Και οι ίδιοι έχουν ανάγκη του Ελέους και της Χάρης του Θεού και οφείλουν με ταπείνωση να αγωνίζονται έντιμα, υπεύθυνα, απροσωπόληπτα με διάκριση και αγάπη για τη δική τους σωτηρία και τη σωτηρία του λογικού ποιμνίου, που ο Αναστάς Μέγας Αρχιερεύς τους εμπιστεύθηκε μαζί με το μεγαλείο του Επισκόπου ως υπουργήματος και διακονήματος.
Ο Άγιος Θεόδωρος κοιμήθηκε οσιακά το έτος 613 μ.Χ.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: