Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Μνήμη του Αγίου Γερμανού, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (12 Μαΐου)


 Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Πατρός ημών Γερμανού Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Άγιος Γερμανός γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 640 μ.Χ. Πατέρας του ήταν ο πατρίκιος Ιουστινιανός, που τον ανέθρεψε με μεγάλη ευσέβεια. Φημισμένος για την αρετή, τη μόρφωση και την αγιότητα της ζωής του, είχε εκλεγεί μητροπολίτης Κυζίκου, σε ηλικία 37 ετών. Αργότερα, όταν χήρεψε ο πατριαρχικός θρόνος, με τη γνώμη του βασιλιά Αναστασίου και την ψήφο της συγκλήτου, του κλήρου και του λαού, ανέβηκε στον οικουμενικό θρόνο (715 μ.Χ.).
Από τη θέση αυτή, αφιέρωσε όλες του τις πνευματικές και ηθικές δυνάμεις, διδάσκοντας και νουθετώντας με τα συνεχή κηρύγματα του. Όταν ο εικονομάχος αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος τού είπε να συμμορφωθεί με τα ασεβή διατάγματά του, αυτός όχι μόνο δεν υπάκουσε, αλλά παρότρυνε και το λαό σε αντίσταση. Αναγκάστηκε έτσι να παραιτηθεί και να καταθέσει το ωμοφόριό του πάνω στην Αγία Τράπεζα. Το ωμοφόριο είναι το χαρακτηριστικό ιερό ένδυμα του επισκόπου, ο οποίος είναι εις τύπον Χριστού και φέρει στους ώμους το χαμένο πρόβατο, αφού οφείλει μιμούμενος τον Μέγα Αρχιερέα και Λυτρωτή Χριστό να μεριμνά και να φροντίζει μέχρι το τελευταίο λογικό πρόβατο – τον κάθε άνθρωπο που είναι εικόνα του Θεού.
Ο Άγιος Γερμανός αποσύρθηκε σ’ ένα πατρικό του κτήμα και μετά από σύντομη αρρώστια, πέθανε σε ηλικία 100 ετών στις 12 Μαΐου το 740 μ.Χ. Η ταφή του έγινε στην περίφημη  Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.
Σήμερα εορτάζει η ομώνυμη κοινότητα του Αγίου Επιφανίου στην επαρχία Λευκωσίας, η Βασιλική του Αγίου Επιφανίου στη Σαλαμίνα, ο νεόδμητος ναός του Μεγάλου Ιεράρχου στην κωμόπολη Λύμπια και το παρεκκλήσι στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: