Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

29Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1949 Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΒΙΤΣΙ & ΓΡΑΜΜΟ - Διονύσιου Βουλγαρόπουλου

-επετειακό άρθρο του κ. Διονύσιου Βουλγαρόπουλου.
 
 29Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1949  
Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΒΙΤΣΙ & ΓΡΑΜΜΟ  
 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί η σεμνήν εκδήλωση εθνικής μνήμης με  φορέα την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) την 29ην Αυγούστου 2021 στο Γράμμο και το Βίτσι, επί τη επετείω της συντριβής των ένοπλων κομμουνιστο-συμμοριτών (που μετονομάσθηκε έπειτα σε Δ.Σ.Ε.) Χάρη σε αυτή τη νίκη του Ελληνικού Στρατού, ο ελληνικός λαός  ανάπνευσε ελευθέρα μετά την περιπέτεια των κρίσιμων ετών 1946-‘49. Οι καλοί Έλληνες με υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη θα φέρνουν στο νου τους την ημερομηνία της 29η Αυγούστου 1949, διότι επιτέλους ο άθεος κομμουνισμός δεν θα ταλαιπωρούσε άλλο την πατρίδα μας.  
ΟΙ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ 1949  
Επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ο αείμνηστος Αντιστράτηγος και μετέπειτα Στρατάρχης  Αλέξανδρος ΠΑΠΑΓΟΣ. Κατά τις κρίσιμες εκείνες στιγμές του αγώνος το Έθνος ευτύχησε να έχει επικεφαλής του Στρατού, τον Αρχιστράτηγο του Έπους του 1940-41, Παπάγο. Η παρουσία του εμπειροπόλεμου  Παπάγου ενίσχυσε το φρόνημα Αξιωματικών και Οπλιτών και έδωσε αίσθημα ασφάλειας για την τελική νίκη. Επιπλέον συντελεστές της μεγάλης εκείνης νίκης του έθνους ήταν και η παρουσία των αειμνήστων Βασιλέων των Ελλήνων Παύλου και Φρειδερίκης οι οποίοι κατά τον μεγάλο εκείνο αγώνα της πατρίδος. Οι Βασιλείς την εποχή εκείνη ήταν στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού. Οι ρεπόρτερ της εποχής έγραφαν ότι 48 φορές βρέθηκε στο μέτωπο ο αείμνηστος Βασιλεύς Παύλος, στο πρόσωπο του οποίου, οπλίτες και αξιωματικοί έβλεπαν τον πατέρα  και ενσραρκωτή της νίκης κατά των Κ/συμμοριτών.   
Στο πλευρό του Βασιλέως Παύλου και η δυναμική σύζυγός του, αείμνηστη Βασίλισσα Φρειδερίκη, με καρδιά πλημμυρισμένη από Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 1948 έτρεξε στο πλευρό του μαχόμενου Στρατού στην ακριτική Κόνιτσα  Διήλθε τον δρόμο μέσω ναρκών και μεγάλων κινδύνων σαν ατρόμητη ηρωίδα του 1821 εμψυχώνοντας  λαό και Στρατό. Ως μητέρα συμπαραστάθηκε έμπρακτα στις Ελληνίδες μητέρες και στα συμμοριόπληκτα παιδιά, ιδρύοντας τις περίφημες «Παιδοπόλεις», για να γλυτώσουν τα ελληνόπουλα από το παιδομάζωμα των Κ/συμμοριτών του Ζαχαριάδη και του Μ. Βαφειάδη.  Η Βασίλισσα Φρειδερίκη για την δράση της ανακηρύχτηκε «Πρώτη  Μητέρα του έτους 1949».   
Και ο πολιτικός κόσμος της εποχής είχε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι πολιτικοί άνδρες από το βήμα της βουλής τόνιζαν την ανάγκη για την νίκη έναντι των κομμουνιστο-συμμοριτών. Οι Γεω. Παπανδρέου, Παν. Κανελόπουλος, Κων. Τσαλδάρης, Θεμ. Σοφούλης με πύρινους λόγους κατακεραύνωναν τον ένοπλο ΚΚΕ που ήθελε δια της βίας την άλωση της Ελλάδας.  
ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΕΝ. ΔΥΝΑΜΕΩΝ  
Το ελληνικό έθνος οφείλει σε κάθε ευκαιρία να στρέφει την Ιστορική μνήμη του προς τους μεγάλους σταθμούς της ζωής του για να διδάσκεται από την πείρα και να μπορεί έτσι να φωτίζει καλύτερα τον δρόμον του μέλλοντος.  Θα πρέπει να τονιστεί ότι κατά την διάρκεια της ένοπλης κομμουνιστικής ανταρσίας 1946-1949, επαίχθη η τύχη του ελληνικού έθνους καθώς απειλήθηκαν τα θεμέλια της υπάρξεώς μας. Η Ελλάδα μας θα υφίστατο εδαφικόν ακρωτηριασμόν εάν επικρατούσε το ΚΚΕ. Η Βουλγαρία θα κατήρχετο  το δρόμο προς το Αιγαίο. Η Αλβανία θα εγκαθίστατο σε μέγα μέρος της Ηπείρου και η Μακεδονία θα εγνώριζε πικρές ημέρες διαμελισμού. Ο ελληνικός πληθυσμός που θα ήταν όμηρος του ΚΚΕ, θα επεδικάζετο με διωγμούς, φυλακίσεις, εκτελέσεις και ομαδικές μετακινήσεις. Οι οπαδοί του Μάρξ, θα έλεγαν ότι οι νεώτεροι Έλληνες είμεθα Σλαύοι- Έλληνες. Ενώ και η θρησκεία μας και η Ορθόδοξη Πίστις μας, τα ήθη και τα έθιμα θα υφίσταντο στραγγαλισμό, όπως έγινε σε όλες τις χώρες του Σοβιετικού παραπετάσματος.  
 
Κατόπιν των ανωτέρω, πώς να μη διστάσωμεν να είπωμεν ότι στο Βίτσι και  το Γράμμο, όπου εκερδήθη η μεγάλη νίκη του 1949, είναι ισότιμος προς τις τρείς ή τέσσαρες μεγάλες νίκες που θα αποτελούν τα ωραιότερα και αποφασιστικότερα κατορθώματα του ελληνικού έθνους, κατά την μακραίωνα ιστορικήν πορείαν του. Η νίκη των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τον συμμοριτοπόλεμο, έτρεψε τον ρουν όχι μόνο των ελληνικών αλλά και γενικότερα των ευρωπαϊκών πραγμάτων με την ματαίωση της κομμουνιστικής επικρατήσεως. Και κράτησε την πατρίδα μας ελεύθερηαπό τον ερυθρό ολοκληρωτισμό.  
 Με τη θυσία των Ε.Δ.  και τη νίκη στο Γράμμο -Βίτσι η πατρίδα μας συνέχισε την ανοδική της πορεία μετά την Κατοχή. Μόνο ευγνωμοσύνη και τιμή οφείλουμε άπαντες προς τους νεκρούς ήρωες πεσόντες του αντισυμμοριακού αγώνα 1946-49. Είθε η μνήμη των ηρώων Γραμμομάχων να είναι αιώνια, καθώς  το παράδειγμά τους είναι φωτεινό και διδάσκει όλους μας.  
 
Μετά τιμής  
Διονύσιος  Βουλγαρόπουλος  

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία η μνήμη εκείνων των ηρώων της πατρίδας μας!

Θεόδωρος Μακάριος είπε...

Έτσι είναι . Πρέπει να λέγονται αυτά για να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ο Βασιλικός θεσμός ήταν "καρκίνωμα" κατά τον Κ.Καραμανλή τον πρεσβύτερο, ο οποίος ήταν ο κατ'εξοχήν ευεργετηθείς από τον Βασιλέα Παύλο. Όμως "ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από ευεργετηθέντα αχαριστο" όπως είπε ο Αγ, Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός. Τώρα, ως προς τους κομμουνιστές ο Λενιν έλεγε ότι: από τους 100 κομμουνιστές οι 60 είναι αγρότες ,οι 39 αφελείς και ένας πραγματικός μπολσεβίκος . Όταν υπάρχουν άνθρωποι που πολεμούν εκ των ένδον θεσμούς και αξίες ,οι νίκες στο Γράμμο και το Βίτσι γίνονται γιορτές μίσους