Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Σκύψτε το κεφάλι και ταπεινωθείτε. - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Βλέπω αναρτήσεις μερικών που μιλάνε για θαυμαστή σωτηρία μοναστηριών και ναών στην Εύβοια και άλλων οι οποίοι ρωτούν γιατί ο Θεός έσωσε τα μοναστήρια κι όχι και τα χωριά.
 
Όλες αυτές οι αναρτήσεις έχουν λανθασμένο σκεπτικό. Δεν θα εξηγήσω εδώ τα περί σοφίας και κρίσεως του Θεού. Ζητήστε κάποια στιγμή από τους κληρικούς της ενορίας σας να σας κατηχήσουν.
 
Θα αναφέρω όμως το εξής. Το ότι κάποια μοναστήρια και ναοί σώθηκαν από την καταστροφή  σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος σκοπός. Οι χώροι αυτοί λειτουργούν παρηγορητικά και υποστηρικτικά. Πνευματικά και υλικά. Σώθηκαν όχι για να συγχαίρουμε ο ένας τον άλλο για το θαύμα αλλά για να διακονηθούν οι πολλαπλές ανάγκες των πληγέντων.
 
Και κάτι ακόμα βαθύτερο. Μην γίνεσθε ανόητοι επαιρόμενοι για θαύματα. Σκύψτε το κεφάλι και ταπεινωθείτε. Η προσευχή σας δεν ήταν ικανή να σκεπάσει τα χωριά. Θυμηθείτε τον Μωϋσή. Έλεγε στον Θεό: όχι, δεν θα σώσεις μόνο εμένα από την καταστροφή. Θα σώσεις και όλο τον λαό. Με αυτό τον τρόπο λειτουργούν οι πνευματικοί άνθρωποι.
 
Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα θαύματα αυτά ίσως θέλουν να μας στείλουν ουράνιο μήνυμα, ότι ο Θεός καί οι άγιοι είναι εδώ φτάνει εσείς οι χριστιανοί να τον ζητάτε έργω καί λόγω....

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαστε πνευματικοί άνθρωποι, είμαστε άνθρωποι απλοί, αμαρτωλοί. Απλώς αισθανόμαστε χαρά και δέος, όταν λιτανεύονται οι εικόνες του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, και βλέπουμε μέσα στη ζέστη και την ανομβρία του καλοκαιριού, να βρέχη επάνω από το Προκόπι. Να μήν δοξάσουμε τον Θεόν γι αυτή την έκτακτη παρέμβαση ;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά τα λέτε, Σεβασμιώτατε!

Αλλά ποιος έχει τέτοια παρρησία;

Και το χειρότερο είναι ότι έχουμε τόσο βουλιάξει σε αυτή την κατάσταση που την έχουμε συνηθίσει, την έχουμε αποδεχτεί και δεν μας κάνει πλέον καμία εντυπωση...

Ανώνυμος είπε...

Τα θαύματα γίνονται για να δείχνουν την παρουσία του Κυρίου, για να πιστεύουν οι καλής διάθεσης άνθρωποι και να μετανοούμε όλοι επιστρέφοντας στην Ορθόδοξη πίστη και πράττοντες σύμφωνα με το Ευαγγέλιο. Και ακόμα πρέπει να λέγονται και να τα διαδίδουμε δημόσια και όχι να τα κρύβουμε.

Ατυχές το άρθρο του δεσπότη.

Ορθόδοξος

Ανώνυμος είπε...

Τα θαύματα γίνονται για λόγους που ξέρει ο Θεός, και έχουν την έκταση και τη μορφή που αποφασίζει ο Θεός. Δοξασμένο ας είναι το Όνομά Του πάντων ένεκεν.

Φαίνεται βέβαια, εκ του αποτελέσματος, ότι ορισμένοι δεσποτάδες ενοχλούνται. Μάλλον τους χάλασε τη σούπα ο Θεός, αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να συμπεράνουμε.

Όσο για μας; "Μη κρύπτε Λόγον Θεού", λέει ένα τροπάριο της Μεγάλης Εβδομάδος. Να κρύπτουμε, άραγε, το Έργον Θεού, για να μη μας πούνε ανόητους ορισμένοι δεσποτάδες, που φαίνεται να κάκιωσαν γιατί τους χάλασε ο Θεός τη σούπα;

Ρητορικό το ερώτημα. Καλό υπόλοιπον στάδιον και καλή Παναγιά.