Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Μνημόσυνο Τάκη Δόξα, Πύργος 30 Οκτωβρίου 2021

 Συμπληρώθηκαν 45 έτη από το τελευταίο του «ταξίδι»

Παραμένει ζωντανή η μνήμη του ποιητή Τάκη Δόξα

Για μία ακόμη χρονιά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Τάκη και της Ειρήνης Δόξα, στο  Κοιμητήριο των Αγίων Πάντων στον Πύργο Ηλείας. Το απόγευμα του Σαββάτου 30 Οκτωβρίου 2021, με συμπλήρωση 45 ετών από τον θάνατο του Ποιητή του «Φωτός της Ολυμπίας», φίλοι και θαυμαστές του έργου και της προσωπικότητάς του τέλεσαν αυτήν την τελετή μνήμης.

Την πρωτοβουλία τέλεσης της εκδηλώσεως είχε για μία ακόμη χρονιά η Αγωνιστική  Κίνηση για το Φως της Ολυμπίας και η Εταιρεία Ηλειακών Μελετών «Τάκης Δόξας». Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας το μνημόσυνο τέλεσαν οι π. Ηλίας Παπαγγελής και π. Γρηγόριος Πάπαρης, ενώ τους παρόντες ευχαρίστησε ο Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Γιάννης Νικολόπουλος.

Ένα Ποίημα αφιερωμένο στον Τάκη Δόξα-Οι παρουσίες

Ένα δικό της ποίημα στην μνήμη του έργου και της προσφοράς του Δόξα στην Ποίηση και τον Τόπο απήγγειλε η κ. Αδαμαντία Λαδά-Αντωνοπούλου, που χειροκροτήθηκε από τους φίλους του Ποιητή. Το παρών πέραν των άλλων έδωσαν ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, ο Σύμβουλος του Δημάρχου Πύργου σε θέματα Πολιτισμού κ. Παν. Αντωνακόπουλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Πυργιώτισσες» και τ. Αντιδήμαρχος κ. Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, ο τ. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου ΟΤΕ κ. Διον. Ντινόπουλος, η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Νίκη Κατσιάπη,  η Στρατιωτικός και Ποιήτρια κ. Ευγενία Χριστοπούλου, ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Κίνησης για το Φως της Ολυμπίας κ. Θεοφάνης Παπαδόπουλος, ο φιλόλογος κ. Γ. Κουρκούτας, ο Πολιτικός Μηχανικός και μέλος ΔΣ της Βιβλιοθήκης κ. Αχ. Αναστασίου κ.ά.

Πέρασαν 45 έτη

Ήταν Οκτώβριος του 1976, όταν ο ποιητής Τάκης Δόξας, μετά από δεκαετίες δημιουργίας και πνευματικής υπηρεσίας στην Ελληνική Επαρχία έφυγε για το τελευταίο του «ταξίδι».

Το ανεπανάληπτο «Φως της Ολυμπίας», που ακούστηκε και στις πρόσφατες τελέσεις Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελεί ένα δείγμα του μεγάλου του έργου, που τιμά τα Ελληνικά Γράμματα και την Ηλεία.  Από τότε, κάθε 30η Οκτωβρίου τελείται ένα σεμνό μνημόσυνο και για τον Τάκη Δόξα, αλλά και για την Ειρήνη Καπογιάννη-Δόξα που συμπορεύτηκε με τον ποιητή και πρόβαλε το έργο του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: