Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Το επιχείρημα όμως ότι οι ναοί δεν κλείνουν τις πόρτες δεν ισχύει. - Μητροπολίτης Χονκ Κονγκ Νεκτάριος

 Μπορώ να καταλάβω ορισμένους κληρικούς που λένε ότι δεν μπορούν να ελέγχουν πιστοποιητικά στην είσοδο του ναού διότι δεν έχουν προσωπικό ή διότι απλά δεν θέλουν να το πράξουν.

Το επιχείρημα όμως ότι οι ναοί δεν κλείνουν τις πόρτες δεν ισχύει.

Τουλάχιστον μέχρι και τον 6ο αιώνα αρκετοί έτρωγαν την πόρτα του ναού στο πρόσωπο... Κυριολεκτικά...

Στην θεία Λειτουργία, μετά τα αναγνώσματα, οι Κατηχούμενοι και οι Μετανοούντες έπρεπε να βγουν έξω από τον κυρίως ναό και να παραμείνουν στον Πρόναο. Υποδιάκονοι, Διακόνισσες και Διάκονοι εκφωνούσαν το παράγγελμα «Όσοι Κατηχούμενοι προέλθετε» και φρόντιζαν ώστε οι Κατηχούμενοι να εξέλθουν από τον ναό.

Μέχρι σήμερα ο ιερέας πριν ξεκινήσει η ευχή της αναφοράς εκφωνεί το παράγγελμα «Τας θύρας, τας θύρας». Έδινε εντολή ώστε οι θυρωροί να κλείσουν τις θύρες του ναού. Ναι. Οι πόρτες έκλειναν και αν ήσουν αργοπορημένος έμενες απ᾽ έξω...

Σήμερα, όλοι οι σούπερ ζηλωτές πετάνε έξω από τον ναό όσους θεωρούν ετερόδοξους και αλλόθρησκους... Και τώρα είναι οι πρώτοι που φωνάζουν ότι οι θύρες των ναών δεν κλείνουν... !!!

Μητροπολίτης Χονκ Κονγκ Νεκτάριος

5 σχόλια:

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Επίσης, οι θυρωροί στην αρχαία Εκκλησία σαφώς έλεγχαν ποιος έμπαινε και ποιος έβγαινε, καθόσον Χριστιανός που δεν είχε προσέλθει επί τρεις συνεχείς φορές στην θεία λειτουργία της Κυριακής δεν είχε δικαίωμα εισόδου. Υπήρχαν συνεπώς και απουσιολόγια.

Αναστάσιος είπε...

Προς: 23 Νοεμβρίου 2021 - 9:53 μ.μ.

Κύριε Ιωαννίδη.
Απαγορευόταν πράγματι η είσοδος σε όσους δεν Εκκλησιάσθηκαν επί τρεις φορές Χριστιανούς να εισέλθουν στον Ναό. Με την διαφορά ότι ο Εκκλησιασμός των χριστιανών στον Ιερό Κανόνα δεν συμμένει παρακολούθηση αλλά συνειδητή συμμετοχή στην Θεία Ευχαριστία.
Τότε αυτοί που δεν Κοινωνούσαν στέκονταν στον Νάρθηκα με τους κατηχούμενους, τους μετανοούντες προσκλαίοντες πιστούς και τους δημόσια αμαρτάνοντες
Για να εισέλθουν ζητούσαν δημόσια συγνώμη (εξομολόγηση).
Σήμερα μπαίνουν ανεξέλεγκτα οι χριστιανοί. Στην Πάτρα κατοικούν πολλοί παπικοί. Ενθυμούμαι ιερέα (τον άκουσα από ραδιοφώνου) να ζητά προ της Θείας Κοινωνίας να μην προσέλθουν να Κοινωνήσουν οι Παπικοί που συμμετείχαν στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Αυτό έχει κάτι να σας πει;

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που αναφέρει ο Σεβασμιώτατος και οι σχολιαστές έχουν σχέση με την πίστη και την πνευματική κατάσταση του εισερχομένου.
Δεν έχουν σχέση με την ....υγειονομική του κατάσταση, όπως προσπαθεί το Κράτος να μάς επιβάλη σήμερα.
Κάθε συσχέτιση των δύο καταστάσεων είναι τελείως άστοχη και παρελκυστική, και φανερώνει προσπάθεια δικαιολογήσεως των αδικαιολογήτων.

Ανώνυμος είπε...

Και η πόρτα του Ουρανού; Ευτυχώς εκεί δεν έχουμε διακαιοδοσία! Ούτε οι πολιτικοί, ούτε τα δεκανίκια τους οι δεσποτάδες.
Μόνο οι ταπεινές καρδιές...
Θετικές και αρνητικές...

Ανώνυμος είπε...

Πες τα, χρυσόστομε!