Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Ορθοδοξία ή θάνατος ! - π. Συμεών Κραγιόπουλος

 Ἐνῶ τόσο πολύ πειράζονται ὁρισμένοι –«Τί γίνεται με την ταυτότητα; Θα την πάρουμε ἤ δεν θα την πάρουμε;»– καθόλου δεν ἀνησυχοῦν για το ὅτι εἶναι μέσα στην ψυχή τους ὁ διάβολος και τούς χορεύει ὅπως θέλει, τούς βάζει σέ ἀνησυχία –ὄχι μόνο ἐν σχέσει μέ αὐτά ἀλλά γενικῶς στή ζωή– τούς βάζει σέ ταραχή, και μοιάζουν οι ἄνθρωποι σαν να μην εἶναι καθόλου βαπτισμένοι, σαν να μην ἔχουν καθόλου μέσα τη χάρη του Χριστοῦ, σαν να μην τούς κυβερνάει ὁ Χριστός.
 
Χριστιανοί, πού ὁμολόγησαν την ὥρα του βαπτίσματος ὅτι ἀφήνουν τον διάβολο και την πομπή αὐτοῦ και τούς ἀγγέλους αὐτοῦ και συντάσσονται με τον Χριστό, και δεν φαίνεται καθόλου ὅτι ἔτσι εἶναι ἡ ζωή τους. 
 
Και αὐτό δεν τούς ἀνησυχεῖ, δεν τούς τρομάζει, και κυνηγοῦν κάπου ἀλλοῦ να βροῦν τόν ἀντίχριστο, κάπου ἀλλοῦ να βροῦν τόν διάβολο, να τον πολεμήσουν τάχα.
 
Ἐκεῖνος πού εἶναι μέσα του ἔνοχος νοιάζεται πῶς θα καθησυχάσει τη συνείδησή του και πῶς θα δικαιολογήσει τον ἑαυτό του ἀπέναντι σέ τρίτους.
 Ἔτσι λοιπόν παραφυλάει να του ἔρθει καμιά καλή εὐκαιρία –ἡ εὐκαιρία εἶναι να βρεῖ κάποια δεδομένα– να πλήξει κάποιον. 
 
Ἤ περιμένει κανείς εὐκαιρία –ἄν βρεῖ ἕνα θέμα ὅτι τάχα κινδυνεύουμε ἀπό τοῦτο, κινδυνεύουμε ἀπό ἐκεῖνο– και μόλις παρουσιαστεῖ κάποια εὐκαιρία, κάποιο θέμα, ἐπάνω του λοιπόν. Και αὐτός μαζί με ἄλλους για να κάνουν τάχα ἀγώνα, ὅπως ἔλεγαν κάπου: «Ὀρθοδοξία ἤ θάνατος».
 
Δεν γίνονται τυχαῖα αὐτά. Δέν εἶναι ὅτι πέφτει ἔξω κανείς, ὅτι ἔκανε λάθος. 
 
Ἀπό μέσα του ἔχει ἀνάγκη νά δείξει ὅτι αὐτός εἶναι μέγας και πολύς και εἶναι ἕτοιμος να κάνει ἀγώνα και εἶναι ἕτοιμος λοιπόν να πεθάνει. 
 
Ἐδῶ σέ θέλω. Να πεθάνει το θέλημά σου, να πεθάνει ὁ ἐγωισμός σου, να πεθάνει μέσα σου αὐτό πού δέν λογαριάζει τούς ἄλλους, πού ὑποτιμᾶς τούς ἄλλους, πού δεν ἀγαπᾶς τούς ἄλλους, πού δεν συμπεριφέρεσαι καλά. Αὐτό να πεθάνει μέσα σου.
 
Ἔτσι μοιάζει να κάνουν πολλοί. Ξεσηκώνονται και νομίζουν ὅτι ἔχουν νά κάνουν μεγάλους ἀγῶνες και ὅτι θα περάσουν μεγάλους κινδύνους. 
 
Μέσα στην καρδιά μας, ἐκεῖ θα γίνει ἡ ἀληθινή μάχη, ἐκεῖ θα γίνει ὁ ἀληθινός πόλεμος, κι ἐκεῖ θά νικήσουμε. Ὄχι ἐμεῖς.
 
 Ἄν πιστεύουμε στον Χριστό και ἄν ἔχουμε μέσα μας τη χάρη του Χριστοῦ, ὁ Χριστός θά νικήσει την ἁμαρτία, θά νικήσει τόν διάβολο. Και θα τον νικήσει και ἐξωτερικά μετά.

 π. Συμεών Κραγιόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια: