Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Γέροντας Ισίδωρος ο Φιλοθεΐτης

Διάβασα  ότι εκοιμήθη χθες Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 ημέρα αφιερωμένη στους εν Αχαΐα διαλάμψαντας Αγίους, στην Ιερά Μονή Φιλοθέου ο Γέροντας Ισίδωρος ο Φιλοθεΐτης, με τόπο καταγωγής του την Πάτρα,  και όπως έλεγε είχε το χάρισμα να είναι τυφλός.

«Χιλιάδες ψυχές ανέπαυσε τόσο με τους λόγους όσο και με τις προσευχές του»

Είχα την ευλογία να τον γνωρίζω, και να ατενίσω την γλυκύτητα του οσιακού προσώπου του, και τα εκ καρδίας πνευματικά λόγια τα οποία έλεγε.

Όταν επισκέπτονταν την Πάτρα, πάντα περνούσε στο τότε φιλόξενο  Βιβλιοπωλείο της «Ζωής», για να δει και να έχει συνομιλία με τον αείμνηστο προϊστάμενό μου τον φιλομόναχο και φιλοαγιορείτη κ. Κωνσταντίνο Καντζιούρα. Εκεί ο π. Ισίδωρος στην γωνιά με τα σκαμπό συναντούσε φίλους του όπως ο π. Χριστόδουλος Φάσσος, ο κ. Γεώργιος Δούβρης και άλλοι.

Τον έβλεπα και εγώ και άκουγα τα όσα ωφέλημα συζητούσαν. Αναπολώ αυτές τις μέρες στη «Ζωή», που κάθε πρωί και απόγευμα μαζευόταν η πνευματική αφρόκρεμα της Πάτρας, όλων των τάσεων και των κινήσεων.

Ας προσεύχεται για όλους μας ο π. Ισίδωρος  

Α.Κ.Κ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Κωστόπουλε, πραγματικά το βιβλιοπωλείο επί Κωνσταντίνου Καντζιούρα, αλλά και επί των ημερών σου, ήταν τόπος συνάντησης και συζητήσεων, εκεί στην φιλόξενη γωνιά. Ο κ. Κώστας σου έλεγε να ετοιμάσεις κάποιο κέρασμα, και μας έλεγε «περάστε να βάλλεται μια υπογραφή» στην αποθήκη στο ψυγείο πάντα κάτι υπήρχε. Αλλά και συ μετά όταν ανέβηκε Αθήνα συνέχισες και έκανες το ίδιο φέρνοντας γλυκά, παγωτά από απέναντι από την Ράνια (έκλεισε και αυτή) και το χειμώνα πρόσφερες καφέ ή τσάι. Θυμάμαι ότι όταν ο Σταύρος Σερέτης άνοιγε κάποιες ημέρες ένα στέκι των θεολόγων της Πάτρας στην Πλ. Γεωργίου δεν κατάφερε να πιάσει τον παλμό του βιβλιοπωλείου. Πόσους να θυμηθώ… μητροπολίτες που πέρναγαν από την Πάτρα το στέκι του η Ζωή, ηγούμενοι, ιερείς, και η αφρόκρεμα όπως λες της Πάτρας ήταν εκεί. Μας στέρησαν αυτή την επαφή όταν σε απέλυσαν. Να είσαι καλά. Οι περισσότεροι από τους μεγάλους στην ηλικία έφυγαν, Οι νεότεροι νοσταλγούν τον τόπο της συνάντησης. Τώρα κλειδωμένο για μας αλλά η καρδιά σου πάντα ανοικτή.
Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΑΤΉΡ ΙΣΊΔΩΡΟΣ ΚΑΤΑΓΩΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΡΥΌΒΡΥΣΗ ΗΛΕΙΑΣ.ΤΗΝ ΕΥΧΉ ΤΟΥ ΝΑ ΈΧΟΥΜΕ.