Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Ο Ιερομάρτυρας Φιλούμενος - Γιάννης Πεγειώτης

Ο Ιερομάρτυρας Φιλούμενος
Ήταν νομίζω στον πίνακα ανακοινώσεων του Ιδρύματος Παναγίδη που τον πρώτο είδα. Ένα απόκομμα εφημερίδας στα χρόνια του ογδόντα. Ο Ιερομάρτυρας Φιλούμενος από την Κύπρο.
Ύστερα ήρθαν οι δημοσιεύσεις στις εφημερίδες για τον μαρτυρικό του θάνατο μα και την αγαπητική βιωτή του, τις Σταυροβουνιώτικες του ρίζες και την φωτεινή εν τη απλότητι του αγιοταφική του αφιέρωση. Μαθαίναμε και για τα θαύματα σημεία κατά την εκταφή του.
Ύστερα σκόρπιες θαυμαστές πληροφορίες για τον επίσης αξιόλογο δίδυμο αδερφό του Ελπίδιο.
Τα χρόνια περνούσαν μα η μορφή του μάρτυρος Φιλούμενου του Κύπρου φωτιζόταν περισσότερο. Άγνωστες λεπτομέρειες έρχονταν στο φως.
Εκτός από τα πολλά άρθρα μας εδωρήθηκε και η έκδοσις του βίου του από την Μόνη του Αγίου Νικόλαου στην Ορούντα.
Η Κύπρος και οι Έλληνες και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοι απανταχού της Γης είχαν πλέον έναν νέον Άγιον, έναν νέον Νεομάρτυραν τόσο κοντινό μας πουζησε στα καντουνια της Χώρας και μικρός ανέβηκε στο αγαπητόν μας Μοναστηρι του Σταυροβουνιου για να πετάξει μετά πουλί αποδημητικο στην Αγία Γην των Ιεροσολυμων.
Και στις ημέρες μας έχουμεν έναν ποκουμπιν στην γωνιάν αυτη της πατριδος του. Έχουμεν αγκωναριν στηριγμου τον Αγιον Φιλουμενον τον Ιερομαρτυραν του εικοστου αιωνος.
 
Γιάννης Πεγειώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: