Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Η Ι. Μητρόπολις Ηλείας δεν ξεχνά τους Αγώνες του Ελληνισμού - Γεώργιος Διον. Κουρκούτας

Η νέα έκδοση της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας

Εξεδόθη το βιβλίο Πρακτικών για τα 200 έτη από το 1821

Η Ι. Μητρόπολις Ηλείας δεν ξεχνά τους Αγώνες του Ελληνισμού

Τηρώντας όλα όσα είχε σχεδιάσει, για να τιμηθούν τα 200 έτη από την Παλιγγενεσία, η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας εξέδωσε πρόσφατα έναν συλλεκτικό και καλαίσθητο Τόμο (άνω των 400 σελίδων) με ομιλίες και εισηγήσεις για το 1821. Τίτλος του «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση». Όπως είχε προγραμματιστεί (ήδη πολύ προ του 2021 και τις απαγορεύσεις λόγω πανδημίας), εορτάστηκε  η επέτειος με την συμμετοχή φορέων και συλλόγων της Ηλείας, υπό τον γενικό συντονισμό της Μητροπόλεως.  

Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων, έτσι ώστε όλα να πάνε καλά και ο εορτασμός να αποκτήσει ουσιώδες νόημα και παλλαϊκή συμμετοχή. Κάτι που στην πράξη αλλοίωσε η επιβολή υγειονομικών περιορισμών, στα έτη 2020-2021. Αλλά οι Εισηγήσεις, με μέριμνα του Μητροπολίτου Ηλείας Γερμανού, συγκεντρώθηκαν, με την βοήθεια και των εισηγητών. Ίσως είναι το τελευταίο εκδοτικό έργο της αρχιερατικής του πορείας. «Ευχαριστώ και συγχαίρω τους Εισηγητάς και πάντας τους κοπιάσαντας και εύχομαι στους Ηλείους ποτέ μη απομακρυνθούμε από την Πίστι και την εδώ Πατρίδα μας, αλλά και του Ουρανού», τονίζει ο ίδιος στον Πρόλογο του έργου.


Οι συγγραφείς είναι πολλοί και καλύπτουν ποικίλα ιστορικά γεγονότα

Και απλές μάχες αλλά και βιογραφικά στοιχεία Φιλικών και Αγωνιστών από τον χώρο της Ηλείας με τρόπο ευσύνοπτο και απλουστευτικό παρουσιάζονται μέσα στις σελίδες. Μορφές της εποχής, όπως ο Επίσκοπος Ωλένης Φιλάρετος, οι Οπλαρχηγοί Γιαννιάς και Βιλαέτης, ο Πρόκριτος Γεώργιος Σισίνης, αλλά και ευρύτερα γνωστές προσωπικότητες, όπως ο Άγιος Γρηγόριος Ε΄ και ο Κωνσταντίνος Κανάρης. Χαρακτηριστικοί τίτλοι των ομιλιών και εισηγήσεων που φιλοξενούνται στις σελίδες του βιβλίου είναι «Η ιστορική μάχη του Πύργου» (του Γεωρ. Κουρκούτα), «Ο θάνατος του Πυργιώτη Φιλικού Χ. Βιλαέτη στο Λαντζόι» (του Χρυσ. Δημητρόπουλου), «Η μάχη στα στενά Κατσαρού Αντρωνίου» (Ηλ. Τουτούνη).

Για να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα των 200 ετών η Ι. Μ. Ηλείας συνεργάστηκε γόνιμα με την ΠΔΕ και την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, τους 5 Δήμους της επισκοπικής περιφέρειας Ηλείας, αλλά και με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πύργου, τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλάετης» και την Φιλαρμονική Πύργου.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προμηθευτεί τον τόμο στο Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας (οδός 28ης Οκτωβρίου 54, ΤΚ 27131 στον Πύργο), ενώ καθίσταται χρήσιμο και πολύτιμο για Σχολεία, εκπαιδευτικούς και κάθε πολίτη του τόπου μας που θέλει να γνωρίσει άγνωστες και γνωστές πτυχές των γεγονότων της περιόδου 1821-1830.

Αφιέρωμα στην προσφορά του Κλήρου και την άγνωστη Ηλεία των ετών της εισβολής του Ιμπραήμ

Σημαίνουσα θέση στις εισηγήσεις έχουν αυτές που αφορούν την παρουσία του Ιερού Κλήρου και των Μονών της Ηλείας, κατά το 1821. Ανάμεσά τους υπάρχουν κείμενα για την Παιδεία επί Τουρκοκρατίας (του Γ. Κομιώτη), την προσφορά της Δίβρης και των Μονών της το 1821 (του Αρχιμ. Δαμασκηνού Πετράκου), την  Μονή Σκαφιδιάς (της Αθ. Κονταλή), την Μονή Πορετσού (του Μαρ. Ηλιόπουλου), ενώ γενική εικόνα της προσφοράς της Εκκλησίας το 1821 παρουσιάζει σε δική του εισήγηση ο Στάθης Παρασκευόπουλος.

Σημαντικό έργο, που καλύπτει την περίοδο δοκιμασίας του τόπου και της Επαναστάσεως από την εισβολή του Ιμπραήμ το 1825, όταν η αυτοθυσία, οι σφαγές και οι πυρπολήσεις συνοδεύτηκαν με την επέκταση του «προσκυνήματος», αποτελεί η εργασία του ευπατρίδη Ιατρού και Στρατηγού του Υγειονομικού Κωνσταντίνου Γρ. Κυριακόπουλου, που φιλοξενείται σε 230 σελίδες του βιβλίου. Τίτλος της «Εισβολές του Αιγύπτιου Σιμούν Ιμπραήμ στην Ηλεία» και αποτελεί πηγή πολύτιμων πληροφοριών για την Ηλεία από το 1825 έως την Απελευθέρωση.

Στιγμές της Εθνεγερσίας στην Ηλεία καλύπτονται μέσα από άγνωστες και γνωστές πτυχές και καθιστούν την έκδοση αυτή των Πρακτικών ως πολύτιμη προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας στον Πολιτισμό του τόπου και, φυσικά, στην Ιστορική Μνήμη.

Γεώργιος Διον. Κουρκούτας

Δεν υπάρχουν σχόλια: