Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ 23 & 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Θ΄ ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΑ 2023

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ 23 & 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Με πανευφρόσυνη εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου στην Παραλία Πατρών το διήμερο 23 και 24 Ιουνίου.

Την παραμονή της εορτής το πρωί έγινε η έξοδος της Ιεράς εικόνας συνοδευόμενη με χαρμόσυνη κωδωνοκρουσία από τους ιερείς του ναού πρωτοπρεσβύτερο π.Αντώνιο Ρουμελιώτη και π.Ιωάννη Μιχαλόπουλο καθώς και από τον π. Κων/νο Δαραμούσκα.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας τα παιδιά των κατηχητικών σχολείων αγόρια και κορίτσια υποδέχτηκαν στα προπύλαια του ναού τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, ο οποίος χοροστάτησε, ευλόγησε τις αρτοκλασίες των πιστών και κήρυξε τον θείο λόγο στον Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό. Τόνισε-μεταξύ των άλλων -  πως η προσευχή των γονέων του Ιωάννου του Προδρόμου πήγε κατευθείαν στην τράπεζα του ουρανού και όταν ήρθε η ώρα απάντησε ο ουρανός και γεννήθηκε ο τίμιος Πρόδρομος. Οι γονείς του ευχαρίστησαν το Θεό αλλά και όλος ο κόσμος για το δώρο αυτό, τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.



 Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας προέστη της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο αρχιερατικός επίτροπος της Μητροπόλεως Πατρών, Αρχιμανδρίτης πατήρ Προκόπιος Κόρδας, ο οποίος ομίλησε επικαίρως λέγοντας ότι η Γέννηση του Τιμίου Προδρόμου αποτελεί ένα μυστήριο και τα μυστήρια του Θεού είναι ανεξήγητα. Οι άνθρωποι τα καταλαβαίνουν διά της ταπεινώσεως και της μετανοίας, την οποία ο Άγιος Ιωάννης την κήρυττε παντού και πάντοτε.

 Το απόγευμα της ίδιας μέρας τελέστηκε Μεθέορτος Εσπερινός και Παράκληση προς τον προστάτη της ενορίας Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ.κ. Χρυσάνθου. Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος  τόνισε πως πρώτο και μοναδικό σύνθημα από τη ζωή του αγίου είναι η προσευχή και συνέχισε με μια μικρή παρουσίαση της αγίας προσωπικότητας του Ιωάννου. Τελειώνοντας ευχήθηκε στο εκκλησίασμα να οδηγηθεί στον αγιασμό και την σωτηρία με το παράδειγμα του Τιμίου Προδρόμου. Κατόπιν πραγματοποιήθηκε η περιφορά της εικόνας του Αγίου με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου.

 Σε όλες τις ακολουθίες προσήλθαν πολλοί πιστοί να ασπαστούν την εικόνα του Αγίου Ιωάννη και να πάρουν την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφιλεστάτου κ.κ. Χρυσάνθου. Επίσης συμμετείχαν πολιτικοί άρχοντες του τόπου:

·        ο κ. Αντώνης Χαροκόπος, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδος

·         ο κ. Παναγιώτης Ζωγράφος, Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Παραλίας Πατρών

Υποψήφιοι βουλευτές Αχαΐας και κληρικοί όπως:

·        Αρχ. π. Γερβάσιος Παρακεντές, π. Κωνσταντίνος Δαραμούσκας, π. Νικόλαος Ριτσίκαλης, π. Χρήστος Μακρής, π. Παντελής Ζωγράφος, π. Παναγιώτης Θωμάς, π. Κωνσταντίνος Αβραμόπουλος, π. Ανδρέας Πολίτης, π. Νικόλαος Μανιάτης, π. Ιωάννης Δροσόπουλος, π. Δημήτριος Κανελλόπουλος, π. Κων/νος Μπονάτσος καθώς και ιεροδιάκονοι όπως ο π. Σεραφείμ Αργυρόπουλος, π. Αιμιλιανός Γεωργακόπουλος, π. Παναγιώτης Λάγιος, π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος

Μετά το τέλος των ακολουθιών όλοι έχαιραν της αβραμιαίας φιλοξενίας του ναού με κεράσματα που πρόσφεραν με πολλή αγάπη ενορίτισσες και ενορίτες του Αγίου Ιωάννου.

Το εορταστικό αυτό διήμερο υπήρξε η αποκορύφωση τον Θ΄ ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΩΝ 2023 προς τιμή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Παραλία Πατρών. Στα πλαίσια των φετινών ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΩΝ πραγματοποιήθηκαν:

·        Καθημερινή τέλεση Θείας  Λειτουργίας

·        Το Μυστήριο του Ιερού ευχελαίου την Κυριακή 18 Ιουνίου

·        Εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από τα παιδιά των κατηχητικών σχολείων του ναού και από τη χορευτική ομάδα Ιερού Ναού Γενεσίου Τιμίου Προδρόμου Παραλίας Πατρών. Χόρεψαν νησιώτικους και πελοποννησιακούς παραδοσιακούς χορούς προετοιμάζοντάς μας για ένα καλό καλοκαίρι και προτρέποντας όλους να πιαστούν στον χορό

·        Ομιλία - Παρουσίαση με θέμα «Υπεριώδης ακτινοβολία και ακτινοβολία από την χρήση των κινητών τηλεφώνων» με εισηγητή τον κύριο Σπύρο Σκιαδόπουλο, κάτοχο Μεταπτυχιακού Διπλώματος ειδίκευσης στην Ιατρική Φυσική και Διδακτορικό Δίπλωμα στην Ιατρική Φυσική. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του ναού με μεγάλη συμμετοχή φανερώνοντας το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το θέμα αυτό.

 








Δεν υπάρχουν σχόλια: