Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Θέση των γυναικών στη λειτουργική ζωή της εκκλησίας - Θανάσης Ν. Παπαθανασίου

 Μυρίζει μπαρούτι ξανά για τη θέση των γυναικών στη λειτουργική ζωή της εκκλησίας. Αφορμή, προχθεσινή θεία λειτουργία στην οποία συμμετείχαν παπαδάκια κοπέλες. Αναμένουμε λοιπόν την στάση της εκκλησιαστικής ηγεσίας, με τον πυρσό στο χέρι μας, τοις ρήμασι Σαπφούς Νοταρά πειθόμενοι: "Μπουρλότο"!

Προσώρας, μια φυτιλίτσα μόνο! Απλώς θυμίζω την φωτογραφία της μοναχής Μαγδαληνής Μουστάκα(1880-1963), την οποία ο άγιος Νεκτάριος χειροθέτησε διακόνισσα περί το 1914. Η διακόνισσα μοναχή Μαγδαληνή ανασυγκρότησε, στη συνέχεια, την εγκαταλειμμένη μονή της Παναγίας της Χρυσολεοντίσσης στην Αίγινα, μονή ολοζώντανη σήμερα, η οποία και έχει εκδόσει βιβλιαράκι με τη φωτογραφία αυτή.

Ο άγιος Νεκτάριος είχε κληθεί σε απολογία για τέτοιες πρωτοβουλίες του, βεβαίως βεβαίως! Σχεδόν 110 χρόνια μετά, και με πολύ θεολογικό νερό να έχει πλέον κυλήσει στο αυλάκι της γυναικείας διακονίας, άντε να πεις "κάλμα" στη Σαπφώ Νοταρά!

Θανάσης Ν. Παπαθανασίου / 5-6-2023

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Άγιος γνώριζε το τι έκανε. Τότε τον κατηγόρησαν και τον εκδίωξαν οι αγράμματοι των εκκλησιαστικών γραφείων. Σήμερα πολλοί τον τιμούν αλλά στην θεολογική και εκκλησιολογική του σκέψη δεν τον ακολουθούν.

Ανώνυμος είπε...



Συνέχεια:
Ο Άγιος Νεκτάριος χειροτόνησε τη μοναχή Διακόνισσα, για το γυναικείο μοναστήρι του, άλλο γυναικείο μοναστήρι και άλλο ενορία στον κόσμο...
Ήταν απλά διακόνισσα, χωρίς να συμμετέχει στη Λειτουργία, όπως γίνεται με το Διάκονο.

Ανώνυμος είπε...

Αποτελεί κάποια ελπίδα αναβίωσης του ενδιαφέροντος για την αναβίωση του παραδοσιακού θεσμού των διακονισσών, ασχέτως των αναμενόμενων αντιδράσεων από ορισμένους κύκλους εντός της Ορθοδοξίας, που ταυτίζονται με ακραία προτεσταντικά στοιχεία, επιρρεπή στον πολιτιστικό πόλεμο (culture war)

Ανώνυμος είπε...




Τα μυστήρια γίνονται και χωρίς διακόνους, πόσο μάλλον χωρίς διακόνισσες.
Η ἐλλειψη διακονισσών είναι το πρόβλημα της Εκκλησίας σήμερα; Κάτι δεν πάει καλά...