Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

ΤΑΒΙΘΑ ΛΥΔΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ … ΜΑΡΙΑΝΝΑ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

ΤΑΒΙΘΑ  ΛΥΔΙΑ  ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ … ΜΑΡΙΑΝΝΑ 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

       Της αγίας Αγάπης δηλαδή! Ανοίγω Καινή Διαθήκη, Α΄ Πέτρου 4.8, το έχω στα ιδιαίτερα από καιρό. «Πάνω απ’ όλα να αγαπάτε ο ένας τον άλλο με όλη σας την ψυχή, γιατί η αγάπη καλύπτει πολλές αμαρτίες».

     Μετά πάω Πράξεις Αποστόλων 9,16, όπου ο Πέτρος πρωτοστατεί. Πεθαίνει η όχι τυχαία χριστιανή Ταβιθά-στα ελληνικά Δορκάδα, Ζαρκάδι, και ο Απόστολος οπλισμένος με ισχυρή πίστη στο Χριστό πια. την ανακαλεί στη ζωή. Βρίσκω την εξήγηση του «όχι τυχαία». «Μόλις έφτασε ο Πέτρος τον περικύκλωσαν όλες οι χήρες κλαίγοντας και δείχνοντας όλα τα ρούχα που τους είχε φτιάξει όσο ζούσε η Ταβιθά». Μια ευκατάστατη χριστιανή, δεν είναι εγκλωβισμένη στα δικά της, νοιάζεται για αδελφούς του Χριστού σε ανάγκη, αγαπάει έμπρακτα.

      Συνεχίζω με Πράξεις των Αποστόλων-16,1κε-και τον Απ. Παύλο, να έχει ανταποκριθεί στο θεόσταλτο όραμα του Μακεδόνα που παρακαλεί: «Πέρασε στη Μακεδονία και βοήθησέ μας», να είναι στους Φιλίππους, της Καβάλας εγγύς. «Σ΄ αυτή την πόλη μείναμε μερικές μέρες κι ένα Σάββατο βγήκαμε στο ποτάμι όπου ήταν τόπος προσευχής. Εκεί καθίσαμε και μιλούσαμε στις γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί. Μία γυναίκα από τα Θυάτειρα που ονομαζόταν Λυδία, έμπορος πορφυρών υφασμάτων-πολύ πλούσια, δηλαδή-προσήλυτη τότε, άκουγε. Και ο Κύριος άνοιξε την καρδιά της ώστε να δίνει προσοχή σε αυτά που έλεγε ο Παύλος. Αφού βαφτίστηκε αυτή και όλη η οικογένειά της, μας παρακαλούσε. «Αν με κρίνετε πιστή στον Κύριο, ελάτε να μείνετε στο σπίτι μου», και μας το ζητούσε με πολλή επιμονή». Κι από άλλο γραπτό συμπληρώνω. Πήγαν -Παύλος και Σίλας- και τους παρέθεσε τράπεζα, όπου κατά τα τότε ο Παύλος ευλόγησε Άρτο και Οίνο, τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, δηλαδή. Θα έχετε ίσως διαβάσει ότι πρόκειται για την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή. Δεν ξέρουμε, άλλες λεπτομέρειες, αλλά προφανώς θα συνέχισε σε γραμμή Αγάπης, κι η Εκκλησία την ανακήρυξε Αγία και τιμά στις 20 Μαϊου τη μνήμη της …

         Πάω στην Διακόνισσα -πρώτος βαθμός Ιερωσύνης- Ολυμπιάδα, την επίσης πάρα πολύ πλούσια. Αλλά και μεγάλης δοκιμασίας, της πήρε ο Θεός το σύζυγο, κι έμεινε χήρα πολύ νέα. Και δεν ξαναπαντρεύτηκε όσο κι αν την πίεσαν από ψηλά-παλάτι. Δόθηκε με τα πάντα της στην Εκκλησία, στο πλευρό του κολοσσού Αγιότητας από την οδό της έμπρακτης Αγάπης Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου. Και υπέμεινε και διωκτικές δοκιμασίες με τις δικές του παράλληλες … Δε λέω άλλα, μπορείτε να βρείτε πολλά στο βιβλίο Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου. «Γράμματα από την Εξορία», έκδοση «Χριστιανική Στέγη Καλαμάτας».

      Με άλμα έρχομαι τώρα στην απελθούσα και κηδευθείσα τόσο αθόρυβα Μαριάννα Μπουρνάκη-Βαρδινογιάννη, κατά κύριο λόγο μάλιστα από τη στιγμή που λόγω του μεγαλοεπιχειρηματία συζύγου είναι λίαν, λίαν ευκατάστατη. Αλλά ως έδειξαν τα πράγματα έχει κρατήσει την καρδιά της στην έννοια της για το δοκιμαζόμενο αδελφό του Χριστού, και αυτή του συζύγου της. Και τίποτε, μα τίποτε δε θα πω, έχουν ακουστεί αρμόδια όλα αρχής γενομένης από το περίφημο Θεραπευτήριο «η Ελπίδα» για τα καρκινοπαθή παιδιά, και την ευρύτερη και διεθνή φιλανθρωπική της δραστηριότητα.

       Θα περάσω κατευθείαν στην ανάληψη με μέριμνα της αοίδημης από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη τα της ανακαίνισης του καμένου από πυρκαγιά «Μοναστικού Λύρειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας», της παιδιόθεν τρελά ερωτευμένης με το Θεό Δασκάλας Ελένης Καλέμη, μετά ταύτα Ηγουμένης αυτού Μαρίας. Και από αυτό μάλιστα στα εξής μεταξύ άλλων που ακολούθησαν:

    «Για τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας προέτρεψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τις κοινότητες της Ομογένειας της Πόλης. Τα έσοδα θα προσφερθούν στο πυρόπληκτο «Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα Ορθόδοξο Χωριό, που εδρεύει στο Νέο Βουτζά… Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων δήλωσε ότι το Σώμα αναλαμβάνει το 50% των εξόδων αποκατάστασης των ηλεκτρολογικών κλπ. εγκαταστάσεων. Άξιον ιδιαίτερης προσοχής και επισήμανσης αυτό! Για όχι δυσδιάκριτους λόγους προσφέρεται σε ανάγνωση προσεκτική και θετική συναγωγή …  Η ναυτιλιακή εταιρεία συμφερόντων Πήτερ Λιβανού προσφέρει 500.000 ευρώ στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που υπέστη … θα βοηθήσει το Ίδρυμα να συνεχίσει το αξιοθαύμαστο έργο του … Ο Δήμος Αρταίων προσφέρει 30.000 Ευρώ για τον ίδιο σκοπό … Η ΝΝ Ηellas συνδράμει με το ποσό των 20.000 ευρώ στην αποκατάσταση του Λυρείου Ιδρύματος που καταστράφηκε εντελώς … και σκοπός του είναι η δωρεάν ανατροφή, περίθαλψη και εκπαίδευση παιδιών, που στερούνται γονέων, είτε γιατί αυτοί δε βρίσκονται στη ζωή είτε γιατί αντιμετωπίζουν οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα ... Η Ένωση Εισαγγελέων προσφέρει 2.000Ευρώ … Οι Ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας … και ξεχωριστά ο Ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού … προσφέρουν τους μισθούς τους … Καλλιτέχνες, Τραγουδιστές … ετοιμάζουν εκδηλώσεις για τον ίδιο σκοπό … Είναι και άλλοι, κάθε άλλο παρά ευάριθμοι που γνωρίζει ονομαστικά ο Θεός … Είναι και, οι του δίλεπτου της χήρας που ευλογεί ο Χριστός- «Είδε δε τινά χήραν πενιχράν βάλλουσαν εκεί δύο λεπτά, και είπεν. Αληθώς λέγω υμίν, ότι η χήρα η πτωχή αύτη πλείον πάντων έβαλεν». Λουκ.21,2-3.

       Μέγα θαύμα! Η φλόγα της Αγάπης, καταπίνει τη φλόγα της καταστροφήςΠαράξενοι και ανερμήνευτοι οι βηματισμοί του Θεού!

     Ταύτα και να μη ρωτήσω γιατί από πλευράς Εκκλησιαστικής Ηγεσίας τόση σιωπή; Αλλά να κλείσω με πνεύμα π. Ηλία Μαστρογιαννόπουλου, ότι ασφαλώς δεν κοιμάται  ο Θεός! 

Αθανάσιος Κοτταδάκης

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι άνθρωποι της Εκκλησίας βοηθούν. Οι πρίγκηπες της εκκλησίας αδιαφορούν. Δεν έχουν χρήματα. Κάνουν τόσες φιέστες μόνο τα δώρα στους φιλοξενούμενους αρχιερείς είναι υπέρογκα το ίδιο η φιλοξενία σε πολυτελή ξενοδοχεία με την συνοδεία τους και τα δωράκια ή φακελάκια σε οδηγούς διακόνους και τα παρόμοια φτάνουν δεν φτάνουν από τα έσοδα της επισκοπής.
Ο Θεός δεν κοιμάται αυτούς κοιμίζει να νοιώθουν πρίγκιπες και να έχουν περισσότερες τουαλέτες-άμφια από την μακαρίτισσα Μαριάννα και κοσμήματα-Μίτρες, εγκόλπια αμέτρητα.
Η Ελλάδα καίγεται και αυτοί κάνουν πολυαρχιερατικά συλλείτουργα. Κλαίνε για τον θάνατο –αν κλαίνε- των πιλότων αλλά δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη για να που ότι θα αγοράσουν ένα καναντέρ.
Ευτυχώς που υπάρχουν οι ΑΛΛΟΙ που πιστεύουν στην φιλανθρωπία.
παπα Γιώργης

Ανώνυμος είπε...

Γροθιά στο στομάχι αυτό το κείμενο. Χρειαζόταν για να αποδοθούν ευθύνες σε όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

Οι εκκλησία μητροπόλεις ναοί έχουν άλλα προβλήματα δεν τους νοιάζουν τα παιδικά ιδρύματα αλλά τα χαλιά και τα λουλούδια τα γλυκά και τα δώρα στους ημέτερους. Δικαιολογημένα κάνουν παράπονα για τις εισπράξεις που μειώνονται γιατί οι πιστοί έχουν αισθητήριο και τα προσφέρουν εκεί που θα πιάσουν τόπο.

Ανώνυμος είπε...

Η κυρία Μαριάννα ανέβηκε στους ουρανούς με χέρια γεμάτα από προσφορά στον ανθρώπινο πόνο. Τα έργα και το όνομά της θα παραμείνουν στην θύμησή μας. Αιωνία η μνήμη της ο Παράδεισος την φροντίζει όπως αυτή τα παιδιά που τους σκόρπισε στοργή και φρόντισε για την θεραπεία τους.

Ανώνυμος είπε...

Η Εκκλησία της Ελλάδος σιτίζει εξ όσων γνωρίζω 250000 ψυχές καθημερινά χωρίς να κάνει καμία διάκριση εθνική και φυλετική.
Ας σταματήσει η γκρίνια επιτέλους.

Ανώνυμος είπε...

Υπήρξε Μεγάλη Κυρία.

Ανώνυμος είπε...

Η ιδιωτική πρωτοβουλία υπερέχει της κρατικής και της εκκλησιαστικής. Τα θαύματα τέτοιου είδους τα κάνουν ιδιώτες πλούσιοι και πτωχοί με το οβολό τους. Οι υπόλοιποι απολαμβάνουν τα μέγαρά τους.

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχη η δόμηση η αγιογραφική και αγιολογική με το σήμερα. Ας διδαχθούμε.