Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Οι εθελοντές με τα ξυρισμένα κεφάλια και τα πειραγμένα μηχανάκια

 Σήμερα ενώ συνέχιζα το έργο στο πλημμυρισμένο υπόγειο έσκυψε στο παράθυρο ένα παιδί κάπου 17 χρονών με ξυρισμένο κεφάλι και σκουλαρίκια και στα δύο αυτιά. "Είμαστε εθελοντές, χρειάζεστε βοήθεια με τα πράγματα;" 

Τόσες μέρες έψαχνα να βρω ανθρώπους και να πληρώσω όσα θέλουν για μεροκάματο, προκειμένου να πετάξω τα βαριά πράγματα που με το λασπόνερο έγιναν ασήκωτα και μόνος μου ήταν αδύνατο να το κάνω. "Δεν την κάνουμε αυτή τη δουλειά όσα και να μας δώσεις". Αυτό μου έλεγαν. 

Βγήκα έξω και είδα και τους άλλους δύο. Ο δεύτερος, είμαι σίγουρος πως αν έριχνε σφύρα μπορεί να έπαιρνε κανένα πανελλήνιο για πλάκα κι ο τρίτος ήταν ο πιο καχεκτικός της παρέας. Τρία παιδιά με σκουλαρίκια, τσιγάρα και πειραγμένα μηχανάκια. 100% με χάλια βαθμούς στο σχολείο. 

Ήρθαν με γαλότσες, γάντια και τα σχετικά και φαινόταν ότι είχαν κιόλας εμπειρία σε αυτό. Με βοήθησαν με πολύ κόπο να βγάλω από το υπόγειο πολυθρόνα, διθέσιο, τριθέσιο, ψυγείο, κουζίνα, τρία στρώματα καμία δεκαριά χαλιά, σπασμένες βιβλιοθήκες και ντουλάπες, μια ραπτομηχανή singer σε ξύλινο έπιπλο και άλλα πράγματα, όλα βουτηγμένα στη λάσπη. 

Όλη την ώρα έκαναν πλάκα μεταξύ τους και στην ανάπαυλα άναψαν τσιγάρο και το μόνο που μου ζήτησαν ήταν αν έχω κανένα μπουκάλι με νερό που να πίνεται. Τους πήγα τρία μπουκάλια του 1.5L με νερό από το ψυγείο και μου είπαν κρατήστε τα βολευόμαστε με το ένα.

"Εσείς πρέπει να είστε δάσκαλος. Πολλά βιβλία μέσα στη λάσπη"

"Είμαι ναι." 

"Και τι μάθημα κάνετε;"

"Φυσική στο λύκειο"

"Ώρε φίλεεε"

Σαν να έλεγε: Που μπλέξαμε...

Κι έπειτα την ώρα που πλένονταν έφυγε μια βρυσιά από τον πιο αδύναμο κι ο γιγαντόσωμος λέει: "Σταμάτα ρε, είναι και δάσκαλος ο άνθρωπος"

Όταν τελείωσαν τους ζήτησα να πάρουν κάποια χρήματα για την πολύ κουραστική δουλειά που έκαναν. Ως κέρασμα κι όχι ως αμοιβή. "Αν το ξαναπείτε αυτό θα ξαναβάλουμε τα πράγματα πίσω στο υπόγειο! Δεν το κάνουμε για χρήματα, το κάνουμε για μας δάσκαλε".

Στ.Ν. by web

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν νέοι με φιλότιμο. Υπάρχουν νέοι που στην όψη δεν τους καλοβλέπεις αλλά είναι παιδιά ΚΑΛΑ!

Ανώνυμος είπε...

Νότα αισιοδοξίας από νεολαίους που δεν το πρόσμενες. Κάποτε η νεολαία ης ΧΕΕΝ εργαζόταν εθελοντικά για να βοηθήσουν. Σήμερα οι χριστιανικές φοιτητικές ομάδες κάνανε κάποια εξόρμηση βοήθειας; Ή την όλη τους ενέργεια την εξαντλούν σε κατασκηνώσεις και σε κλειστές αίθουσες που μιλούν για Θεό αλλά χωρίς έργα;

Ανώνυμος είπε...

Βλέπετε πολύ επιφανειακά τα πράγματα... Κατά την άποψη σας λοιπόν κάθε ΜΚΟ που προβάλλει την αλληλεγγύη εξαγιαζεται... Ναναι καλά τα παιδιά αλλά δεν γνωρίζουμε περισσότερα για να υμνολογησουμε αδιάκριτα.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα παιδιά από όσο διάβασα, δεν είναι σε ΜΚΟ, αλλά το έκαναν για γούστο τους, για να προσφέρουν. Υπάρχουν πολλά τέτοια παιδιά που έχουν ψυχή καλή και τους αρέσει να προσφέρουν. Μην μηδενίζεις τα πάντα για να δικαιολογήσεις αυτούς που στέλνουν κάποια μπουκάλια νερό, -όπως και εγώ- για να έχουν συνείδηση προσφοράς. Αυτό είναι από το περίσσευμα. Τα νειάτα είναι πλασμένα για ηρωισμό. Τα χριστιανικά νιάτα –τα παιδιά μου- δεν θα έκαναν ποτέ αυτά που έκαναν οι μοντέρνοι στην εμφάνιση νέοι.

Ανώνυμος είπε...

Την ψυχή να κοιτάζεις και όχι την εξωτερική εμφάνιση.

Ανώνυμος είπε...

Μπα! Και φαίνεται η ψυχή από τέτοιες ενέργειες; Τι διεισδυτικό βλέμμα που έχετε...
Δεν μηδενίζω τίποτε απλώς αναρωτιέμαι για την ετοιμοπαράδοτη υμνολογία...

Ανώνυμος είπε...


"Στολισμός ανδρός και γέλως οδόντων και βήματα ανθρώπου αναγγελεί τα περί αυτού.". — Σοφία Σειράχ ΙΘ 30.
Κατάλαβες 12:04;

Ανώνυμος είπε...

Την Τετάρτη και τη Παρασκευή όλου του εκκλησιαστικού έτους δεν καταλύεται οίνος και έλαιο εκτός εάν υπάρχει κατάλυση νηστείας ή εορτή. Όποιας λαϊκός καταλύσει αφορίζεται.
Αυτά μετά Χριστόν και όχι προ.
Α! πρόσεχε το γέλιο στα δόντια σου και να φοράς παντελόνια με ρεβέρ, πάντα σακάκι με πουκάμισο μακρύ μανίκι κατακαλόκαιρα, και να έχεις μούσι, και ποτέ μπάνιο στην θάλασσα γιατί θα σκανδαλίσεις, γιατί η κόλαση σε περιμένει. Κατάλαβες 4.09

Ανώνυμος είπε...

Δεν πήγαν τα καλά παιδιά του κατηχητικού. Πήγαν οι μοντέρνοι που δεν είναι σκληροτράχηλοι ταλιμπανιστές σαν εσένα. Εσύ πήγες ή από την πολυθρόνα σου κάνεις κριτική στην νεολαία που έχει πιστεύω στην ψυχή και όχι στα λόγια;

Ανώνυμος είπε...

Τα λόγια σου με το εδάφιο του Σειράχ προσομοιάζουν με τον Φαρισαίο της γνωστής Παραβολής. Να μας δώσεις φώτο σου να μπει το λιγότερο στο γραφείο του Ναού.

Ανώνυμος είπε...

Τα λόγια σου με το εδάφιο του Σειράχ προσομοιάζουν με τον Φαρισαίο της γνωστής Παραβολής. Να μας δώσεις φώτο σου να μπει το λιγότερο στο γραφείο του Ναού.
Τα παλικάρια αυτά μπράβο για την προσφορά τους στους πληγέντες από τις πλημύρες να τα χαίρονται οι γονείς τους γιατί έχουν ήθος και πνεύμα αλληλεγγύης.