Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Θεία Λειτουργία στην παράγκα

  Θεία Λειτουργία στην παράγκα  

Σήμερα το πρωί ο Μητροπολίτης Κινσάσας Θεοδόσιος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην περιοχή Μιτέντι της Κινσάσας σε οικόπεδο που αγοράστηκε πριν λίγους μήνες και αν θελήσει ο Θεός να οικοδομηθεί ναός προς τιμήν του Αγ. Παϊσίου του Αγιορείτου. 




Στο οικόπεδο αυτό έχει κατασκευαστεί προσωρινά από λαμαρίνες ένας χώρος που πλέον λειτουργεί ως ναός και τελούνται όλες οι ακολουθίες και οι Θείες Λειτουργίες της ενορίας. Ο Μητροπολίτης παρακάλεσε τους πιστούς αφενός μεν να προσεύχονται για τους δωρητές του οικοπέδου αφετέρου δε να στείλει ο Θεός και άλλους δωρητές οι οποίοι θα βοηθήσουν στο κτίσιμο του Ναού. 

Ανέλυσε επίσης την παραβολή του Σπορέως από το αναγνωσθέν ευαγγελικό ανάγνωσμα  παροτρύνοντας τους πιστούς να προετοιμάζουν συνεχώς την ψυχή τους ώστε ο πνευματικός σπόρος που θα πέφτει σε αυτήν να αποδίδει πνευματικούς καρπούς.














8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πονά η ψυχή μου βλέποντας οι αδελφοί χριστιανοί εκεί να έχουν για ναό μια εκκλησία με λαμαρίνες και εμείς εδώ να φτιάχνουμε σε κάθε γωνιά παρεκκλήσια των ενοριών. Ας φωτίσει κάποια ενορία να υιοθετήσει αυτή την περίπτωση και να κτιστεί εκεί αυτός ο ναός εις μνημόσυνο αιώνιο.

Ανώνυμος είπε...

Όλοι να βοηθήσουμε να γίνει αυτός ο Ναός. Ο Θεός θα να ζητήσει τον λόγο που εδώ φτιάχνουμε ναούς μεγαλοπρεπείς και εκεί στην ζέστη και στην βροχή είναι στις λαμαρίνες. Φτιάχνουμε πνευματικά κέντρα για να είναι καφενεία των μνημόσυνων και εκεί….
Χριστέ μου τα Πάθη Σου.

Ανώνυμος είπε...

Μπαίνει ο Δεσπότης στον ναό καί λέει, δεν ταιριάζει το χαλί ή οι καρέκλες να γίνουν ξυλόγλυπτες ή πρέπει οι ναοί να έχουν σύνθρονο...κλπ.
Ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος ξέρει από φτώχεια καί γι'αυτό αντέχει καί προοδεύει την υπάρχουσα κατάσταση εκεί...
Εδώ τα μπουμπουκόπαιδα τρελαίνονται!!!
Καλή δύναμη στον πατριώτη Μητροπολίτη Θεοδόσιο.
(Παρακαμπύλιος).

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η παράγκα με πονάει. Φτιάξαμε ναούς –παρεκκλήσια- για να μην λειτουργούν λόγω εξόδων. Έχουμε κλιματισμό, χαλιά, αναπαυτικά καθίσματα, πνευματικά καφενεία πολυώροφα με όλα τα κομφόρ. Εκεί παράγκα. Ο Θεός να μας ελεήσει.

Ανώνυμος είπε...

Προς 12:37 : Σωστή η επισήμανσή σας, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κακό καί ο καλοπισμός των Ναών μας για την λατρεία του Θεού.Στην Αφρική είναι η κατάσταση τέτοια που δεν μπορεί να ξεχωρίζει ο Ναός.Παλαιοτερα και εδώ που η ζωή ήταν στην στέρηση καί την γενικότερη φτώχεια καί οι Ναοί ήταν φτωχοί, χωρίς ρεύμα , νερό, τοιχογραφίες κ.ο.κ.
Συνεπώς το ζήτημα είναι πώς η κοινωνία γενικότερα θα προοδεύει καί στην Αφρική... όχι πώς εδώ είμαστε πολιτισμένοι ή προοδευμένοι...

Ανώνυμος είπε...

1,43 δεν είμαι ο 12,37 θέλω να πω και εγώ κάτι. «Ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι» είπε ο Κύριος και προσπάθησε να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στους ανθρώπους, θέλοντας να μας μεταδώσει την ανθρωπιά και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας. Και αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε και να κάνουμε, ειδικά σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Αυτό πρέπει να είναι το πνεύμα, και αυτή τη φράση πρέπει να κάνουμε πράξη, ειδικά στην εποχή της ευμάρειας της εκκλησιαστικής. Ως προς τι τα παρεκκλήσια όταν σε άλλα μέρη δεν έχουν τα απαραίτητα. Όχι η παρέμβασή σου δεν είναι πνεύματος χριστιανικού αλλά φιλαυτίας. Όλα για μένα τίποτα για τους άλλους. Όταν πεινάει ο γείτονας τι θα κάνω θα στερηθώ για να βοηθήσω στα μέτρα του δυνατού. Αυτά με δίδαξαν στο κατηχητικό αυτά ακούω στο Ευαγγέλιο. Όταν βλέπω τόσους ναούς το μυαλό μου πάει στον άφρονα πλούσιο… για διάβασε την παραβολή.
Φίπιππος

Ανώνυμος είπε...

Στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο αναφέρεται η φράση «ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι», ας ξεκινήσουμε από αυτό. Όχι, δε γνωρίζω τι λέει το κάθε Ευαγγέλιο ξεχωριστά, βασικά δε γνωρίζω καν πόσα είναι τα Ευαγγέλια, απλά ήξερα τη φράση, τη γκούγκλαρα κι εδώ είμαστε να σου το παίζω έξυπνη. Μένουμε λοιπόν στο ότι ήξερα τη φράση κι αυτή στα νέα ελληνικά, το γνωστό «ο έχων δύο χιτώνες, να δίνει τον έναν», όπως κουτσά-στραβά τη γνωρίζουμε όλοι, είτε πιστεύουμε πολύ, είτε καθόλου.
Γιατί τη γνωρίζουμε όλοι; Επειδή είναι ανθρώπινη, επειδή είναι δίκαιη κι εύλογη σε όποιο θεό κι αν πιστεύει κανείς, ακόμα κι αν ο θεός αυτός είναι απλώς το όνομα της ίδιας της αγάπης. Εφαρμόζεται; Συχνά, ίσως όμως όχι τόσο συχνά όσο θα έπρεπε. Άλλωστε, αν όλοι οι έχοντες δύο χιτώνας έδιναν τον έναν, θα ζούσαμε σε έναν πραγματικά υπέροχο κόσμο, χωρίς πείνα, πόνο και πόλεμο.
Αν την ζούσαμε δεν θα ήταν εκεί μακριά στην Αφρική αυτή η παράγκα ναός.
Τελεία και παύλα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Φίλιππα δεν διαφωνούμε σε κάτι αν δείτε το σχόλιο μέχρι το τέλος....1:43
Μακάρι καί εκεί να γίνουν πολλά ακόμα , άλλωστε ότι γίνεται εκεί από δω γίνεται...