Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Η Ιουδαϊκή εορτή της Σκηνοπηγίας και ο Χριστός - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Η Ιουδαϊκή εορτή της Σκηνοπηγίας και ο Χριστός

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Η εορτή της Σκηνοπηγίας (φέτος 29 Σεπτεμβρίου - 06 Οκτωβρίου) είναι μία από τις τρεις εορτές κατά τις οποίες οι Εβραίοι όφειλαν να μεταβούν στα Ιεροσόλυμα και να προσκυνήσουν στον Ναό.

Σύμφωνα με το Λευϊτικό και την ραββινική παράδοση κατά την περίοδο των επτά ημερών της Σκηνοπηγίας οι Ιουδαίοι θυμούνται τα 40 χρόνια περιπλάνησης στην έρημο, την κατάκτηση της γης της επαγγελίας, και τα εγκαίνια του Ναού από τον Σολομώντα. Επίσης, ευχαριστούν τον Θεό για τους πρώτους καρπούς από τα χωράφια.

Στην Σκηνοπηγία οι Εβραίοι φτιάχνουν σκηνές τις οποίες σκεπάζουν με κλαδιά και διαμένουν εκεί καθ᾽ όλη την περίοδο της εορτής. Στο Ναό των Ιεροσολύμων η εορτή είχε μεγαλοπρεπές τελετουργικό.

Οι ιερείς πήγαιναν στην Κολυμβήθρα του Σιλωάμ και γέμιζαν με νερό μία χρυσή υδρία. Την μετέφεραν στον Ναό με λιτανευτική πομπή και οι Ιουδαίοι συμμετείχαν κρατώντας στα χέρια βαΐα, μυρτιές και κίτρα. Στον Ναό ο Αρχιερέας έριχνε το νερό σε μία δεξαμενή και σε μία άλλη έριχνε κρασί. Στην συνέχεια έψαλλαν τον ψαλμό 117 (ψαλμός ευχαριστίας και μεσσιανικός). Οι ιερείς άναβαν δάδες στα τείχη του Ναού. Συμβολισμός του φωτός που θα φέρει ο Μεσσίας σε όλα τα έθνη. Ο Ναός του Σολομώντα εθεωρείτο οίκος προσευχής για όλα τα έθνη.

Σε μία εορτή της Σκηνοπηγίας ο Ιησούς βρέθηκε στο Ναό με τους μαθητές του. Την τελευταία ημέρα της εορτής μετά το τελετουργικό και την ψαλμωδία του 117 ψαλμού φώναξε προς τους Ιουδαίους: «ἐάν τις διψᾷ, ἐρχέσθω πρός με καὶ πινέτω. ὁ πιστεύων εἰς ἐμέ, καθὼς εἶπεν ἡ γραφή, ποταμοὶ ἐκ τῆς κοιλίας αὐτοῦ ρεύσουσιν ὕδατος ζῶντος…» (Ιωάννης 7,37-38). Την επομένη ημέρα κάτω από τα τείχη με τις αναμμένες δάδες είπε πάλι: «ἐγώ εἰμι τὸ φῶς τοῦ κόσμου· ὁ ἀκολουθῶν ἐμοὶ οὐ μὴ περιπατήσῃ ἐν τῇ σκοτίᾳ, ἀλλ’ ἕξει τὸ φῶς τῆς ζωῆς.» (Ιωάννης 8, 12).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον καθότι έχουμε μαύρα μεσάνυχτα από τον Ιουδαϊσμό πράγμα που δεν είναι σωστό!
γδμ