Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Εισόδια της Θεοτόκου - Ιερομόναχος Γρηγόριος

Μετά την γέννηση και τον απογαλακτισμό της Θεοτόκου οι άγιοι Θεοπάτορες έσπευσαν να εκπληρώσουν την προς τον Θεό υπόσχεσή τους, να Την αφιερώσουν σ’ Αυτόν. Οδήγησαν λοιπόν την Παναγία, σε ηλικία τριών ετών, στο ιερό του Θεού, και την παρέδωσαν στον Αρχιερέα.

Η Θεοτόκος «από τόσο μικρή ηλικία κατανοούσε τα όσα γίνονταν σ’ Αυτήν, και έδειξε ότι δεν οδηγήθηκε στα Άγια των Αγίων από άλλους, αλλά η Ίδια εκουσίως, με ελεύθερη γνώμη, προσήλθε στον Θεό. Και σαν εκ φύσεως να φτερούγιζε από άγιο έρωτα προς τον Θεό, αναγνώριζε ως αγαπητή και αντάξιά Της την είσοδο και κατοικία στα Άγια των Αγίων». Εκεί επιτρεπόταν να εισέλθει μόνον ο Αρχιερεύς μία φορά τον χρόνο. Όμως ο Αρχιερεύς με θεία αποκάλυψη πείσθηκε να επιτρέψει την είσοδο της Παναγίας σ’ αυτά, τα οποία ήταν μία προτύπωσή Της, κι έτσι εισήλθε «στα πρόσκαιρα Άγια των Αγίων η παντοτινή Αγία των Αγίων». Εκεί η Παναγία παρέμεινε δώδεκα ολόκληρα χρόνια.

Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, με ουράνιο φωτισμό, μας απεκάλυψε τον εκεί θαυμαστό βίο της Θεοτόκου. Έργο της ήταν η αδιάλειπτη θεωρία του Θεού. Άγγελοι την διακονούσαν και αγγελικός ήταν ο βίος της. Μέσα στα Άγια των Αγίων η Παναγία άνοιξε με την καθαρή και αδιάλειπτη προσευχή Της έναν καινούργιο δρόμο προς τον ουρανό, τον οποίο ο Άγιος ονομάζει νοητή σιγή. Όλη της η ύπαρξη ήταν αφιερωμένη στον Θεό. Με την παναγία πολιτεία Της «όχι μόνον έγινε καθ’ ομοίωσιν Θεού, αλλά και τον Θεό έκανε καθ’ ομοίωσιν ανθρώπου!»...

Ιερομόναχος Γρηγόριος

Κελλίον Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, Άγιος Όρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: