Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΓΛΥΚΑΔΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε απόψε στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδος η παράσταση καραγκιόζη με τον καραγκιοζοπαίχτη κ. Χρήστο Καλπουζάνη.
Πλήθος μικρών παιδιών συνοδευόμενα απο τους εκλεκτούς γονείς τους,κατέκλυσε την αίθουσα και με τις χαρωπές φωνές και παρουσίες τους έδωσαν στο χώρο μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Καλπουζάνη, εξαίρετο επαγγελματία καραγκιοζοπαίχτη και τον βοηθό του κ. Νικο για την αποψινή ξεχωριστή βραδιά.
Ως επίσης και τον συντονιστή της όλης εκδήλωσης κ. Γρηγόριο Μαρμαγκά.



Ο Εγγονόπουλος γράφει μεταξύ  άλλων  για τον Καραγκιόζη:  Ο Καραγκιόζης είναι ο γνήσιος θεατρικός εκπρόσωπος της λαϊκής ψυχής, των λαϊκών τάσεων και διαθέσεων, των λαϊκών πόθων κι επιθυμιών. Με πολλή κομψότητα, με πολλή διακριτικότητα, αλλά και με αρκετή, ενίοτε, δύναμη. Μ' αυτή τη συνήθεια που έχουμε του «ποιος είσαι συ και ποιος είμαι γω», εδώ όπου ο καθείς έχει μια τόσο βαθιά, και πόσο εύθικτη, συνείδηση της «ανθρωπίνης του αξιοπρεπείας», κι όπου στο ίδιο μέρος είναι πολύ φυσικό να εμφανισθούν, ταυτόχρονα, πλάι πλάι, ένας δισεκατομμυριούχος εφοπλιστής ή μεγαλοβιομήχανος και διακόσιοι τόσοι φουκαράδες, τα επεισόδια του Καραγκιόζη διατραγωδούν* τα μαρτύρια του κοσμάκη και τις βασανισμένες του προσπάθειες «ναν τα βγάλει πέρα», «ναν τα ξεκεφαλώσει».*

Ας μη μας γελούν οι μορφές του πασά, των θυγατέρων του (οι βεζυροπούλες), οι αυλικοί του (αυλοκόλακες) και οι λοιποί που τον ακολουθούν. Δεν είναι κανένα κατάλοιπο,* όπως είναι φυσικό να το φανταστεί κανείς, της «προελεύσεως» του Καραγκιόζη. Απλούστατα συγκαλύπτουν* τη μορφή του «κακού πλουσίου» του Ευαγγελίου, του σκληρού, του άκαρδου, του φιλάργυρου, του ακαταλόγιστου, που βασανίζει τους αδυνάτους που είχαν την ατυχία να πέσουν στα νύχια του, ενώ πιστεύει, και το διαλαλεί μεγαλόφωνα, πως είναι δίκαιος και αλάνθαστος, αγαθός και πονόψυχος! Και της Συνοδείας του. Ο ελληνικός Καραγκιόζης είναι βαθύτατα πατριώτης, γνώστης των αρετών και των παραδόσεων της Φυλής. Όμως αδιαφορεί για την πατρίδα και την καταγωγή του δυνάστη, αρνείται να του αναγνωρίσει, με κάθε τρόπο, οποιαδήποτε ειδική εθνικότητα και τον απωθεί, απλούστατα, στη γενική συνομοταξία* των «Τούρκων». Δίχως να είναι μισαλλόδοξος* ή ξενόφοβος,* ο Καραγκιόζης μας εφαρμόζει, με τον τρόπο του, τη ρήση του παλαιού φιλοσόφου: «Να αντιτάσσεται η βία στη βία».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν το γνώριζα θα ερχόμουν με τα παιδιά μου να απολαύσω και να θυμηθώ την νεότητά μου.