Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Αιωνία η μνήμη του Ευκαρπίας Ιεροθέου, Ιεράρχη του Χριστιανικού μέτρου


«Ευάρεστος Θεώ γενόμενος, ηγαπήθης και ζων μεταξύ αμαρτωλών μετετέθης. Ηρπάγης, μη κακία αλλάξη σύνεσίν σου ή δόλος απατήση την ψυχήν σου» (Σοφ. Σολ. 4).

Με αίσθημα συγκίνησης και θλίψης, και με έκφραση εκ βάθους ευχαριστιών για την φιλία σου, υποκλίθηκα και προσκύνησα το σεπτό Σκήνωμα σου Επίσκοπε Ευκαρπίας Ιερόθεε, Ιεράρχη του Χριστιανικού μέτρου με το τόσο πολύπλευρο και πολυδιάστατο ποιμαντικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο.

Ήσουν Ιεράρχης που είχες απόλυτη συναίσθηση ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησίας δεν έχουμε ούτε έναν άκρατο δογματισμό που οδηγεί στην τυπολατρία,  ούτε μια εγκόσμια κοινωνική διάσταση που την υποβιβάζει σε απλό κώδικα ηθικής, αλλά ένα συνδυασμό Ευαγγελικών αποκαλύψεων και ιστορικών γεγονότων της ενανθρωπίσεως του Θεού και θεώσεως του ανθρώπου στη πορεία της αγάπης στον συνάνθρωπο, της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της καταλαγής, της ελπίδας.

Αιωνία σου η Μνήμη, 

και από το Θέρμο που είδες το φως της ζωής, και έμελλε με την επιθυμία σου να σε αγκαλιάσει και να σε σκεπάσει, να οδηγηθεί η αγαθή ψυχή σου προς την ανέσπερη Βασιλεία του Κυρίου ώστε να είσαι αναπαυμένος στους κόλπους του Υψίστου.

Α.Κ.Κ.

 

3 σχόλια:

Εκτός Ορίων είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΕ...για πολλούς λόγους!
Να έχουμε την ευχή του.
Ο Θεός να τον αναπαύσει!

Theo είπε...

Είχε οριακά τέλη, εν μετανοία.
Τον γνώριζα πάνω από σαράντα χρόνια.
Την ευχή του να 'χουμε!

Theo είπε...

Οσιακά ήθελα να γράψω αλλά βιάστηκα να ποστάρω το σχόλιο. Διόρθωσε το, παρακαλώ.