Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Πραγματοποιήθηκε λιτανεία για την ανομβρία. - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

 Από τηλεοπτικό σταθμό σήμερα οι παρουσιαστές μάς ενημέρωσαν με ύφος σκωπτικό πως στην Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιήθηκε λιτανεία για την ανομβρία.

Προσκεκλημένος επιστήμονας διεύρυνε τις γνώσεις μας λέγοντας ότι και στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχε ο Όμβριος Δίας και οι άνθρωποι έκαναν ανάλογες τελετές για να εξευμενίσουν τους θεούς. Πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να είμαστε ορθολογιστές και να κάνουμε τα απαραίτητα έργα για να έχουμε νερό.

Λοιπόν, η Εκκλησία όταν κάνει λιτανείες για την ανομβρία δεν έχει σκοπό να εξευμενίσει τον Θεό… Προσεύχεται και επικαλείται την χάρη και το έλεος του Θεού, ο οποίος είναι ο Κύριος της Κτίσεως. Όταν μιλάμε για αμαρτία και μετάνοια και τα σχετίζουμε με φαινόμενα όπως η ανομβρία η σημασία είναι ότι αναφερόμαστε στην αμαρτία ως αστοχία να εργασθούμε εποικοδομητικά για το καλό των ανθρώπων και της κτίσεως. Η έλλειψη και η καθυστέρηση των έργων είναι αστοχία, στην γλώσσα της Εκκλησίας αμαρτία. Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι αμαρτία.

Οπότε η λιτανεία είναι πράξη ορθολογιστών: Γνωρίζουμε τα προβλήματα, διαμαρτυρόμαστε για την απραξία των ιθυνόντων, αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, και φυσικά ζητάμε την χάρη του Θεού…

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: