Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Συντηρητικός; Χριστιανός; Ιδού ο εχθρός! - Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

 

Συντηρητικός; Χριστιανός; Ιδού ο εχθρός!

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

               Με την πάροδο του χρόνου εντείνονται οι επιθέσεις από τους της ολοκληρωτικής νοοτροπίας οπαδούς, που θέλουν να ισοπεδώσουν κάθε χριστιανική αξία, να περιορίσουν στη λήθη τους πολιτισμικούς θησαυρούς του παρελθόντος και να φιμώσουν κάθε αντίθετη άποψη. Όσοι υποστηρίζουν τη διατήρηση των διαχρονικών αξιών και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς – φιλελεύθεροι συντηρητικοί και χριστιανοί – χαρακτηρίζονται από «οπισθοδρομικοί» έως «ακροδεξιοί» και «φασίστες». Όπως σωστά γράφει ο Ματιέ Μποκ – Κοτέ ο «αντιφασισμός» δεν υπήρξε ποτέ μια ιδεολογία θεμελιωμένη στην μάχη κατά του φασισμού, αλλά είναι μια ρητορική στρατηγική να ενταχθούν στον φασισμό όλοι οι εχθροί του κομμουνισμού και του σοσιαλισμού, γενικά του ολοκληρωτισμού. Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή κατατάσσουν στην «ακροδεξιά» όλους τους αντίθετους προς τα προωθούμενα άθεα, ηδονιστικά και παρακμιακά ιδεολογικά καθεστώτα.

               Τρία είναι τα πρόσφατα γεγονότα, που συνέβησαν στη Γαλλία, στη χώρα που από χρόνια Έλληνες, κυρίαρχοι στην εξουσία και στην ενημέρωση, προωθούν. Το πρώτο είναι αυτό που συνέβη στην υπό τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ  πρόσφατα συγκροτηθείσα κυβέρνηση. Ως υπουργός Οικογένειας και μικρής ηλικίας επελέγη η Γερουσιαστής Λοράνς Γκαρνιέ.

Οι πάσης φύσεως γουοκιστές – πολιτικοί, δημοσιογράφοι, «λόγιοι» - ξεσηκώθηκαν. Όπως έγραψε η συγγραφέας και ιδρύτρια του ερευνητικού ινστιτούτου «Χάνα Αρέντ» Σαντάλ Ντελσόλ «ήταν σαν να τους ανακοίνωσαν ότι ανήλθε στην εξουσία ο Χίτλερ προσωπικά». Ο πρωθυπουργός την παραίτησε πριν καν αναλάβει τα υπουργικά της καθήκοντα. Το έγκλημά της; Το ότι αντιτάχθηκε με γενναιότητα στον «γάμο» των ομοφυλοφίλων, όπως και στα άλλα ζητήματα που προώθησε και προωθεί ο Πρόεδρος Μακρόν και βάλλουν ευθέως κατά της οικογένειας και της κοινωνίας (εκτρώσεις, ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε ζεύγος ομοφυλόφιλων, παρένθετη μητρότητα σε ζεύγος ομοφυλόφιλων, τεκνοθεσία από ομοφυλόφιλους, ευθανασία). Τελικά ο πρωθυπουργός Μπαρνιέ την περιόρισε στην υποδεέστερη θέση της υφυπουργού με ευθύνη στην…κατανάλωση. Η κα Γκαρνιέ αποκλείσθηκε από το Υπουργείο για την οικογένεια, με την προκατάληψη και την υπόνοια πως θα υπονομεύσει την κυριαρχούσα ιδεολογία. Η καταδίκη της ήταν πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά της και φανεί στην πράξη το πώς θα πολιτευθεί…

               Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες δεκαετίες κομμουνιστές, σοσιαλιστές, αντίθρησκοι, ηδονιστές και δικαιωματιστές  διαδήλωναν στη Δύση υπέρ της ελευθερίας στην άποψη χωρίς κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Τώρα, που με την ιδεολογία τους έχουν κατακτήσει  την εξουσία, δείχνουν όχι μόνο αλαζόνες, αλλά και με σταλινική νοοτροπία. Όποιος είναι με διαφορετικές αντιλήψεις από τις κυριαρχούσες είναι «φασίστας» και επομένως τίθεται υπό διωγμό και στο περιθώριο…

               Το δεύτερο επεισόδιο των πρόσφατων ημερών συνέβη σε Καθολικό σχολείο της νοτιοδυτικής Γαλλίας, στο Πω, πρωτεύουσα του Νομού των Ατλαντικών Πυρηναίων. Ο από το 2013 διευθυντής του Κολλεγίου της Παναγίας, με 2.500 μαθητές και μαθήτριες, Κριστιάν Εσπεζό τιμωρήθηκε με τριετή αργία από την προϊσταμένη του αρχή. Η αιτία, όπως περιγράφεται στην ποινή, είναι τρεις παραβάσεις του: προσβολή στο ουδερόθρησκο κράτος, ειδικότερα στο πώς γίνεται η διδασκαλία των θρησκευτικών, προσβολή στην παιδαγωγική ελευθερία, με λογοκρισία σε βιβλία και συγγραφείς και, τρίτον, στον τρόπο διεύθυνσης του σχολείου». Ο Κριστιάν Εσπεζό απάντησε ότι για την πρώτη αιτίαση ουδόλως προσβάλλει το ουδετερόθρησκο κράτος, αφού υπάρχουν μεν θρησκευτικά μαθήματα, τα οποία όμως παρακολουθούν όσων μαθητών οι γονείς το ζητήσουν. Αντιθέτως σέβεται απολύτως την ελευθερία της συνείδησης. Για τη δεύτερη αιτίαση σημείωσε: «Καταγγέλθηκα για λογοκρισία για ένα βιβλίο που ήρθε προς ανάγνωση στο σχολείο και για το οποίο είχα τις εύλογες διαμαρτυρίες των γονέων και των μαθητών. Πρόκειται για βιβλίο που περιλαμβάνει αιμομικτικές σκηνές, καταστάσεις πορνογραφικές και ζητείτο να αναγνωσθεί σε μικρής ηλικία μαθητές και μαθήτριες». Και για το θέμα της διεύθυνσης του σχολείου ο τιμωρηθείς διευθυντής σημείωσε:

« Η ποινή επιβλήθηκε επειδή συνέστησα στους καθηγητές να είναι υποδειγματικοί. Δεν έχει κάτι το βίαιο και το εναντίον του άθρησκου κράτους να ζητήσεις από τους υφισταμένους σου να κάνουν καλά την εργασία τους». Η υπόθεση έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια. Όμως φαίνεται το πώς επιβάλλεται η κυρίαρχη ιδεολογία στη Γαλλία.

               Το τρίτο επεισόδιο αφορά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, ενός εκ των μνημείων συμβόλων της ιστορίας της Γαλλίας. Όπως είναι γνωστό ο ναός μερικώς καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2019 και το γεγονός συγκλόνισε όχι μόνο τους Γάλλους, αλλά όλη την ανθρωπότητα. Ο ναός αποκαθίσταται και πιθανόν έως το τέλος του έτους να επαναλειτουργήσει. Όμως έχει προκύψει ένα σοβαρό ζήτημα. Ο Πρόεδρος Μακρόν επιθυμεί να αντικαταστήσει τα βιτρό του 19ου αιώνα με άλλα συμπεριληπτικής (Woke) θεματολογίας! Για το θέμα ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, ιστορικός της τέχνης, κριτικός και πρώην γενικός διευθυντής σύγχρονης τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας σχολίασε στη Μάρω Βασιλειάδου: «Εάν ο Μακρόν ήθελε να δώσει το μήνυμα της συμπερίληψης, μπορούσε να το κάνει σε μια εκκλησία που λειτουργεί, όχι σε ένα μνημείο που εκπροσωπεί τον δυτικό πολιτισμό στο σύνολό του. Η Νοτρ Νταμ δεν είναι απλώς η μητρόπολη του Παρισιού, είναι μια από τις σημαντικότερες γοτθικές εκκλησίες που βρίσκονται στην καρδιά της Ευρώπης. Συνεχίζοντας στη γραμμή που πέρασε μέσα από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ας γίνουν αλλού βιτρό για τον γάμο των ομοφυλοφίλων». (Βλ.σχ. «Καθημερινή», 22 Σεπτεμβρίου 2024, σελ. 1 ένθ. «Τέχνες και γράμματα». Όταν γίνονται τέτοιες βεβηλώσεις σε τόσο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία από τον πρόεδρο της Γαλλίας, αντιλαμβάνεται κανείς την αδιαφορία του ιδίου και όλων των όμοιών του για την βεβήλωση του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

               Η αντιμετώπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γαλλίας από τον πρόεδρό της και τους γουοκιστές φαίνεται και από την εγκατάλειψη των ναών της χώρας στη φθορά του χρόνου. Σύμφωνα με τον βουλευτή Ιερεμία Πατριέ – Λεϊτούς από τους 45.000 ναούς που λειτουργούν στη χώρα οι μισοί κινδυνεύουν με κατάρρευση. Επίσης έως το 2030 υπολογίζει πως από 2.000 έως και 5.000 ναοί θα εγκαταλειφθούν, θα πωληθούν ή θα καταστραφούν, ειδικότερα οι ναοί του 19ου αιώνα. Επί πλέον είναι και οι εμπρησμοί ναών, που αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια… Και προειδοποιεί  ο Πατριέ Λεϊτούς, υπεύθυνος από το 2019 έως το 2022 για την αποκατάσταση του ναού της Παναγίας των Παρισίων: «Ένα έθνος που εγκαταλείπει και καταστρέφει  την  κληρονομιά του είναι ένα έθνος που ξεχνιέται και χάνεται».  

Αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία συμβαίνουν εν πολλοίς και στη χώρα μας. Απλώς οι Έλληνες, πλην φωτεινών εξαιρέσεων, καταντήσαμε κομφορμιστές και προσαρμοζόμαστε στο επιβαλλόμενο πλαίσιο. Προσαρμοζόμαστε είτε για εφησυχασμό και για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, είτε από υπολογισμό, να μην επηρεασθούν αρνητικά οι σχέσεις μας με την κυρίαρχη ομάδα. Εφαρμόζονται και σε εμάς τα αποτελέσματα του πειράματος Asch: Σε μια ομάδα υπάρχει η υποομάδα, που δίδει εν γνώσει της λάθος απαντήσεις για να συμμορφωθεί με την άποψη της κυριαρχούσης υποομάδας. Φυσικά στον κομφορμισμό έχει προσχωρήσει και η διοικούσα Εκκλησία. Απόδειξη, μεταξύ των πολλών άλλων, τα όσα δεν συζητούνται στην Ιεραρχία κατά την φετινή ετήσια σύνοδό της.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: