Σήμερα Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικ. Συνόδου, Νίκαια το 325 και η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Ιουστίνου του φιλοσόφου, Ιούστου, Χαρίτωνος και Χαριτούς.
Ο Ιουστίνος γεννήθηκε στη Νεάπολη της Παλαιστίνης το 100 μ.X. Οι Έλληνες γονείς του φρόντισαν να λάβει εξαιρετική ανατροφή αλλά και φιλοσοφική μόρφωση. Η θύραθεν παιδεία δεν έδιδε απάντηση στα ερωτήματα που έθετε η ανήσυχη ψυχή του.
Ο Ιουστίνος μετέβη στη Ρώμη, επί αυτοκράτορα Αντωνίνου Πίου, όπου του παρέδωσε απολογία, στην οποία κωδικοποίησε τις βασικές διδασκαλίες του Χριστιανισμού και αποδείκνυε την πλάνη των ειδώλων, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Για την ενέργειά του αυτή, εκλήθη Απολογητής της Ορθοδόξου Πίστεως.
Η θαρραλέα δράση του Ιουστίνου, ο οποίος δεν έπαυε να κηρύττει το λόγο του Θεού και να συγγράφει έργα απολογητικού και ποιμαντικού χαρακτήρα, προκάλεσε τη μήνη των ειδωλολατρών, καθώς επίσης και η αναφορά του περί «σπερματικού λόγου», δηλ. η ύπαρξη ψηγμάτων από τον αληθινό λόγο του Θεού στα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων φιλοσόφων. Επιβεβαιώνεται ο λόγος του Απ. Παύλου ότι «ὅταν γὰρ ἔθνη τὰ μὴ νόμον ἔχοντα φύσει τὰ τοῦ νόμου ποιῇ, οὗτοι νόμον μὴ ἔχοντες ἑαυτοῖς εἰσι νόμος» Ρωμ. 2, 14.
Συνελήφθη, υπέστη βασανιστήρια και αποκεφαλίστηκε το 165 μ.X. Αναδείχθηκε εκτός από απολογητής και σε Μάρτυρα της Εκκλησίας, για την αγάπη του Αναστημένου Χριστού.
Σήμερα γίνεται υπόμνηση ότι 1700 έτη ζούμε με τη θεολογία των Πατέρων της Α΄ Οικ. Συνόδου. Μεταξύ άλλων θυμόμαστε τους Αγίους Μέγα Αθανάσιο Αλεξανδρείας, Νικόλαο Μύρων της Λυκίας και τον κύπριο Σπυρίδωνα Τριμυθούντος.
Του
Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου