Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας ομιλεί την
ευθύνη του πνευματικού Ηγέτη.
Ο Αρχηγός πρέπει να προαισθάνεται τους νέους χρόνους που έρχονται, και να μιλάη γι’ αυτούς. Να κηρύττη, να προφητεύη …
Τον Αρχηγό πολλές φορές δεν τον κατανοούν, μένει μόνος και είναι τραχύ το έργον του, να πείση, να ερμηνεύση τα δέοντα … Ημείς ακούομεν τους αιώνας, και απαντώμεν εις τους αιώνας. Και όπως εις το πλοίον ο Κυβερνήτης λέγει εις τον Πηδαλιούχον «γραμμή», κι’ απαντά αυτός «γραμμή», έτσι κι’ εμείς ακούομε «Γραμμή» και απαντώμεν: «Γραμμή» …
Ημείς βλέπομεν τα επερχόμενα, και πιστεύομεν εις τα επερχόμενα, και οφείλομεν να εργασθώμεν δια τα επερχόμενα».
Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας
Αιωνία η μνήμη του Μεγάλου Πατριάρχη Αθηναγόρα.
Μνήμη Αγίου Αθηναγόρα του Απολογητή (24 Ιουλίου)

17 σχόλια:
Αιωνια η μνήμη του όντως μεγάλου Αθηναγόρα!!!
Ιφ
Δέν είναι εύκολο νά εκφέρουμε γνώμη για τό "μέγεθος" ενός Πατριάρχη, άν δηλαδή είναι μεγάλος ή μικρός.
Αυτό που είναι ιστορικά καταγεγραμμένο όμως, είναι ότι τού διέκοψαν την μνημόνευση τρείς Μητροπολίτες, όλο σχεδόν το Αγιον Ορος καί ένας Αγιος.
https://www.osotir.org/2018/04/25/fotia-ston-tafo-tou-patriarchi/
Διάβασε αυτό. Καλό θα σου κάνει.
Και θαρραλέος ώστε να δεχτεί να πάει στο Φανάρι εκείνης της εποχής ,Δεν ξεχνιούνται οι διωγμοί ,ο αποδεκατισμός της ομογένειας ,τα καμένα σπίτια ,μαγαζιά ,εκκλησίες, τα σκαμμένα νεκροταφεία ,οι δαρμένοι κληρικοί .......Χώρια το ξεκίνημα των διαλόγων και των Πανορθοδόξων , το μίσος που εξακολουθεί να καλλιεργείται σκόπιμα κυρίως για λόγους παραγοντισμού και επίδειξης Ορθοπραξίας ( Ουκ ειμί ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων....) λες και θα ...μιανθώσι.....
Προς: 25 Ιουλίου 2025 στις 12:56 μ.μ
Το διάβασα. Δεν μου έκανε εντύπωση. Έχω διαβάσει πολλά εναντίον του Μεγάλου Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, όπως και περισσότερα θετικά από θεολογικές προσωπικότητες με προσφορά στην θεολογία, δικούς μας και ξένους, που αξίζει να τα διαβάσεις και εσύ. Πολλά από όσα λένε εναντίον του μικρά αρθρίδια τα διαβάζω για την ευρηματικότητα της φαντασίας και την άνευ αποδείξεων μυθοπλασίας. Δεν εννοώ αυτό που μου υπόδειξες. Στο εκκλησιαστικό χώρο καθένας λέει και γράφει ότι θέλει, υπάρχει ελευθερία. Ο αναγνώστης ας τα αξιολογεί και ανάλογα τα τοποθετεί στην κατάλληλη θέση.
Προς: 25 Ιουλίου 2025 στις 12:17 μ.μ.
Είχα γνωρίσει τον πρ. Παραμυθίας Παύλο ερχόταν στο βιβλιοπωλείο. Δεν θέλω να καταγράψω αυτά που εκ των υστέρων έλεγε. Υπάρχουν άλλοι που θα πρέπει να τα γράψουν.
Τώρα όσο για τον Άγιο θα εννοείς τον άγιο Παΐσιο. Από όσο γνωρίζω ήταν Μοναχός από πού έκοψε την μνημόνευση από την προσευχή του;
Άραγε γνωρίζεις τι γράφεις;
Γνωρίζω ότι ο Οσιος Παίσιος ήταν Μοναχός καί δέν τελούσε την Θεία Λειτουργία, ώστε να μνημονεύει ή όχι τον Πατριάρχη. Απλώς τόν έβαλα μαζί με τούς άλλους, γιά νά μήν αναφέρω ξεχωριστά, ότι έγραψε για τόν Αθηναγόρα, ότι η Ορθόδοξη Μητέρα μας δέν τού κάνει καμμία εντύπωση διότι είναι πολύ σεμνή καί αγάπησε άλλη γυναίκα την Παπική εκκλησία που είναι μοντέρνα, πράγμα που σάν έκφραση, νομίζω ότι είναι βαρύτερη από τό νά γράψει κανείς απλώς, ότι έκανε διακοπή μνημοσύνου.
Δηλαδή χρησιμοποίησα συνειδητά ηπιότερη έκφραση, από την βαρύτερη του Οσίου.
(Πάντως, άν δέν κάνω λάθος, εκείνη την εποχή ο Οσιος έμενε στο κελλί του Τιμίου Σταυρού καί εκκλησιαζόταν στη Μονή Σταυρονικήτα, οπότε εάν η Μονή δέν εμνημόνευε, τότε καί ο Οσιος τό αποδεχόταν αφού συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία.
Εάν κάποιος άλλος γνωρίζει κάτι καλύτερο, διορθώνω ευχαρίστως.)
Είναι γνωστές οι ανώνυμες -συλλογικές -απόψεις του Σωτήρος ,σε πολλά θέματα υπερβάλλουν επιδεικνύοντας "θεάρεστον συντηρητισμόν " και μόνον οι προφάσεις -ιδεοληψίες των ιδρυτικών μελών αλλά και των διαδόχων τους για την ανάγκη απόσχισης από την Ζωή ,αρκούν για να δείξουν τις νοοτροπίες "σεσωσμένων".
Όχι άλλο κάρβουνο, όχι άλλη φωτιά.
Είναι εμπρηστές ή υπέρ της καύσης των νεκρών;;;;;
Ένας παλιός Χ.Α.
Τσούζει η πικρή και ωμή αλήθεια και τσιγαρίζει παλιέ Χ.Α.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκρύπτεται.
«Μετά πικρίας ανέγνωμεν βλασφήμους δηλώσεις Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα καταχωρησθείσας εις απογευματινήν εφημερίδα Αθηνών δι ών εδονήθησαν θεμέλια Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεως.
Η κατά της Ορθοδοξίας επίθεσις και δη ακριβώς μίαν εβδομάδα προ της πρώτης Κυριακής των νηστειών, καθ ήν τα πλήθη των Ορθοδόξων εορτάζουν τον θρίαμβον της Ορθοδοξίας κατά πασών των αιρέσεων, υπήρξε καθ’ όλας τας ενδείξεις προμελετημένη και επίβουλος.
Το Φανάριον, όπερ μέχρι και της προχθές απετέλει ένδοξον έπαλξιν των υπέρ της Ορθοδοξίας ατρύτων αγώνων, οι ηγέται του οποίου σθεναρώς ηγωνίσθησαν και εθυσιάσθησαν υπέρ της πανσέπτου Ορθοδοξίας, σήμερον με επικεφαλής τον Οικουμενικόν Πατριάρχην και τινας ευαρίθμους ομόφρονας αυτώ κληρικούς, εξεστράτευσε διά να την πλήξη θανασίμως.
Εφ ώ και επεστρατεύθη η πρώτου μεγέθους κατά την πατριαρχικήν έκφρασιν φυσιογνωμία, ο μητροπολίτης δηλονότι Χαλκηδονος κ.Μελίτων, η φωνή του Φαναρίου -κατά τον πατριάρχην-όμοιον του οποίου δεν έχει πολλούς το Φανάριον και τον οποίον ασφαλώς θα απεθαύμαζε την Κυριακήν της Τυροφάγου, όταν ηδέως ήκουεν αυτού, εξ Αθηνών ομιλούντος περί ανέμων και υδάτων, περί μεταμορφώσεως της Εκκλησίας, περί καρναβάλου, αλλά (άκουσον-άκουσον) και περί υποκρισίας.
Με ποίον όμως κύρος ο κ.Μελίτων ετόλμησε να στηλιτεύση υποκριτάς και υποκρισίαν, όταν ο ίδιος και δη εν ώρα θείας λατρείας μυρίους υποκριτικούς φωνητικούς αττικισμούς μετελθών και διά χειρονομιών και ποικίλων του σώματος κινήσεων, ήκιστα σοβαρών και σεμνών κατά τας μαρτυρίας ακηκοότων και εωρακότων, ουχί εις λειτουργούς του Υψίστου αλλ’ εις ηθοποιούς και μίμους προσιδιαζουσών, επέτυχε να πείση τους πάντας ότι όντως διαθέτει αξιόλογον τάλαντον υποκριτικής ικανότητος και τέχνης;
«ΚΑΤΟΠΙΝ, ΛΟΙΠΟΝ, ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙΣΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΔΙ ΩΝ ΟΥΤΟΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΠΡΟΣΧΩΡΩΝ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΩΣ ΕΙΣ ΑΙΡΕΣΙΝ, ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ ΑΝΑΜΟΝΗΣ, ΕΠΑΥΣΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΟΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΟΥΤΟΥ, ΚΑΤ ΕΦΑΡΜΟΓΗΝ ΙΕ ΚΑΝΟΝΟΣ ΠΡΩΤΟΔΕΥΤΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ.
Του λοιπού θα μνημονεύωμεν αγίας και ιεράς ημών συνόδου, επιφυλασσόμενος επαναλάβω μνημόσυνον αυτού, ευθύς ως ούτος αποδοκιμάση ή διαψεύση αντορθοδόξους δηλώσεις του, καθ’ άς αι εκθεμελιωτικαί της Ορθοδόξου πίστεως και σατανικής εμπνεύσεως αιρέσεις Πρωτείου και Αλαθήτου αποτελούν απλά εκκλησιαστικά έθιμα και ασημάντους διαφοράς.
Σήμερον σύμπασα η Ορθοδοξία γεραίρει την μνήμην του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, προχθές εώρτασεν την ιεράν μνήμην του μεγάλου Φωτίου, επανηγύρισεν επί τη εορτή του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού.
Εάν συνταχθώμεν τοις αντορθοδόξοις φρονήμασι του Πατριάρχου Αθηναγόρα , θα πρέπει αμέσως να διαγραφούν από το αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας ου μόνον τα ονόματα των διαληφθέντων αγίων αλλά και απάντων των υπέρ της Ορθοδοξίας διά μέσου των αιώνων αγωνισθέντων και αναιρεθέντων μαρτύρων.
Λυπούμαι βαθύτατα διά την ην έλαβον αυστηράν θέσιν, έναντι ανακύψαντος σοβαροτάτου ζητήματος.
Η αρχιερατική μου συνείδησις με υποχρεοί, ίνα μη σιωπήσω περαιτέρω. Καιρός όπως υψωθούν φραγμοί ισχυροί και ανυπέρβατοι κατά παπικού δεσποτισμού και επεκτατικών αυτού σχεδίων, ταπεινός υπηρέτης των οποιων ανεδείχθη -ατυχώς- ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι συν αυτώ ασθενείς τη Ορθοδόξω πίστει Οικουμενισταί.
Πιστεύομεν ότι η Ιερά Συνοδος της Ελλαδικής Εκκλησίας ου μόνον θα κατανοήση απόφασίν μου, εις ην με οδηγεί επιταγή συνειδήσεώς μου, αλλά και θα εφαρμόση έναντι δογματικώς εκτροχιασθέντος Πατριάρχου, ό,τι οι Ιεροί Κανόνες υποδεικνύουν και επιτάσσουν».
ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Εδώ πάει γάντι αγαπητέ κύριε Αναστάση «τις καρυδιές με τα καρύδια πετροβολούν». Η δημοσίευση που σας συνιστούν να διαβάσετε είναι για κλάματα. Ας δουν τις αίθουσες τους που είναι περισσότερες οι καρέκλες οι αδειανές από αυτές στις οποίες κάθονται. Ας κάνουν και αυτοί την αυτοκριτική τους γιατί μόνο τα άσχημα των άλλων βλέπουν.
ΜΝΗΜΕΙΩΔΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ
https://www.impantokratoros.gr/0E59A0BF.el.aspx
Για κλάματα είναι τα δικά σου κριτήρια περί τη στάθμιση προσώπων και πραγμάτων 6:53.
Ούτε μπορείς και δικαιούσαι από τις κερκίδες του πληκτρολογίου σου να απαξιώνεις ένα τεράστιο έργο δεκαετιών που συνεχίζεται με επιτυχία εις πείσμα των δαιμόνων και των διαφόρων εχθρών του.
Μάλλον σε έτσουξε η αλήθεια του άρθρου για τον Αθηναγόρα.
Κι όμως από ολους αυτούς, τον π. Επιφανιο, τον άγιο Παισιο, άλλους Μητροπολίτες κλπ, ο Θεός ευδόκησε να γίνει Οικουμενικός Πατριάρχης ο Αθηναγόρας. Μήπως μόνο εκείνος μπορούσε να δει μπροστά και να ανταπεξέλθει σε τέτοια θέση; Ιδού το ερώτημα. Εξάλλου γνωρίζουμε ότι δεν έχει ανάγκη υπεράσπισης ο Θεός, αν πίστευε ότι θα βλάψει την Εκκλησία θα έβαζε άλλον.
Ο Ιερός Χρυσόστομος πάντως έχει πεί ότι "ο Θεός ού πάντας χειροτονεί αλλά διά πάντων ενεργεί."
Μερικοί κληρικοί δέν είναι επιλογή του Θεού, αλλά τών ανθρώπων.
Θα σας εμπαιζουν λέγει η γραφήΚΛΠ.
ΕΣΕΙΣ όμως προοδευεται στο θεμέλιο της Παναγίας Πίστεως.
Ιουδ 1-17)
Ουδέ γαρ εν ρημασιν,αλλ' εν πραγμασιν η ευσέβεια!-
Δημοσίευση σχολίου