Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2026

3 Φεβρουαρίου 1830 – Ίδρυση νεοελληνικού κράτους

Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου, το οποίο και επισφράφισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας, όπως παρουσιάζεται σε τοιχογραφία της ζωφόρου της Αίθουσας Τροπαίων της Βουλής  των Ελλήνων

Στις 3 Φεβρουαρίου του 1830, πραγματοποιήθηκε -ύστερα από αγγλική πρόταση- η διάσκεψη του Λονδίνου, η οποία και διακήρυξε την πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου που υπογράφτηκε από τους πληρεξουσίους της Αγγλίας της Γαλλίας και της Ρωσίας.

Το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου της 3ης Φεβρουαρίου 1830 όριζε πιο συγκεκριμένα: «H Ελλάς θέλει σχηματίσει έν Κράτος ανεξάρτητον, και θέλει χαίρει όλα τα δίκαια, πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά, τα προσπεφυκότα εις εντελή ανεξαρτησίαν».

Η Ελλάδα ήταν πια επίσημα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος με όλα τα δικαιώματα –πολιτικά, διοικητικά, εμπορικά– που εκπορεύονταν από την ανεξαρτησία της, το οποίο θα επεκτεινόταν νότια της συνοριακής γραμμής που όριζαν οι ποταμοί Αχελώος και Σπερχειός.

Εμείς οι Έλληνες, με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου της 3ης Φεβρουαρίου 1830, που θεωρείται η γενέθλια πράξη του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους είδαμε την απαρχή του ελεύθερου πολιτικού βίου του έθνους μας. Η Ελληνική Επανάσταση είχε τελειώσει και άρχιζε να υφίσταται επίσημα στη διεθνή κοινότητα το Ελληνικό Κράτος.

Ζήτω το Έθνος - Ζήτω η Ελλάς

Α.Κ.Κ.




Το Πρωτόκολλο από το Υπουργείου Εξωτερικών (στη γαλλική γλώσσα).


Δεν υπάρχουν σχόλια: