Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Εκκλησία του Χριστού - Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος

Τι σημαίνει η φράση: Η Εκκλησία του Χριστού είναι αγία; Ποίοι είναι η αγία Εκκλησία;

Ούτε οι αρχιερείς. Ούτε οι Πατριάρχες. Ούτε οι παπάδες. Ούτε οι λαϊκοί. Ούτε όλοι μαζί. Ούτε κάποιοι πιο πολύ. Και κάποιοι άλλοι πιο λίγο.
Για όλους μπορεί να ισχύει το: «μεθ’ ημών ήσαν, αλλ’ ουκ ήσαν εξ ημών» (Α' Ιωάν. 2,19). Αφού και ο Ιούδας ήταν απόστολος και ο Νεστόριος Πατριάρχης και ο Αλέξανδρος Βοργίας πάπας και ο Άρειος παπάς και φυσικά και ένα μεγάλο πλήθος λαϊκοί, επώνυμοι και ανώνυμοι. Και όλοι αυτοί ήσαν κάποτε μέσα στον άγιο αγρό του Κυρίου. Όχι όμως σίτος του Χριστού, αλλά ζιζάνια. Όχι πλούτος και ποικιλία αλλά ζημία. Αφού έπρεπε να είχαν μεταποιηθεί σε σίτο, αλλά δεν μεταποιήθηκαν!...
Τι είναι η αγία Εκκλησία;
Όχι ένα Νομικό Πρόσωπο. Ούτε Δημοσίου Δικαίου. Ούτε Ιδιωτικού Δικαίου. Όχι ένας θεσμός!
Τι είναι λοιπόν;
Η σύναξη των πιστών; Ναι• αλλά όχι μόνο.
Η νύμφη του Χριστού; Ναι• αλλά όχι μόνο.
Το σώμα του Χριστού; Ναι• αλλά όχι μόνο.
Και τα τρία αυτά είναι για το γεγονός της Εκκλησίας εικόνες, όχι η περιγραφή του. Η Εκκλησία δεν είναι υπόθεση δική μας. Αν ήταν, τότε οι αποφάσεις των όποιων Γενικών Συνελεύσεών της θα ήσαν σ’ αυτήν ο υπέρτατος νόμος. Αλλά δεν είναι. Γιατί η Εκκλησία δεν είναι δική μας, αλλά του Θεού.

Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος

3 σχόλια:

Νικόλαος Μεσσαλάς είπε...

Αγαπητέ μου Αναστάσιε,
Πολύ ωραία αυτή η επισήμανση του Σεβασμιωτάτου κ. Μελετίου. Όλοι μας πρέπει να τήν έχουμε υπόψιν μας, διότι ο καθένας μας δίνει τον δικό του ορισμό περί Εκκλησίας.
Η Εκκλησία είναι του Θεού, το Σώμα του Χριστού, και εμείς είμαστε μέλη της κατά τό ποσοστό που μετέχουμε στο Σώμα Του, αφού Αυτός ο Θεός μας καλεί, Αυτός μας αγιάζει και Αυτός μας τρέφει με το Πανάγιο Σώμα καί Τίμιο Αίμα Του (καί έτσι σε όλους μας υπάρχει ο Χριστός).
Με αγάπη Χριστού
Νικόλαος Μεσσαλάς

Ανώνυμος είπε...

Ορθοτομεί ο Σεβασμιώτατος και εύστοχα παρεμβαίνει ως συμπέρασμα ο κ. Μεσσαλάς. Η ανάρτηση αυτή αξίζει όντως πολλά.

Αριμαθαίος είπε...

Σοφός Ιεράρχης με λίγα λόγια τα είπε όλα.