Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΑΓΙΑΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΑΓΙΑΣΜΕΝΗ
ΜΙΚΡΑΣΙΑ

Η Ιστορία και η Γενοκτονία 
του Ελληνισμού της Ανατολής

ΛΑΡΝΑΚΑ 2012


Από το    Προλογικό Σημείωμα
Η Μικρά Ασία αποτελεί τον ιερότερο ελληνικό ιστορικογεωγραφικό χώρο. Στα ματωμένα χώματα της Ελλnνικότατnς Μικρασίας γεννηθήκαν οι σπουδαιότεροι πολιτισμοί, ο Ελληνικός και ο Χριστιανικός, n σύζευξε των οποίων γέννησε τις πανανθρώπινες αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται n συνοπτική παρουσίαση της εξελικτικής πορεί­ας της Ελληνοχριστιανικής Μικράς Ασίας μέσα στο χρόνο.



Από την Αρχαιότητα και τον ελληνικό αποικισμό μέχρι και τη ρωμαϊκή κατάκτηση. Από την εδραίωση του Χριστιανισμού στα μικρασιατικά χώματα, που καθαγιάστηκαν με το αίμα εκατομμυρίων Μαρτύρων της Πίστης, μέχρι τη χιλιόχρονη Ρωμαίικη Αυτοκρατορία (δεν χρησιμοποιώ τον όρο «Βυζάντιο» γιατί είναι ξενόφερτος και άκρως υποτιμητικός για την Ανατολική Ρωμαίικη Χριστιανική Αυτοκρα­τορία. Την Ελληνική Αυτοκρατορία).

Από το μαύρο σκοτάδι της Τουρκοκρατίας μέχρι την Εθνεγερσία του 1821 κι από το κίνημα των Νεότουρκων μέχρι τις σφαγές της περιόδου 1914-1918 και την ολοκλήρωση της Γενοκτονίας στα 1922.

Με την Καταστροφή, τη Συνθήκη της Λωζάνης και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών (1923-1924) ο Ελληνισμός της Ανατολής ξεριζώθηκε από τις εστίες του, κάτι που συνέβηκε για πρώτη φορά, αφού ούτε με την Άλωση του 1453 ούτε σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση οι Έλληνες της Μικράς Ασίας εγκατέλειψαν τη γη των προγόνων τους. Υπό αυτή την παράμετρο θεωρούμενη n Μικρασιατική Καταστροφή του 1922-1924 είναι γεγονός κοσμοϊστορικό για τον Ελληνισμό ο οποίος, για πρώτη φορά, εκδιωκόταν από την ανατολική στεριά του Αιγαίου. Κάτι που, προοδευτικά, έφερε την Τουρκία να διεκδικεί σήμερα και το μισό Αρχιπέλαγος ...

Υποτίθεται πως n Ιστορία επαναλαμβάνεται και, κυρίως, διδάσκει' Με την προϋπόθεση, πάντα, οι λαοί και οι ηγέτες τους να διαθέτουν τη στοιχειώδη νοημοσύνη ώστε να την κατανοήσουν ...

Καλή ανάγνωση!
Γιάννης Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: