Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Η βασιλεία του Θεού - π. Γερασιμάγγελος Στανίτσας

Η βασιλεία του Θεού ονομάζεται στο ευαγγέλιο «ζύμη», γιατί έχει σκοπό να ζυμώσει όλο τον κόσμο, δηλ. να εκκλησιοποιήσει τον κόσμο. Είναι εσχατολογική πραγματικότητα που συνδέει την ιστορία με την μετά-ιστορία, το παρόν με το αιώνιο. Όπως τα έσχατα έτσι και το παρόν της β. τ. Θ. Είναι η αρχή ενός δρόμου που η συνέχειά του χάνεται στον ορίζοντα της αιωνιότητας.
            Η β. τ. Θ. που οραματίστηκαν οι προφήτες και οι δίκαιοι της Π. Δ. δεν είναι ένα κόσμος φανταστικός ούτε εμπειρία από το υπερπέραν. Είναι ο νέος, ο καινούργιος, φωτεινός κόσμος που έφερε ο ενανθρωπήσας υιός του Θεού στον κόσμο. Οι προσδοκίες μας έγιναν ιστορική πραγματικότητα με την επίγεια παρουσία  και το κήρυγμά Του. Αποτελεί ήδη γεγονός που το χαρακτηρίζουν η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Τη ζούμε τώρα εν μέρει εδώ, χωρίς όμως να μπορούμε να τη ζήσουμε με τα δικά μας σχήματα και επιθυμίες.
            Το χρέος των πιστών είναι ο αγώνας για την εξάπλωση της βασιλείας του Θεού μέσα στον κόσμο. Όποιος αδιαφορεί για το έργο αυτό, αδιαφορεί ουσιαστικά για το έργο του Ιησού Χριστού, που σημαίνει απόρριψή του και η ευθύνη μας είναι μεγάλη.  
Πρωτοπρεσβύτερος Γερασιμάγγελος Στανίτσας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: