Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΣΤΑ ΑΓΙΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ, "Ο ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ" - Αλέξανδρος Κολλιόπουλος

 ΣΤΑ ΑΓΙΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ, 
"Ο ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ"

 ΣΤΗ ΘΡΟΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ 
(30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014)
ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

Του Αλέξανδρου Κ. Κολλιόπουλου

Με­τά α­πό αί­τη­μά μας, ο Οι­κου­με­νι­κός Πα­τριάρ­χης κ.κ. Βαρ­θολο­μαί­ος, ε­δέ­χθη σε α­κρό­α­ση τον εκ­δό­τη του “Εκ­κλη­σιο­λό­γου” κ. Α­λέ­ξαν­δρο Κολ­λιό­που­λο και την οι­κο­γέ­νειά του, την πε­ρα­σμέ­νη Δευ­τέ­ρα 21 Ιου­λί­ου το με­ση­μέ­ρι, στο Φα­νά­ρι.
Η συ­νά­ντη­ση αυ­τή, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σε ε­γκάρ­διο κλί­μα και συ­νέ­πε­σε με τη συ­μπλή­ρω­ση του ε­βδό­μου έ­τους κυ­κλο­φο­ρί­ας του “Ε”. Το τεύ­χος δε, της 20ης Ιου­λί­ου ΄14 (α­ριθ­μός φύλ­λου 369) ευ­λό­γη­σε ο Πρώ­τος του Γέ­νους.
Κα­τά την α­κρό­α­ση, αι­σθαν­θή­κα­με την πα­τρι­κή Του α­γά­πη, α­κού­σα­με τις στορ­γι­κές συμ­βου­λές Του, και  γευ­τή­κα­με  την  α­βρα­μιαί­α φι­λο­ξε­νί­α Του.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, αναφέρθηκε καταρχάς, στις πρόσφατες προαγωγές που έλαβαν χώρα στο Φανάρι. Μας εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το πώς εξέλαβαν οι Πατρινοί την εκλογή του π. Μάξιμου Βγενόπουλου σε Μητροπολίτη Σηλυβρίας και του π. Ανδρέα Σοφιανόπουλου σε Μ. Αρχιδιάκονο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Από την πλευρά μας, μεταφέραμε στον Παναγιώτατο την ανείπωτη χαρά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και του Ιερού Κλήρου, την ιδιαίτερη ανταπόκριση σύσσωμου του πατρινού τύπου στις δύο αυτές τιμητικές, για την πόλη μας, προαγωγές και τον ενημερώσαμε για το μεγάλο ενδιαφέρον και την παρουσία πολλών δεκάδων συμπολιτών μας στη χειροτονία του π. Μαξίμου.  
Στη συνέχεια, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το ρόλο που διαδραματίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε παγκόσμιο επίπεδο και τα αποτελέσματα των προσωπικών  επαφών του κ. Βαρθολομαίου, με τους σημαντικότερους ηγέτες του πλανήτη. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας μας ενημέρωσε πλήρως για τις προσπάθειες και τις επαφές που διενεργεί με στόχο την ανάδειξη και προώθηση των αιτημάτων του Οικουμενικού Θρόνου.

Πρώτα, αναφέρθηκε στις, ιστορικής σημασίας, πρωτοβουλίες που ανέλαβε καθ’ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, στην Ιερά Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και στις ιστορικές συναντήσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο, στα Ιεροσόλυμα και στη Ρώμη. Όσον αφορά τη σχέση του με τον Πάπα Φραγκίσκο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ταίριαξε η χημεία μας» και «υπάρχει ειλικρινής και αμοιβαία εκτίμηση».
Ο Παναγιώτατος στάθηκε ιδιαίτερα στη συνάντηση της Ρώμης, όπου πραγματοποιήθηκε η συμπροσευχή των δύο προκαθημένων, της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας, για την επίλυση του Μεσανατολικού, παρουσία του παλαιστινίου ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς και του ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες. Εξέφρασε όμως, τη βαθύτατη λύπη του για το γεγονός ότι η παραπάνω πρωτοβουλία δεν απέφερε καρπούς, καθώς οι εν εξελίξει συγκρούσεις και οι συνεχείς ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας,   «μάραναν» το δέντρο ελιάς- σύμβολο ειρήνης - που φύτεψαν και οι τέσσερις ηγέτες στη Ρώμη.
Έπειτα, μας μίλησε για τις επαφές του με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τόσο στο Φανάρι όσο και στο Βερολίνο. Υπογράμμισε το ενδιαφέρον της κυρίας Μέρκελ για τα ζητήματα του Πατριαρχείου και τις γνώσεις που είχε πάνω σε αυτά. Επίσης, εξήρε την καλή επικοινωνία που έχει με τον  Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Για τον τελευταίο επισήμανε τον θετικό του ρόλο στην επιστροφή τμήματος των μειονοτικών περιουσιών και την πραγματοποίηση βημάτων προς την εμπέδωση ενός πιο ανεκτικού περιβάλλοντος για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επίσης, αποτίμησε θετικά και τη σταδιακή στροφή του Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας σε πιο φιλελεύθερες πολιτικά θέσεις, πέρα από τους εθνικισμούς του παρελθόντος.
Σε ερώτησή μας για το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο Πατριάρχης απάντησε ότι έχει λάβει πολλές υποσχέσεις υπέρ της επαναλειτουργίας, αλλά η τουρκική ηγεσία επιμένει να συνδέει αυτό το θέμα με την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα. Αν και τα δύο θέματα είναι άσχετα μεταξύ τους, ο κ. Βαρθολομαίος είναι υπέρ της κατασκευής χώρου λατρείας για τους μουσουλμάνους, καθώς η θρησκευτική ελευθερία, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους είναι βασικές αρχές του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στο τέλος της συνάντησής, ο Παναγιώτατος μας δώρισε βιβλία σχετικά με το διαθρησκευτικό διάλογο, τη δράση του για το περιβάλλον και διάφορες συλλογές με επιλεγμένα κείμενά του.
Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας καθόλη τη διάρκεια της συνομιλίας μας, ξεδίπλωσε το χάρισμα της απλότητας και  της νηφάλιας σκέψης που τον χαρακτηρίζει. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αποτελεί την ήρεμη εκείνη δύναμη η οποία γνωρίζει να κινείται σε παγκόσμιο επίπεδο προβάλλοντας το ορθόδοξο βίωμα και να αναδεικνύει όλα τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα που κατατρύχουν την ανθρωπότητα. Παρά λοιπόν, τα περί του «τέλους της ιστορίας» θρυλούμενα, ας είμαστε βέβαιοι ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τόσο μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίες παράγουν ιστορία και ανοίγουν νέους ορίζοντες.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και μόνο η φωτό με την εφημερίδα στα χέρια του Βαρθολομαίου λέει πολλά. Τώρα θα κλείσουν και κάποια στόματα. Μεγάλη η επιτυχία αυτής της συνάντησης.

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαίες οι πληροφορίες από την συζήτηση. Συγχαρητήρια κ. Κολλιόπουλε. Καλή συνέχεια στην έκδοση της εφημερίδας.

Ανώνυμος είπε...

Το επτά είναι ιερός αριθμός. Με τις ευλογίες του Πατριάρχη ο Εκκλησιολόγος μας θα πάει καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

Είναι μια επιτυχία η συνάντηση σε ζεστό κλίμα. Η φωτογραφία στα χέρια του Οικουμενικού μιλάει από μόνη της. Οι συζητήσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους άρχισαν …….

Ανώνυμος είπε...

Άλλη μια οδός αυτή προς την Κωνσταντινούπολη τώρα άνοιξε για τον Εκκλησιολόγο. Κατακτά σιγά και σταθερά κάστρα που παρέμεναν στο νου αντιπάλων του ιδιωτικά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Εκκλησιολόγος παραμένει σταθερό βήμα χωρίς ακρότητες.

Ανώνυμος είπε...

Έχει αξιόλογα κείμενα και συνεργάζονται σπουδαίες πνευματικές προσωπικότητες μαζί της.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα μετά το φαγητό και πίνοντας το καφεδάκι ξεφυλλίζω τον Εκκλησιολόγο για να δω τα νέα και την εορταστική κίνηση των ημερών. Διαπίστωσα ότι δεν έχει δημοσιεύσει τις ευχές σου για τα 7χρονα. Υπάρχει πρόβλημα ψυχρότητας μεταξύ σας. Αν υπάρχει εσύ γιατί επιμένεις να τον διαφημίζεις; Θα το ψάξω….
Φιλάκια.

Ανώνυμος είπε...

Από τοπική έχει γίνει περιφερειακή εφημερίδα. Εύχομαι να γίνει πανελλαδική γιατί έχει μια σοβαρότητα. Χρειάζονται και άλλοι συνεργάτες όχι για ρεπορτάζ αλλά για θεολογικά και εκκλησιολογικά κείμενα. Συγχαρητήρια στον εκδότη.

Ανώνυμος είπε...

Οι δημοσιογράφοι είναι η 4η εξουσία. Παντού τους ανοίγουν της πόρτες. Δεν έχουν χάσει οι εκδότες την δύναμή τους.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό για την επίσκεψη του Πάπα δεν είναι είδηση για μας τους ορθοδόξους είναι ένας εφιάλτης.

Ανώνυμος είπε...

Τι πάει να πει ότι ταίριαξε χημεία του με τον αιρεσιάρχη Πάπα; Αυτά καλό είναι να μην τα ομολογεί ο Βαρθολομαίος και να μην τα μεταφέρουν όσοι τα ακούν. Οι οικουμενιστές μας πήραν φαλάγγι.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Τάσο μέχρι τον Πατριάρχη πήγε ο Αλέκος. Τώρα που θα το μάθει ο άλλος που τον στολίζει ΤΟΥΡΚΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ!! ΧΑΧΑΧΑ

Ανώνυμος είπε...

Είναι ενδιαφέροντα αυτά που ειπώθηκαν στην συζήτηση και μας τα μεταφέρει εδώ ο κ. Κολλιόπουλος. Το άσχημο είναι ότι θα ξαναγίνει το ίδιο με τον Φραγκίσκο όπως παλαιότερα με τον Βενέδικτο. Το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Τώρα και οι πέτρες θα φωνάξουν.

Ανώνυμος είπε...

Δόξες και πατριαρχικές τιμές για τον εκκλησιολόγο.

Ανώνυμος είπε...

Δεν με νοιάζει και τόσο η συνάντηση. Ούτε δίνω σημασία στις φωτογραφίες. Αν και δείχνουν οικειότητα αφού ο Βαρθολομαίος διαφημίζει κατά κάποιο τρόπο την εφημερίδα. Στο βάθος έδωσε ένα μάθημα σε αυτόν που νομίζει πως έχει το μονοπώλιο στα πατριαρχικά νέα με τις φωτογραφιές του και τα θέματα που παρουσιάζει. Ας απολαύσει τώρα μετά από χρόνια το κρύο πιάτο που έφαγε.

Ανώνυμος είπε...

Τάσο να πεις μπράβο στον Αλέκο που έμαθε από κοντά τον Οικουμενικό Πατριάρχη και είδε τι σημαίνει Φανάρι.

Ανώνυμος είπε...

Ας λένε ότι θέλουν….
Ο Εκκλησιολόγος είναι η συντροφιά μας.
Συνέχισε την προσπάθεια κ. Κολλιόπουλε.
Προσφέρεις.