Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ


Η  ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΤΟΥ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΤΡΩΝ  ΣΤΟ  ΦΑΝΑΡΙ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

1.    «Η Εκκλησία δεν είναι απλά ένα ιστορικό γεγονός, δεν είναι μόνο ένας θεσμός που εγκαθιδρύθηκε μεν από το Θεό, αλλά είναι στατικός, δεν είναι ένας άψυχος κανόνας πίστεως. Είναι κάτι περισσότερο από αυτά. Είναι ο δυναμισμός της ιστορίας. Είναι ζωή» !
2.    «Η σιωπή διακονεί κάθε μεγάλη αξία της ζωής. Υπάρχει η σιωπή της αγιότητας, η σιωπή της σοφίας, η σιωπή του θάρρους, η σιωπή της υπομονής, η σιωπή της αγάπης … Η σιωπή διαφυλάττει τα βημόθυρα του θυσιαστηρίου, την εγρήγορση του συνετού, την αποφασιστικότητα της θυσίας … η σιωπή ανήκει στην αιωνιότητα».

       Θέσεις υψηλών πνευματικών διαστάσεων του μακαριστού Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Μελίτωνα (Χατζή), του αφανώς προφανούς εμπνευστή της Παύλειας επιταγής, «αληθεύοντες δε εν αγάπη» -Εφ.4,15- δια τριών Οικουμενικών Πατριαρχών. Της Ορθοδοξίας ανοιχτή αγκαλιά αγάπης του Χριστού που θέλει «πάντας ανθρώπους σωθήναι» -1Τιμθ,β,1-7!
Της Ορθοδοξίας σε πορεία ανοιχτού οριζόντα, θάρρους, δυναμικής μαρτυρίας και διακονίας πανανθρώπινης αδελφοσύνης», που ακολουθεί σταυρικά το πνευματικό του ανάστημα,  ο σήμερον «Πρώτος μεταξύ ίσων» Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης, και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με ακλόνητο σεβασμό στις Αποφάσεις των Επτά Οικουμενικών Συνόδων και την Αλήθεια των Μεγάλων Πατέρων και Οικουμενικών Διδασκάλων της Εκκλησίας!
        Με αυτές τις θέσεις και προϋποθέσεις σφραγίζω την επίσσκεψη του σεμνού, ήρεμου,  αλληλοπεριχωρητικού Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου και της συνοδείας του στο Φανάρι σε κρίσιμη ώρα! Ως μια επίσκεψη σεβασμού και νήφουσας «εν Χριστώ» κατάφασης στη σήμερον ζώσα και αγωνιζόμενη Ορθοδοξία της «Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας» του Συμβόλου της Πίστεως!
         Κατά ταύτα: «Στώμεν καλώς» αδελφοί! Τα κείμενα έδειξαν καθαρά, όχι, βέβαια, στους «τυφλούς τα τ’ ώτα, τον τε νουν, τα τ’ όμματα όντες» ότι: Γνωρίζει πολλά περισσότερα ο σήμερον εν Φαναρίω εκλεκτός του Θεού ! Και έχει βαθιά συνείδηση της ιστορικής ευθύνης του, με τους περί αυτόν Ιεράρχες μαζί. Και, «έχει κενώσει εαυτόνκαι πάνω από όλα μέσα του έχει κάνει τόπο για τη χάρη του Θεού», ως τον συμβούλεψε ο ανωτέρω Μητροπολίτης Γέροντας, και μέντορας αυτού ! Και, κατά την προσευχή του αυτού  Μητροπολίτη Γέροντα, «είναι σοβαρός, αλλά ευγενής, επιβλητικός, αλλά φιλεύσπλαχνος, ακλόνητος, αλλά συμβιβαστικός, επιφυλακτικός, αλλά ανένδοτος, επιτακτικός κι εν τούτοις γαλήνιος», ως θέλει τον κληρικό ηγέτη ο πριν 16 αιώνες μαρτυρικός προκάτοχος της Καθέδρας της Κωνσταντινούπολης Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος!
Με «την αγάπην την πρώτην, ην ουκ αφήκα …»
Αθανάσιος  Κοτταδάκης

Υ. Γ. Για περισσότερα δες Αναστάσιος, Παρασκευή 11 Μαϊου 2018. «Οικουμενικό Πατριαρχείο-Μαρτυρία και Διακονία Πανανθρώπινης Αδελφοσύνης-Απαρχές, Πρόσωπα, Κορύφωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: