Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Μνήμη του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος (30 Μαρτίοιυ)


 Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννη της Κλίμακος.
Η εξέχουσα θέση που κατέχει στην Ορθόδοξη Παράδοση ώθησε τους Αγίους πατέρες μας να ορίσουν ως ημέρα τιμής, πέρα από την 30ή Μαρτίου, και την τέταρτη Κυριακή των Νηστειών, δηλ. τη χθεσινή Κυριακή, ώστε, μέσα από τους λόγους και ιδίως μέσα από το παράδειγμά του, να ωφελούνται οι πιστοί και να καθοδηγούνται ορθά στον πνευματικό αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Ο Όσιος Ιωάννης ο Σιναΐτης είναι περισσότερο γνωστός ως Ιωάννης της Κλίμακος,  λόγω του ότι συνέγραψε το ονομαστό βιβλίο Κλίμαξ, ένα διαμάντι της ασκητικής πατερικής γραμματείας και ταυτόχρονα λογοτεχνικό αριστούργημα.

Καταγόταν από εύπορη οικογένεια και έλαβε άρτια μόρφωση. Επιθυμώντας να αφιερωθεί στο Χριστό, μόνασε στο Όρος Σινά και σύντομα αναδείχθηκε σε ηγούμενο της εκεί ονομαστής Μονής. Προτίμησε ωστόσο την ησυχία και διέμεινε μέχρι το θάνατό του στην ερημική τοποθεσία του Θολά. Το έργο Κλίμαξ, αποτελεί απάντηση του συγγραφέα προς το μαθητή του Ιωάννη, ηγούμενο της Μονής Ραϊθώ, ο οποίος είχε ζητήσει από τον πνευματικό του πατέρα παραινέσεις για την πορεία του ίδιου αλλά και της αδελφότητας της οποίας ηγείτο.
Το βιβλίο «Κλίμαξ» απαρτίζεται από τριάντα λόγους, οι οποίοι, ως πνευματικά σκαλοπάτια, οδηγούν από τη γη στον ουρανό. Ξεκινώντας από την αποταγή, δηλαδή την απόφαση απάρνησης των εγκοσμίων και την ολοκληρωτική αφιέρωση στον Χριστό, ο ιερός συγγραφέας καταλήγει στην αρετή της αγάπης, την οποία όποιος την κατακτήσει έχει ήδη ενωθεί με το Θεό.
Η Κλίμαξ είναι ένα από τα πιο ψυχωφελή αναγνώσματα και για το λόγο αυτό έχει περιβληθεί με πολλή εκτίμηση από την Εκκλησία. Καλό είναι να τη μελετούμε και, σύμφωνα με τα γραφόμενά της, να πορευόμαστε, πάντα με ταπείνωση, καθοδήγηση από την Εκκλησία και πάντοτε με τη δέουσα διάκριση.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: