Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Τετάρτη της Διακαινησίμου (5 Μαΐου 2021)


 Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!
Σήμερα, η αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης και του Αγίου νεομάρτυρος Εφραίμ της Νέας Μάκρης Αττικής.
Η Αγία Ειρήνη, η οποία αρχικά ονομαζόταν Πηνελόπη, καταγόταν από ευκατάστατη οικογένεια, από την πόλη Μαγεδών της Περσίας και έλαβε πλούσια μόρφωση και παιδεία. Διακρινόταν τόσο για την εξωτερική όσο και για την ψυχική ομορφιά της.
Από τη στιγμή που γνώρισε τη χριστιανική διδασκαλία και εισήλθε στη ζωή της Εκκλησίας, δέχθηκε ποικίλους πειρασμούς, διώξεις και βάσανα για να μετανιώσει και να επιστρέψει στην πίστη των ειδώλων. Παρά ταύτα, με το σθένος, την πίστη και τη σταθερότητά της, πολλοί άνθρωποι πίστεψαν στον Αναστημένο Ιησού Χριστό.
Ο πρώτος που πίστεψε εξαιτίας της στο Χριστό ήταν ο ίδιος ο πατέρας της, ο οποίος υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, μέχρι θανάτου, συρόμενος από άλογο. Τότε η Αγία Ειρήνη τον ανέστησε, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος.
Έμεινε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως μεγαλομάρτυρας, διότι και με τη ζωή της και με το μαρτύριό της πολλοί ομολόγησαν την πίστη τους και βαπτίστηκαν στο όνομα του  αναστημένου Ιησού Χριστού.
Καλούνται όλοι εκείνοι, οι οποίοι υποτιμούν ή και αμφισβητούν τη δυνατότητα ανάδειξης των γυναικών στην προσφορά και τη διακονία των συνανθρώπων  τους, να πειστούν από το παράδειγμα της σημερινής τιμώμενης Αγίας Ειρήνης της Μεγαλομάρτυρος.
Σήμερα, μεταξύ των ναών που πανηγυρίζουν είναι και ο ναός της Αγίας Ειρήνης στις κοινότητες Αγίας Ειρήνης (Κανναβιών),  Φαρμακάς της Επαρχίας Λευκωσίας και Περβόλια της Επαρχίας Λάρνακας, καθώς και ο ναός στην κατεχόμενη κοινότητα Αγίας Ειρήνης της Επαρχίας Κερύνειας.
Επίσης, σήμερα εορτάζουμε το Νεομάρτυρα Εφραίμ, ο οποίος γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας το 1384 μ.Χ. Ενωρίς έμεινε ορφανός από πατέρα. Τη φροντίδα του ιδίου, του μικρού Κωνσταντίνου, και των επτά αδελφών του ανέλαβε η ευσεβής μητέρα τους.
Σε ηλικία 14 ετών, για να αποφύγει τον εξισλαμισμό και τα γενιτσαρικά σώματα, εισήλθε στην Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του όρους των Αμώμων (των Καθαρών) στην Αττική.
Ο Μοναχός Εφραίμ ακολούθησε το Νυμφίο Χριστό, και καλλιεργώντας όλα τα μέσα της μοναχικής ασκήσεως και πλήρους αφοσίωσης στην Αγγελική ζωή αξιώθηκε της Ιερωσύνης, ως οικονόμος των Μυστηρίων της Εκκλησίας.
Το 1416 λεηλατήθηκε η Αττική από το Σουλτάνο και το 1424, οι Τούρκοι εισέβαλαν στη Μονή της Θεοτόκου και έσφαξαν όλους τους Πατέρες. Ο Ιερομόναχος Εφραίμ απουσίαζε, για εντονότερη  προσευχή σε σπηλιά στο όρος των Αμώμων. Επιστρέφοντας αντίκρισε το τραγικό θέαμα των σφραγισθέντων Πατέρων, τους οποίους με τρόμο κήδευσε και με δέος ενταφίασε.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 1425 επανήλθαν οι Οθωμανοί κατακτητές και βρήκαν τον Ιερομόναχο Εφραίμ μόνο στη Μονή της μετανοίας του. Τον συνέλαβαν και ξεκίνησαν τα φρικτά βασανιστήρια του, τα οποία ολοκληρώθηκαν μαρτυρικά στις 5 Μαΐου 1426.  Οι Τούρκοι τον κρέμασαν ανάποδα απάνω σε δένδρο, που σώζεται μέχρι σήμερα. Παραμένοντας ακλόνητος στην πίστη και με αξιοπρέπεια μέχρι την τελευταία του αναπνοή, παρέδωσε την αγία του ψυχή στον αρχηγό της ζωής και του θανάτου και Λυτρωτή Ιησού.
Μετά από πεντακόσια έτη (στις 3 Ιανουαρίου 1950) οικονόμησε ο Θεός τη φανέρωση του Νεομάρτυρα, για την παρηγορία των ανθρώπων. Ο Άγιος Εφραίμ με το άφθορο ιερό του Λείψανο και την παρρησία που του χάρισε το Πανάγιο Πνεύμα στο θρόνο του Τριαδικού Θεού, επιτελεί θαύματα για την θεραπεία και ενίσχυση των πιστών.
Το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2011 διαπίστωσε και διακήρυξε την Αγιότητα του Οσίου Νεομάρτυρα Αγίου Εφραίμ, τον οποίο κατέταξε στο επίσημο εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Διδασκόμαστε, για ακόμη μια φορά, να έχουμε υπομονή, εμπιστοσύνη και υπακοή στην Εκκλησία. Ο Πολυέλεος και Πανάγιος Θεός ανακηρύσσει Αγίους, ως φίλους και θεραπευτές του. Εμείς, αφού ο Θεός, ο οποίος έχει τον τρόπο να φανερώνει τους Αγίους του, κατόπιν, διαπιστώνουμε και διακηρύσσουμε την Αγιότητα ανθρώπων δοξολογώντας τον Αναστάντα Κύριο.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: