Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Εύρεση των Λειψάνων των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου ( 28 Ιουνίου)


Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει το πανίερο γεγονός της εύρεσης των ιερών λειψάνων των Αγίων και Θαυματουργών Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου, που περιλαμβάνονται στη χορεία των είκοσι Αναργύρων Αγίων, που με τη δύναμη του Θεού χάριζαν δωρεάν στους ανθρώπους τη σωματική και πνευματική θεραπεία και για το λόγο αυτό ονομάστηκαν Ανάργυροι. Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη του Μάρτυρος Παππίου.
Ο Άγιος Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ο Άγιος Ιωάννης από την Έδεσσα της Συρίας. Έζησαν περί τα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ., όταν αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Διοκλητιανός και ασκούσαν το ανθρωπιστικό έργο του ιατρού, με επιστημοσύνη και φιλανθρωπία προς τον ασθενή συνάνθρωπο.
Επειδή δεν αρκούνταν στη θεραπεία των σωματικών πόνων των ασθενών, αλλά αισθανόμενοι την αξία του ανθρώπου ως ψυχοσωματικής οντότητας, παρακινούσαν τους ασθενείς οικειοθελώς να πιστέψουν στο Χριστό και με συνείδηση να τον ομολογήσουν ως αληθινό Θεό. Για το έργο τους αυτό οι Άγιοι Ανάργυροι συνελήφθησαν και μετά από διάφορα βασανιστήρια, μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό.
Κάποιοι Χριστιανοί έθαψαν κρυφά τα λείψανά τους, τα οποία βρέθηκαν κατά το έτος 400, όταν βασίλευε στην Κωνσταντινούπολη ο Αρκάδιος. Η εύρεση των λειψάνων συνοδεύτηκε με πολλά θαύματα, κάτι που εξακολουθεί να συμβαίνει, ενόσω οι άνθρωποι ευλαβούνται τους Αγίους και ζητούν με θερμές προσευχές τη βοήθειά τους.
Για ακόμη μια φορά, η Εκκλησία μάς διδάσκει για την αξία των ιερών λειψάνων, αφού το σώμα του ανθρώπου είναι ναός του Αγίου Πνεύματος και όχι φυλακή της ψυχής, σύμφωνα με τον Πλάτωνα. Ο ενταφιασμός δεν υποδηλοί εξαφάνιση, αλλά συγχώνευση με τη γη «εξ ης ελήφθη». Η ανακομιδή δείχνει την τιμή και την αξία στο βαπτισμένο και χρισμένο με Άγιο Μύρο σώμα του ανθρώπου.
Επιπρόσθετα, η επίκληση σήμερα της χάρης των ιατρών Αναργύρων Αγίων φέρνει στη σκέψη μας όλους τους λειτουργούς υγείας των Νοσηλευτηρίων μας που καταβάλλουν το άπαν των δυνάμεων και γνώσεων τους απροσωπόληπτα, για να ανακουφίσουν τους πάσχοντες αδελφούς με ανιδιοτελή αγάπη και σεβασμό προς τον ασθενή συνάνθρωπο.
Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα ξεκινά η νηστεία των αγίων Αποστόλων, η οποία ολοκληρώνεται αυθημερόν, σύμφωνα με την ημέρα που εορτάσαμε το Πάσχα (2 Μαΐου). Απόψε με τον Εσπερινό τιμούμε τους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Ας θυμηθούμε και πάλι ότι η πορεία του πιστού εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι άσκηση με προοπτική τη κατά χάρη θέωση, δηλ. τον αγιασμό. Η νηστεία είναι μια ακόμη μορφή πνευματικής ασκήσεως, για καλλιέργεια των αρετών και προετοιμασίας των πιστών για την επωφελή συμμετοχή στην εορτή των Αγίων Αποστόλων.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: