Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Κωνσταντίνος Κανάρης και Κύπρος. 200 χρόνια απο την κατά παράδοση άφιξή του στην Κύπρο στις 19 Ιουνίου 1821


 ΚΩNΣTANTINOΣ KANAPHΣ KAI KYΠPOΣ
200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
ΣΤΙΣ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 1821

 Kωστής Kοκκινόφτας
Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου

Η παράδοση για την άφιξη του Κανάρη στην Κύπρο

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης είναι, ίσως, ο σημαντικότερος αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο οποίος συνέδεσε άμεσα το όνομά του με την Κύπρο, αφού τοπικές παραδόσεις αναφέρουν επίσκεψή του στο νησί, από όπου πήρε τρόφιμα και εφόδια για τον Αγώνα. Ο πρώτος που αναφέρεται στο περιστατικό αυτό είναι ο Γεώργιος Κηπιάδης στο σπουδαίο βιβλίο του για τα γεγονότα του 1821, που εκδόθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1888. Σύμφωνα με τα γραφόμενά του, ο Κανάρης κατέπλευσε από τα παράλια της Αιγύπτου στην Κύπρο, στις 19 Ιουνίου 1821, αρχικά σε λιμενίσκο κοντά στο χωριό Άγιος Σέργιος και ακολούθως στο παρακείμενο στη Λάπηθο λιμανάκι της Ασπρόβρυσης.

Όπως αναφέρει, σε αμφότερες τις περιοχές οι κάτοικοι των γύρω χωριών τον προμήθευσαν με τα απαραίτητα για τον Αγώνα χρήματα, τρόφιμα και ζώα, τα οποία φορτώθηκαν σε τρία καράβια. Στα χρόνια που ακολούθησαν το σχετικό απόσπασμα του Κηπιάδη αναδημοσιεύτηκε από αρκετούς συγγραφείς, με αποτέλεσμα να παγιωθεί η βεβαιότητα για ιστορικότητα της επίσκεψης του Ψαριανού πυρπολητή.

Ο Κηπιάδης δεν αναφέρει από πού άντλησε τις πληροφορίες, που επέτρεψαν να προσδιορίσει επακριβώς την ημερομηνία προσόρμισης των πλοιαρίων στα κυπριακά παράλια. Σύμφωνα με μεταγενέστερη μαρτυρία, τουλάχιστον για την περιοχή της Λαπήθου, είχε καταγράψει τα σχετικά από τον Φυλακτή Χατζηχριστοδούλου, πατέρα του δημοσιογράφου και εκδότη Κωνσταντίνου Φυλακτού από τον Καραβά. Όπως αναφέρεται σχετικά στην ανωτέρω μαρτυρία, ο Κανάρης έγινε δεκτός από τους κατοίκους, οι οποίοι του παρέσχαν χρηματική και υλική βοήθεια. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η επίσκεψή του έγινε γνωστή στις Τουρκικές Αρχές, με αποτέλεσμα να συλλάβουν και να απαγχονίσουν τους προύχοντες του Καραβά και της Λαπήθου, που τον βοήθησαν, και να δημεύσουν την περιουσία τους.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: