Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Νέα εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου με έκκληση για τήρηση των μέτρων στις εκκλησίες

 Εγκύκλιος προς όλες τις Ιερές Μητροπόλεις απεστάλη την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με περιεχόμενο συστάσεις για την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας.

Η Ιερά Σύνοδος εξειδικεύει την προτροπή στην οποία προέβη την Τετάρτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, παροτρύνοντας πατρικώς τους πιστούς να εμβολιαστούν και όσοι δεν το έχουν κάνει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο πριν την προσέλευσή τους στους ιερούς ναούς.

Ακολουθεί ολόκληρη η εγκύκλιος:

«Εκ Συνοδικής Αποφάσεως, ληφθείσης εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 3ης μηνός Νοεμβρίου ε.έ., και εξ αφορμής της εξάρσεως των κρουσμάτων του κορωνοϊού, γνωρίζομεν υμίν ότι η Ιερά Σύνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Aυτής, απεφάσισεν όπως, εις επίμετρον των σχετικών Έγκυκλίων Aυτής, απευθύνη υμίν έκκλησιν, και δι’ υμών παντί τω Κλήρω, τοίς Μοναχικούς Τάγμασι και τώ ευλαβεί Λαώ, ώστε κατά την προσέλευσιν είς τούς Ιερούς Ναούς και τάς Ιεράς Μονάς να τηρώνται επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας διά την αποφυγήν έξαπλώσεως του κορωνοϊού, προτρέπουσα πατρικώς διά την πραγματοποίησιν τού υποδεδειγμένου υπό της ιατρικής κοινότητος, ώς ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, εμβολιασμού, ως και την διενέργειαν, υπό τών μή εμβολιασθέντων εισέτι, διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού).

Ωσαύτως, υπενθυμίζομεν την υποχρέωσιν διενεργείας, ιδία δαπάνη, δύο διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού) εβδομαδιαίως, υπό πάντων των διακονούντων εν τοις Ιεροίς Ναοίς (Κληρικών, Ιεροψαλτών, Νεωκόρων κ.λπ. εργαζομένων), οίτινες δεν έχουν προβή εις εμβολιασμόν κατά του κορωνοϊού, ως και υποβολής των αποτελεσμάτων αυτών τη οικεία Εκκλησιαστική Αρχή, εν τώ πλαισίω της τηρήσεως των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων.

Εν κατακλείδι, υπενθυμίζομεν υμίν και την υποχρέωσιν τών κατά τόπους Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβουλίων διά τον έλεγχον τηρήσεως των μέτρων εν τοίς Ιερούς Ναούς και ταϊς Ιεραϊς Μοναίς αντιστοίχως».

5 σχόλια:

Θεόδωρος Μακάριος είπε...

Ήδη πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν θα την εφαρμόσουν διότι είναι μόνο .... προτροπή

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να έδειχναν τον ίδιο τουλάχιστο ζήλο για την προστασία του ποιμνίου από τη λύμη των ετεροδιδασκαλιών και της εκκοσμικεύσεως.

Ανώνυμος είπε...

Προς Θεόδωρο Μακάριο: μα είναι προτροπή. Διάβασε καλά την εγκύκλιο.
Από κει και πέρα
δεν θα γίνει η Εκκλησία σούπερ-μάρκετ ούτε οι παπάδες φύλακες και πορτιέρηδες.
Αντε γιατί η υπομονή μας άρχισε να εξαντλείται. Μας λοιδωρούν αναίσχυντα όλη την ώρα από τα ΜΜΕ και από κάποια "χριστιανικά" ιστολόγια, μας στερούν επί δύο χρόνια στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, μας ρουφιανεύουν, μας διώκουν, μας μισούν λυσσωδώς και δείχνουμε γαϊδουρινή υπομονή.
Δεν είμαστε όμως και καρπαζοεισπράκτορες.
Αυτό να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Η εκκλησιαστική ιστορία δεν περιέχει μόνο σελίδες ειρήνης αλλά και σελίδες μάχης και ο νοών νοείτω...

Θεόδωρος Μακάριος είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε, η Εκκλησία πάντα προτρέπει. Δεν επιβάλλει. Σε όλα. Εμείς ως Χριστιανοί, μέλη της Εκκλησίας, οφείλουμε να υπακούμε. ΥΓ. Διάβασε και τα λόγια του σεβ. Πειραιώς σχετικά. Και εμφανίσουν με το όνομα σου. Προφανώς δεν είσαι αβάπτιστος.

Ανώνυμος είπε...

Από το βγάζει εγκυκλίους η Ιερά Σύνοδος καλύτερα να δώσει εντολή στους Μητροπολίτες να καταρτήσουν καταλόγους εντός δύο ημερών διότι πλέον οι ακολουθίες είναι καθημερινές με το ποιοι κληρικοί κάναν το εμβόλιο και ποιοι όχι.
Έτσι κάθε χριστιανός θα πηγαίνει στην Εκκλησία που επιθυμεί δηλαδή με ανεμβολίαστο κληρικό ή εμβολιασμένο.
Πήγα σήμερα στην Εκκλησία και ρώτησα για κάποιους που απουσίαζαν. Ο ένας νοσούσε, ο άλλος ήταν καραντίνα, ο άλλος είχε συμπτώματα.
Έχω προβλήματα υγείας έκανα το εμβόλιο αλλά φοβάμαι. Αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση με αυτή την έξαρση θα παρακολουθώ τις ακολουθίες από τηλεοράσεως.