Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Η΄ ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΑ

Με μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκαν για άλλη μία χρονιά τα «Η΄ ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΑ» από τον Ιερό Ναό Γενεσίου Τιμίου Προδρόμου Παραλίας Πατρών στις 23-26 Ιουνίου 2022.  Φέτος τα ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΑ περιελάμβαναν την θρησκευτική πανήγυρη του ναού, που ξεκίνησε την Πέμπτη 23 Ιουνίου το πρωί με Θεία Λειτουργία και Έξοδο της Ιεράς Εικόνας του Γενεθλίου του Αγίου Ιωάννη, η οποία συνοδεύτηκε με χαρμόσυνη κωδωνωκρουσία.



Το απόγευμα τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα ιερουργούντος του ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Πατρών Αρχιμ. Π. Παϊσίου Γρίβα. Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας τελέστηκε Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ.κ. Χρυσάνθου, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε ο μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση στον άγιο Ιωάννη, τον προστάτη και έφορο της ενορίας. Στο τέλος της ακολουθίας στον προαύλιο χώρο οι πιστοί, κληρικοί και λαϊκοί, παρακολούθησαν παρουσίαση με θέμα το Κατηχητικό Έργο της Ενορίας του Αγίου Ιωάννου το ιεραποστολικό έτος 2021-2022.

Την παρουσίαση ετοίμασαν οι κατηχητές και οι κατηχήτριες του ναού και περιελάμβανε την κατηχητική δραστηριότητα όλων των τμημάτων: προσχολικής & πρώτης σχολικής ηλικίας, Β΄ - Γ΄ Δημ., Δ΄ - Στ΄ Δημ., Γυμνασίου – Λυκείου.

Την Κυριακή 26 Ιουνίου το πρωί στην Θεία Λειτουργία ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Τιμόθεος Παπασταύρου. Το απόγευμα της ίδια μέρας τελέστηκε Εσπερινός καθώς και το Μυστήριο του Ευχελαίου προς ίαση ψυχών και σωμάτων. Μετά το πέρας των ακολουθιών πραγματοποιήθηκε περιφορά της εικόνας του Γενεσίου του Αγίου Ιωάννου σε καθορισμένες οδούς της ενορίας υπό την μουσική υπόκρουση της μπάντας του Δήμου Πατρέων. Στην περιφορά πήραν μέρος πολλά παιδιά, νέοι και νέες των Κατηχητικών του Αγίου Ιωάννου αλλά και της Χορευτικής Ομάδας Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Παραλίας – Ε.Κ. Π. «ΔΙΨΩ» Πάτρας, τα οποία φορούσαν μικρασιάτικη ενδυμασία.

Μετά το τέλος της περιφοράς, οι κατηχητές και οι κατηχήτριες του ναού παρέδωσαν στα παιδιά των Κατηχητικών το υλικό όλης της χρονιάς όπως επίσης και τα ενθύμιά τους επαναπροσδιορίζοντας το ραντεβού για τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Αμέσως μετά ακολούθησε ένα πλούσιο, ενδιαφέρον  και συγκινητικό αφιέρωμα για την θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή με τίτλο: « Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω… Πατρίδα μου ΙΩΝΙΑ…». Περιελάμβανε παρουσίαση με θέμα την ελληνορθόδοξη ταυτότητα των κατοίκων των μικρασιατικών  παραλίων από αρχαιοτάτων χρόνων, την ζωή των Μικρασιατών μέχρι την καταστροφή, την καταστροφή της Σμύρνης, το κίνημα της προσφυγιάς στην Ελλάδα, τους Πνευματικούς Πατέρες και Μητέρες που περιέθαλψαν τους μικρασιάτες πρόσφυγες στον ελλαδικό χώρο αλλά και τους αγίους με μικρασιατική καταγωγή. Κατόπιν, η Χορευτική ομάδα του αγίου Ιωάννου χόρεψε μικρασιάτικους χορούς και παρέσυρε και το κοινό στο τέλος να χορέψει και να ευχαριστηθεί.

Τα ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΑ τίμησαν με την παρουσία τους πρεσβύτεροι  και ιεροδιάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, πλήθος κόσμου αλλά και πολιτικοί άρχοντες του τόπου. Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν οι: Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Παραλίας Πατρών, κ. Ζωγράφος Παναγιώτης • Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δημοτικών Ενοτήτων Παραλίας, Μεσσάτιδας, Βραχνεΐκων, κ. Τογιοπούλου Αναστασία• Βουλευτές Αχαΐας κ. Τσιγκρής Άγγελος και Φωτήλας Ιάσων• πολιτικοί κ. Διαμαντόπουλος Παναγιώτης, Τζουραμάνης Ανδρέας και Στανίτσας Χαράλαμπος.

Στα Η΄ ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΑ όπως κάθε φορά η φιλοξενία υπήρξε για όλον τον κόσμο αβραμιαία αλλά και η ευλογία μεγάλη από τον τιμώμενο άγιο Ιωάννη και τους γονείς του άγιο Ζαχαρία και αγία Ελισάβετ! Κατά κοινή ομολογία ο εορτασμός χαρακτηρίστηκε από αρχοντική απλότητα, πλούσια διακονία και πνευματική χαρά!



Δεν υπάρχουν σχόλια: