Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΤΗΣ 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022. «Μακαρία η οδός …»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

      Η θλιβερή είδηση έφτασε στις Σπέτσες 3 Οκτωβρίου, με το εξαίρετο χριστιανικό περιοδικό «Σύνδεσμος», που μεταξύ άλλων χρόνια και χρόνια είχε στην ευθύνη της πνευματικής διακονίας του ο αείμνηστος. Και το είχε, προσθέτω, σαν το 5ο του παιδί, και το φρόντιζε και το αγαπούσε, ισοδύναμα, αν μη πιο πολύ απ’ τα τέσσερα φυσικά παιδιά της «κατ’ οίκον εκκλησίας» του -Παύλος- «της μικρής εκκλησίας του» -Ιωάννης ο Χρυσόστομος -της χριστιανικής του οικογένειας.  

      Διάβασα τη σχετική αγγελία εκεί: «Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 η Χριστιανική Στέγη Καλαμάτας βυθίστηκε στο πένθος με την εκδημία στον Κύριο του επί σειρά ετών Προέδρου της Παναγιώτη Μέντη».  Με το τέλος της, το δάκρυ που ένιωσα να κυλάει στα μάτια μου απρόσκλητα, συνόδεψε σαν τρισάγιο στο κατευόδιο του σιγανό ψέλλισμα του στίχου  ελπίδας της Εκκλησίας και ευχής: «Μακαρία η οδός, η πορεύει σήμερον, ότι ητοιμάσθη σοι τόπος αναπαύσεως»!

     Κι αυτά, για έναν άνθρωπο που «δεν άκουσα, δεν είδα», δε γνώρισα! Πλην ένιωθα και ζούσα κάθε μήνα από τις σελίδες του περιοδικού άμεσα και ζωντανά επίσκεψη φίλου και αδελφού. Δεν μπορεί, αστραπή περνάει το νου στα φοιτητικά χρόνια, στης Χ.Φ.Ε. τη μεγάλη αγκαλιά, Καρίτση 14, Ακαδημίας 45, δεν μπορεί κάπου εκεί θα είχαμε συναντηθεί. Στο όμορφο, πολύ όμορφο εκείνο κλίμα της χριστιανικής αδελφοσύνης, άδολοι νέοι, «καθαροί τη καρδία», που λέει ο μακαρισμός, ανοιχτοί στην ελπίδα με όσο πολύ ενθουσιασμό! 

       Άλλοι πιο αρμόδιοι είπαν και θα πουν για το πολύπλευρο και πολύκαρπο έργο της μακράς και άοκνης διακονίας του ως Προέδρου της «Χριστιανικής Στέγης Καλαμάτας». Όσοι στάθηκαν πλάι του, όσοι περπάτησαν μαζί, «χέρι με χέρι στο δρόμο» που στο φως της θείας Αγάπης, το φως του Θεού φέρει! Από τη δίοδο που άνοιξε ο μακαριστός π. Ευσέβιος Ματθόπουλος, ιδρύοντας τη Αδελφότητα Θεολόγων «Ζωή» ! Και, διαπλάτυνε ο μακαριστός π. Σεραφείμ Παπακώστας, πνευματικό ανάστημα του ιδρυτή, εκλογή και γραφή του για επάξια διαδοχή. Και συνέχιση του έργου που μας κράτησε στα κρίσιμα νεανικά χρόνια «της Εκκλησίας εγγύς». Όχι λίγους και πιο πέρα, από άλλες επάλξεις, ως απαύγασμα οφειλόμενης ευχαριστίας, ευγνωμοσύνης, ως ελάχιστο φόρο τιμής!

******   ***   ******

        Δεν έδωσα στο «Σύνδεσμο» πολλά γραπτά. Δε θυμάμαι, δεν ξέρω αν πιο παλιό είναι το: «Αν η Αγάπη περάσει σε δεύτερο πλάνο»-φ.347, Μάρτιος 2000, σ.90-91. Ξέρω ότι τελευταίο είναι το : «Στο έτος 1953 από άλλη οδό», ως ένα αναδρομικό αφιέρωμα στα 500 τεύχη του περιοδικού-φ.501 Αυγ-Σεπτ.2015, σ.210-211. Δεν πρόκειται όμως εδώ γι αυτό ή γι αυτά. Πρόκειται για την πολλή αγάπη που μου έδειξε και όση πολλή που μου έκανε τιμή να περιλάβει στις εκδόσεις της «Χριστιανικής Στέγης Καλαμάτας», το βιβλίο : Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου, «Γράμματα από την Εξορία», όπου 240 και, Επιστολές του μαρτυρικού Πρωθιεράρχη αποδίδονται σε λόγο Νεοελληνικό. Πράγμα που κάνει προσιτή την ανάγνωση και κατανόηση τους και από τον πιο απλοϊκό. Και αυτό με τη σειρά δεν έχει μικρή σημασία, ούτε μικρό ενδιαφέρον για μια πιο προσεκτική προσέγγιση, κατανόηση, και ορθή συναγωγή για  ατυχή τεκταινόμενων στην Εκκλησία πάλαι τε και νυν.

      Τουτέστιν, πρόκειται για ένα εκ μέσης καρδίας και ολόθερμο «ευχαριστώ», που του οφείλω και καταθέτω μ’ αυτές τις λίγες γραμμές, συν ευχές-προσευχές : «Εις μνημόσυνον αιώνιον στην Αγάπη Του», άγνωστε καλέ μου φίλε, αγαπητέ στο όνομα του Χριστού αδελφέ!

Αθανάσιος  Κοτταδάκης    

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Σύνδεσμος έχει μικρά και περιεκτικά άρθρα.
Ας τον αναπαύσει ο Κύριος τον δούλο του.

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη η προσφορά του μεταστάντος στον περιοδικό εκκλησιαστικό τύπο με το πάντα ωφέλιμο και ξεκούραστο στην ανάγνωση ΣΥΝΔΕΣΜΟ.
Το κάθε περιοδικό θα είναι ένα μνημόσυνο για αυτόν.