Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

ἔνοχος θανάτου ἐστί - Ιωάννης Σαλογιάννης

 ἔνοχος θανάτου ἐστί

Ζούμε σε εποχές δύσκολες, σε εποχές όπου οι δυνάμεις του σκότους προετοιμάζονται για τον μεγάλο πόλεμο και διωγμό κατά των Χριστιανών. Έναν διωγμό ο οποίος είναι άτυπος ακόμα στην πατρίδα μας, αλλά ήδη και εδώ ύπουλα και κρυφά έχει ξεκινήσει. Κι εκεί που θα περιμέναμε την ηγεσία της Εκκλησίας του Χριστού , να βγει μπροστά και να μιλήσει, βλέπουμε το ακριβώς αντίθετο. Το κράτος να κυνηγάει τους Ιερείς που αγωνίζονται και τους Μητροπολίτες μας να τηρούν σιγή ιχθύος! Και διερωτάται κανείς…

• -Γιατί η Εκκλησία δεν ορθώνει ανάστημα απέναντι στον «Καίσαρα;».

• -Γιατί ανέχεται να διώκεται Ιερέας που Λειτούργησε πριν 2χρόνια, κατά το διάστημα των απαγορεύσεων που είχε επιβάλει η Κυβέρνηση;

• -Από πότε ο Ιερέας του Υψίστου οφείλει να υπακούει τους επί γης εντολείς και όχι τον Ιδρυτή της Εκκλησίας μας, Κυρίο ημών Ιησού Χριστό;

• -Από πότε η Ορθόδοξος Πίστη η οποία είναι ορισμένη από το Σύνταγμα υπόκειται σε εντολές αναστολής τέλεσης Θείας Λειτουργίας από το πολιτικό σύστημα της χώρας;

H Z’ Οικουμενική Σύνοδος απαγορεύει στους Επισκόπους να δέχονται το κλείσιμο των ναών οποιαδήποτε αιτία και αν υφίσταται. Απόσπασμα από το «Σύνταγμα των Θείων και Ιερών Κανόνων». Κανών Δ΄ τῆς Ἁγίας καί Οἰκουμενικῆς Ἑβδόμης (Ζ΄) Συνόδου τῆς ἐν Νικαίᾳ: «…Εἴ τις οὖν δι΄ ἀπαίτησιν χρυσοῦ, ἤ ἑτέρου τινός εἴδους, εἴτε διά τινα ἰδίαν ἐμπάθειαν, εὐρεθείη ἀπείργων τῆς λειτουργίας, καί ἀφορίζων τινά τῶν ὑπ΄ αὐτόν κληρικῶν, ἤ σεπτόν ναόν κλείων, ὡς μή γίνεσθαι ἐν αὐτῷ τάς τοῦ Θεοῦ λειτουργίας, καί εἰς ἀναίσθητον τήν ἑαυτοῦ μανίαν ἐπιπέμπων, ἀναίσθητος ὄντως ἐστί, καί τῇ ταυτοπαθείᾳ ὑποκείσεται, καί ἐπιστρέψει ὁ πόνος αὐτοῦ ἐπί τήν κεφαλήν αὐτοῦ, ὡς παραβάτης ἐντολῆς Θεοῦ καί τῶν Ἀποστολικῶν διατάξεων…».

Αδελφοί… «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου». Στις καρδιές μας δεν μπορεί να μας κάνει κανένας τίποτα, αν εμείς δεν θέλουμε, ούτε και στο νου μας , αν εμείς δεν θέλουμε, ούτε και στην ψυχή μας, αν εμείς δεν θέλουμε. Ο Πατρο Κοσμάς την περίοδο της Τουρκοκρατίας έλεγε… «θα σας πάρουν τα σπίτια σας; Δώστε τους τα, την ψυχή σας μην δώσετε, την Πίστη σας μην δώσετε.» Κάντε την ψυχή σας κατοικητήριο Θεού. Μέσα στο Ναό της ψυχής μας δοξάζουμε τον Θεό. Εκεί δεν μπορεί να μπει κανείς να μας τον πάρει. Κανείς να δώσει εντολή να κλείσει. Δοξάστε τον Θεό για όλα.

Ο απόστολος Παύλος, χρησιμοποιώντας έναν λόγο της Παλαιάς Διαθήκης (προφήτης Ησαΐας), αναφέρεται στο πρόσταγμα του Κυρίου στον λαό Του: «εξέλθετε εκ μέσου αυτών και αφορίσθητε, λέγει Κύριος, και ακαθάρτου μη άπτεσθε, καγώ εισδέξομαι υμάς, και έσομαι υμίν εις πατέρα και υμείς έσεσθέ μοι εις υιούς και θυγατέρας» (Β’ Κορ. 6, 17-18). «Φύγετε μακριά απ' αυτούς και ξεχωρίστε. Μην αγγίζετε ακάθαρτο πράγμα κι εγώ θα σας δεχτώ. Θα είμαι για σας ο Πατέρας κι εσείς θα είστε γιοι και θυγατέρες μου».

Και ήρθε η στιγμή να το δούμε και αυτό. Ιερέα του Υψίστου στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ο λόγος; 'Εκλεψε; ΟΧΙ! Ασέλγησε; ΟΧΙ! Εξύβρισε; ΟΧΙ! Μεταχειρίστηκε βία; ΟΧΙ! Έκανε κάποια απάτη; ΟΧΙ! Εκβίασε; ΟΧΙ! Ε, τότε γιατί δικάζεται; ΕΠΕΙΔΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ!!! Απέναντι του βρέθηκαν 3 κοριτσόπουλα με ηλικία γύρω στα 40 με μια και μόνη εντολή. Δεν θέλουμε τα λεφτά του, θέλουμε την σιωπή του...καταδικάστε τον!!! και αυτό έγινε! Πρώτος μάρτυρας: Ο αστυνομικός ο οποίος δέχτηκε εντολή , να μεταβιβάσει την εντολή στο περιπολικό να πάει στον Ιερό Ναό για έλεγχο!!! Ερώτηση μου: Αφού κύριε Αστυνομικέ δεν έχετε ιδία εμπειρία του συμβάντος και αφού την ώρα εκείνη εσείς βρίσκόσασταν στο αστυνομικό τμήμα, τί δουλειά έχετε να βρίσκεστε στο δικαστήριο σαν μάρτυρας κατηγορίας; Και για την ιστορία... οι απαντήσεις του αστυνομικού ήταν ''νομίζω'', ''απ'ότι θυμάμαι'', ''θεωρώ'', ''δεν έχω δει το βίντεο, αλλά θεωρώ''!!! Επίσης ανέφερε στο δικαστήριο οτι επεβλήθει πρόστιμο στον Ιερό Ναό. Σε ερώτηση όμως του δικηγόρου αν είναι βέβαιος για αυτό, η απάντηση του οργάνου ήταν: ''Έτσι νομίζω!'' Αξιόπιστη μαρτυρία δηλαδή !!!Βέβαια κανένα πρόστιμο δεν επεβλήθει στο Ναό. Και ακολουθεί η δεύτερη αξιόπιστη μαρτυρία!!! Κωνσταντίνος Φλαμής!!! ''Ήμουν στην Μητρόπολη Πατρών για λογαριασμό του ΑΝΤ1 και βγαίνοντας έξω μάθαμε οτι λειτουργούσε κανονικά ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πατρών ,πήγα και μπήκα μέσα αφού βρήκα την πόρτα ανοικτή και κατέγραψα με την κάμερα μου (παρανόμως αφου δεν είχε κάμία άδεια απο την προϊσταμένη αρχή του Ιερού Ναού!Βέβαια το δικαστήριο δεν έδωσε καμία σημασία!) '' Πρόεδρος: ''Πόσα άτομα ήσαν εντός του Ιερού Ναού;'' Φλαμής: ''Δεν πρόσεξα αλλά απο την κάμερα είδα 25 με 30 άτομα'' (Σε Ναό 510 τετραγωνικών!) έπειτα, συνέχισε ο κ. Φλαμής έφυγα και πήγα στον Μητροπολίτη να ζητήσω ενα σχόλιο και αυτό που μου είπε ο Μητροπολίτης ήταν ''δεν μπορεί να είναι κλειστή η Ευαγγελίστρια και ανοιχτή μια άλλη εκκλησία'' . Πρόεδρος: ''εκεινή την ημέρα μάθατε αν λειτουργούσε και κάποια άλλη εκκλησία στην Πάτρα;'' Φλαμής: ''Καμία'' (πως το ήξερε δεν ξέρω!) Δικηγόρος: ''Πήρατε άδεια για να μπείτε στην εκκλησία;'' Φλαμής: ''Έχω άδεια απο τον Μητροπολίτη, μου έχει πει δηλαδή και προσωπικώς οτι μπορούμε να καταγράφουμε σε δημόσιους χώρους και στις εκκλησίες''(Λεπτομέρεια: δεν παρουσίασε καμία έγγραφη άδεια). Δικηγόρος: ''Η νομοθεσία λέει οτι χρειάζεται έγγραφη άδεια'' (σχόλιό μου: σίγα που θα δώσουμε σημασία τώρα τι λέει η νομοθεσία, την δουλειά μας να κάνουμε !) Φλαμής: ''Ο Μητροπολίτης μου είπε και αν θέλετε να τον ρωτήσετε (σχόλιο μου: σιγά μη τον ρωτήσουμε κ. Φλαμή...τι λέτε τώρα, σας πιστεύουμε!!!) οτι έχουμε την άδεια'' .

Για να μην μακρυγορώ και οι δυο μάρτυρες ήταν τόσο αξιόπιστοι που οι απαντήσεις που δώθηκαν ήταν της μορφής : ''νομίζω'' , ''απ,ότι θυμάμαι'', ''θεωρώ'' ''μου το έχει πει προσωπικά'' κτλ. Επίσης δεν παρουσιάστηκε ούτε ένα έγγραφο σαν αποδεικτικό στοιχείο εις βάρος του πατρός Αναστασίου ο οποίος καταδικάστηκε για να το ξεκαθαρίσουμε, όχι γιατί είχε ανοιχτό τον Ιερό Ναό αφου η ΚΥΑ ήθελε τους Ναούς ανοιχτούς για ατομική προσευχή, αλλά επειδή τελούσε την Θεία Λειτουργία την ώρα που ήταν ανοιχτός ο Ναός!!!

Και έρχεται η σειρά της Υπεράσπισης. Μάρτυρες; 1ος ΠΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: (Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας - Τομέας Φαρμακολογίας – Βιοεπιστημών - PhD in Biology, Department of Biology, University of Athens, GREECE - Diploma in Biology, University of Athens, GREECE) 2ος π. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΗΣΗΣ: (Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.) είναι τόσο μεγάλο το βιογραφικό του που θα το παραθέσω σε σύνδεσμο: https://www.impantokratoros.gr/theodoros_zisis_biogrfiko.el.aspx

Με λίγα λόγια δηλαδή , είχαμε την τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη απέναντι σε έναν αστυνομικό που είδε ενα δημοσίευμα στο internet και πήρε εντολή να στείλει ενα περιπολικό να ελέγξει, (χωρίς ο ίδιος να έχει ιδία άποψη) και απέναντι στον Κωνσταντίνο Φλαμή ο οποίος είχε μιλήσει προσωπικώς με τον Μητροπολίτη, δεν παρατήρησε πόσα άτομα ήταν μέσα στο Ναό, νομίζει οτι ο Μητροπολίτης τιμώρησε τον π. Αναστάσιο (δεν συνέβει ποτέ) και ήταν σίγουρος χωρίς να δει, οτι όλοι οι υπόλοιποι Ναοί ήταν κλειστοί!

Πάμε τώρα να δούμε την στάση των δικαστών. Έχουμε μια εισαγγελέα η οποία δεν έβγαλε κουβέντα κατα την διάρκεια της διαδικασίας, φαινόταν ενα κορίτσι φοβισμένο που δεν ήξερε τι έπρεπε να πει , δεν ρώτησε τίποτα τους μάρτυρες και απλά στο τέλος έβγαλε την απόφαση. ΕΝΟΧΟΣ!!! Για την κυρία πρόεδρο τι να πούμε... μια φωτογραφία που να απεικονίζει το βλέμμα της κατά την διάρκεια της διαδικασίας θα αρκούσε για να καταλάβει κανείς πολλά!

Το θέμα είναι ενα: Αν αφήσουμε αυτό να περάσει έτσι , τότε δίνουμε το δικαίωμα στον κάθε υπουργό με μια ΚΥΑ να καθορίσει τον τρόπο που εμείς σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα ασκούμε τα λατρευτικά μας καθήκοντα. Είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό; Είναι δυνατόν να βλέπουμε σε βίντεο και να διαβάζουμε σε ρεπορτάζ, πως μια σχεδόν ολόκληρη διμοιρία αστυνομικών με δίκυκλα, έκανε περιπολίες γύρω από Ιερό Ναό; Περιπολίες για ποιον ακριβώς λόγο; Για να συλλάβουν τον «τρομοκράτη» Ιερέα; Ή τους «εγκληματίες» Χριστιανούς; Και όλα αυτά γινόντουσαν υπό την πλήρη απουσία των Μητροπολιτών μας. Επισκόπων οι οποίοι θεωρητικά θα έπρεπε να πρωτάξουν στήθη και να υπερασπιστούν ποίμνιο και Ιερείς. Όμως η Εκκλησία δεν είναι οι Μητροπολίτες. Εκκλησία είναι το άθροισμα των Πιστών. Και υπάρχουν Πιστοί που θα βρεθούν απέναντι σε όποιον τολμήσει να αλλάξει έστω κι ένα γιώτα από τις Ιερές Γραφές και θα υπερασπιστούν τους Ιερείς που αγωνίζονται τον καλό αγώνα της Πίστεως. Η Ορθόδοξη Πίστη είναι σαν το μάτι, το οποίο δεν δέχεται ούτε μια τρίχα μέσα του. Δεν επιτρέπεται να την αναμίξεις με ξένα στοιχεία, πρέπει να μείνει αγνή και αμόλυντη.

Ἂς προσέξουμε• ὄχι ἁπλῶς νὰ προσέξουμε, ἀλλὰ ν᾽ ἀγωνισθοῦμε γι᾽ αὐτὴ τὴν πίστι. Ἔξω ἀπὸ τὴν πίστι αὐτὴ δὲν ὑπάρχει σωτηρία. Γι᾽ αὐτὴ τὴν πίστι ἂς φωνάξουμε κ᾽ ἐμεῖς μαζὶ μὲ τοὺς πατέρες τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων• Αὐτὴ εἶνε ἡ ἀληθινὴ πίστι, αὐτὴ εἶνε ἡ ἁγία πίστι, αὐτὴ εἶνε ἡ αἰωνία πίστι. Σ᾽ αὐτὴν βαπτισθήκαμε καὶ σ᾽ αὐτὴν θὰ πεθάνουμε• ἀμήν. (†) ἐπίσκοπος Αὐγουστῖνος

Θα κλείσω με δικό μου σχόλιο απέναντι στην δικαστική εξουσία.''Η δικαιοσύνη που άφησε ελεύθερο τον παιδεραστή Λιγνάδη, η δικαιοσύνη που απήλλαξε τον παιδεραστη Γεωργιάδη, η δικαισύνη που απήλαξε τους : Χριστοφοράκο, Μαυρίδη, Αθανασιάδη, Σκαρπέλη, Αργυρόπουλο, Κουβάτσο, Νικάκη, Καλδή, Λέτσα, Λυγινό και πολλούς άλλους για τα μαύρα ταμεία της siemens, 'εκρινε ένοχο έναν Ιερέα επειδή τέλεσε Θεία Λειτουργία!!!''

Είναι δυνατόν μια ΚΥΑ να είναι υπεράνω του Συντάγματος; Αυτή τη δικαιοσύνη δεν την θέλουμε και δεν την χρειαζόμαστε !!! Αυτό είναι ωμή επιβολή της Κρατικής Βίας! Ζούμε σε μια κοινωνία που όποιος έχει αντίρρηση στα ''θέλω'' του ''Σουλτάνου'' φυλάκίζεται. Ελπίζω η δικτακτορία που ζούμε σήμερα να τελειώσει σύντομα.

Ιωάννης Σαλογιάννης

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμένα, πάντως, κ. Σαλογιάννη,

μου έχει μείνει, ακόμα, ένα κενό... μια αναπάντητη απορία λόγω της οποίας δεν μπορώ να καταλήξω αν είναι ένοχος ή αθώος ο π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος.

Και δεν εννοώ την ενοχή έναντι της πολιτείας αλλά την ενοχή έναντι της εκκλησίας, που ειδικά για έναν παπά είναι πολύ πιο σοβαρή.

Η απορία μου είναι: είχε ο πατήρ Αναστάσιος άδεια από τον Δεσπότη του για να λειτουργήσει;; Διότι αν είχε, αν ο Δεσπότης του είχε πει, π.χ., "αφού έχεις το ζήλο και την θέληση να το κάνεις, με την ευχή μου", τότε έχει δίκιο ο π. Αναστάσιος να θεωρεί τιμή του την καταδίκη από το δικαστήριο!!

Αν, όμως, δεν είχε τέτοια άδεια και ίσχυε και γι' αυτόν η γενική εντολή του Δεσπότη για υπακοή στην απόφαση της Συνόδου (ΠΡΟΣΟΧΗ: της Συνόδου, όχι της πολιτείας) για μη τέλεση των ακολουθιών για ένα διάστημα, όπως προβλεπόταν από τους ισχύοντες κανόνες, τότε ο π. Αναστάσιος είναι ένοχος ενώπιον της εκκλησίας. ΟΧΙ γιατί λειτούργησε, ΟΧΙ γιατί παραβίασε τους νόμους της πολιτείας (μπορούμε να πούμε και γι' αυτό κάτι, αλλά δεν είναι της ώρας) αλλά γιατί αυτονομήθηκε μη υπακούοντας στον Δεσπότη του.
Ο ιερέας ΔΕΝ μπορεί να είναι αυτόνομος, η ιεροσύνη του ΔΕΝ είναι λευκή επιταγή που την χρησιμοποιεί όπως και όποτε θέλει. Τελεί τις ακολουθίες και τα μυστήρια με την άδεια του Δεσπότη του. Όταν ο Δεσπότης του πει "μην τελέσεις!" οφείλει να υπακούσει. Αλλιώς αυτονομείται, αποκόπτεται.

Θέλω, λοιπόν να μάθω αυτό το μικρό, αν είχε από τον Δεσπότη άδεια να λειτουργήσει.
Και δεν με καλύπτει το "Δεν με τιμώρησε, δεν με καθαίρεσε,...". Ο Δεσπότης είχε πει να μην γίνουν λειτουργίες. Είχε πει κάτι διαφορετικό στον π. Αναστάσιο, έστω προφορικά;;

Περιμένω, λοιπόν, μια απάντηση από εσάς, από τον π. Αναστάσιο, από κάποιον άλλον που ξέρει, τον ίδιο τον Δεσπότη...
Ο οποίος, αλήθεια, γιατί κωφεύει;;
Κατηγορείται και σύρεται στα δικαστήρια ένας παπάς του. Γιατί δεν λέει κάτι;;
Δεν βλέπει την πόλωση που δημιουργείται στο ποίμνιο;
Δεν καταλαβαίνει πως είναι εμπλεκόμενος;;
Αν είχε δώσει ευλογία, πρέπει να το πει και να σηκώσει λίγο από το βάρος του σταυρού του π. Αναστασίου...
Αν όχι, πάλι πρέπει κάτι να πει και κάτι να κάνει...

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΣΑΣ, ΔΕΣΠΟΤΑ

Πολυξενη είπε...

Μας καλύψατε πλήρως. Η ανθρώπινη δικαιοσύνη για άλλη μια φορά λουφαξε και διπλώθηκε στα δύο...ξεχασε το σύνταγμα.Μεγάλη η ευθύνη των δικαστων που πήραν τέτοια απόφαση. Αλλά πάνω απ όλες τις τάχα μου δικαιοσύνες, υπερισχύει του θεου .Κι από αυτή δεν ξεφεύγει κάνεις.

Ιωάννης Σαλογιάννης είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε (παρακαλώ όμως όσους σχολιάζουν και ζητούν κάτι, τουλάχιστο να έχω το όνομά τους για να ξέρω σε ποιόν μιλάω!)

https://www.youtube.com/watch?v=bctPNtP4s40&t=1s

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Ι.Σ.
Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

- Οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών.
- Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.

Δώστε παρακαλώ ιδιαίτερη έμφαση στην λέξη ΚΑΙ κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.

Ακούστε παρακαλώ ολόκληρη την απόφαση της Δ.Ι.Σ. στο βίντεο και πείτε μου σας παρακαλώ σε ποιό σημείο αναφέρει για κλειστούς Ιερούς Ναούς.
Ο π. Αναστάσιος έκανε αυτό ακριβώς που τον ''διέταξε'' η Δ.Ι.Σ. Δηλαδή: άφησε ανοικτό τον Ιερό Ναό για ατομική προσευχή και τέλεσε λιτή Θεία Λειτουργία στο διάστημα απο 7:00 έως 8:00

Βρείτε μου σας παρακαλώ το παράπτωμα!!! Ευχαριστώ!!!

Ανώνυμος είπε...

Να προσέξουν όλοι οι Μητροπολίτες που έχουν κληρικούς-εφημερίους που εξασκούν την «ποιμαντική του λεγομένου περιθωρίου» κατά τον Ναυπάκτου Ιερόθεο.

Ανώνυμος είπε...

Πληροφόρηση και απάντηση:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ

Ἀριθμ. Πρωτ. : 140

Πρός
τόν Ἱερόν Κλῆρον
τῆς Ἱερᾶς καί Ἀποστολικῆς Μητροπόλεως Πατρῶν

Ἀγαπητοί μου Πατέρες, χαίρετε ἐν Κυρίῳ πάντοτε
Διά τοῦ παρόντος καλεῖσθε νά ὑπακούετε ἅπαντες στίς ὁδηγίες τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καί τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, ὡς πρός τό θέμα πού ἀφορᾶ στήν λειτουργία τῶν Ἱερῶν Ναῶν, κατά τό διάστημα πού ἀντιμετωπίζομε τήν κατάσταση μέ τήν λοιμική νόσο.
Σᾶς ὑπενθυμίζομε ὅτι, ἤδη μέ τὀ ὑπ' ἀριθμ. πρωτ. 136/17-3-2020 σᾶς διαβιβάσαμε τό ὑπ’ ἀριθμ. Πρωτ. 1371/619/17.3.2020 Ἐγκύλιο Σημείωμα τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, πού διαβιβάζεται τό Φ.Ε.Κ. ὑπ’ ἀριθμ.2867/Υ1, τό ὁποῖο περιλαμβάνει τήν κοινή ὑπουργική ἀπόφαση τῶν Ὑπουργῶν Παιδείας καί Θρησκευμάτων καί Ὑγείας μέ θέμα: «Ἐπιβολή τοῦ μέτρου τῆς προσωρινῆς ἀπαγόρευσης τῆς τέλεσης κάθε εἲδους λειτουργιῶν καί ἱεροπραξιῶν στούς θρησκευτικούς χώρους λατρείας γιά τό χρονικό διάστημα ἀπό 16.3.2020 ἓως 30.3.2020»

Ἡ Ἱερά Σύνοδος, ἤδη ἀπέστειλε ἔγγραφο πρός τίς ἁρμόδιες Ἀρχές τῆς Πολιτείας μέ σχετικές προτάσεις γιά τό θέμα τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν.
Ὁποιαδήποτε ἄλλη στάση μας, οὐδέν προσφέρει στήν ὅλην ὑπόθεση.
Εἴμεθα μαζί σας, κατά τίς δύσκολες αὐτές στιγμές πού περνάει ἡ Πατρίδα μας καί ὅλος ὁ κόσμος, μέ τήν προσευχή μας καί τήν πατρική μας ἀγάπη.
Παρακαλῶ, ἀντί ὁποιασδήποτε ἄλλης ἐνεργείας σας, νά συνεχίσετε προσευχόμενοι διά τήν παρά Θεοῦ ἐνίσχυση καί σωτηρία μας.
Μετά πατρικῶν ἐυχῶν καί εὐλογιῶν
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Πληροφόρηση και απάντηση:

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Π Α Τ Ρ Ω Ν
Πάτρα 26 - 3 – 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΗΛΩΣΗ
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα σχετικά με τη λειτουργία του Ι. Ναού κατά την εορτή του Ευαγγελισμού αισθάνομαι υποχρεωμένος να γνωρίσω τα εξής:
1. Απευθύνω τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου στους δεκάδες γνωστούς και αγνώστους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από απλούς πιστούς μέχρι και Αρχιερείς, που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπό μου. Τους παρακαλώ να εύχονται να με φωτίζει ο Θεός.
2. Νομίζω ότι γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα… Εν τούτοις αισθάνομαι ότι προστίθεμαι και εγώ στα πολλά θύματα της σύγχρονης ανθρωποφαγίας στο βωμό της τηλεθέασης και των “like”. Επειδή λοιπόν κάποιοι συστηματικά κυκλοφορούν fake news αναφορικά με τον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών και το πρόσωπό μου ενημερώνω υπεύθυνα:
· Δεν γνωρίζω να μου έχει ασκηθεί κάποια δίωξη. Χθες και σήμερα όλη μέρα ήμουν στον Ι. Ναό (στο κέντρο πόλης της Πάτρας) και στο σπίτι μου και δεν ενοχλήθηκα στο ελάχιστο από αστυνομικές ή εισαγγελικές Αρχές.

· Όσοι απευθύνουν «εκκλήσεις» προς τον Μητροπολίτη να μου επιβάλει ποινές δεν προσδιορίζουν ποιον εκκλησιαστικό κανόνα παρέβην, ώστε να τιμωρηθώ. Ασφαλώς και δεν παρέβην κάποιο εκκλησιαστικό κανόνα. Όσοι ζητούν την κανονική (εκκλησιαστική) μου τιμωρία εκτίθενται, ως εντελώς άσχετοι με την εκκλησιαστική κανονική τάξη ή υπηρετούν άλλες εμπαθείς σκοπιμότητες…
· Από πλευράς της Ελληνικής Πολιτείας η Κοινή Υπουργική Απόφαση 2867/Υ1 /16.3.2020 είναι αυτή που ρυθμίζει τα της λειτουργίας των Ι. Ναών αναφορικά με τη μη διάδοση του Covid-19. Η ΚΥΑ προβλέπει στην § 1 ότι επιτρέπεται η προσέλευση πιστών στους Ι. Ναούς για ατομική προσευχή «τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους».
· Στον Ι. Ναό μας στις 25.3.20 οι ανωτέρω πρόνοιες της ΚΥΑ τηρήθηκαν όχι μόνο επακριβώς αλλά καθ’ υπερβολήν:
o Ο Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών έχει ωφέλιμη επιφάνεια 515 m2 (κυρίως Ναός: 403 m2 και γυναικωνίτης 112 m2) και ήσαν εκ περιτροπής παρόντα γύρω στους 30 πιστούς, ενώ βάσει της αναλογίας της ΚΥΑ θα μπορούσαν να είναι 51 άτομα.
o Από το αναρτηθέν στο διαδίκτυο video προκύπτει ότι τηρήθηκε και η απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ των πιστών (εξαίρεση υπάρχει στα μέλη της ίδιας οικογένειας, τα οποία έτσι και αλλιώς συμβιούν στο ίδιο σπίτι).
3. Στις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα και ολόκληρος ο κόσμος απαιτείται ηρεμία, ψυχραιμία, υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και προπαντός ΕΛΠΙΔΑ, την οποία μόνο η χάρις του Κυρίου Ιησού Χριστού μπορεί να προσφέρει. Επιπολαιότητες ή ανίερες σκοπιμό-τητες όχι μόνο δεν ωφελούν στον κοινό μας αγώνα κατά του ιού, αλλά κάνουν κακό στην κοινωνική συνοχή με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του τόπου.
4. Τα υπόλοιπα μετά την παρέλευση του πειρασμού.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Με ευχές
π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος
6945-377621, agotsopo@gmail.com

Η 2867/16.3.20 Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τα της λειτουργίας των Ι. Ναών

Ανώνυμος είπε...

Από το σχόλιο 9 - 51, στο οποίο δημοσιεύεται η εγκύκλιος του Μητροπολίτου Πατρών, γίνεται φανερό, ότι η Ιερά Σύνοδος στέλλει μέν στις Μητροπόλεις την ΚΥΑ περί απαγόρευσης τελέσεως λειτουργιών και ιεροπραξιών, αλλά η ίδια η Ιερά Σύνοδος ΔΕΝ συμφωνεί με την ΚΥΑ, διότι όπως αναφέρεται παρακάτω "η Ιερά Σύνοδος ήδη απέστειλε έγγραφο πρός τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας με σχετικές προτάσεις για το θέμα των Ιερών Ακολουθιών".
Δέν υπάρχει επομένως απόλυτη συμφωνία της Ιεράς Συνόδου με την ΚΥΑ, διότι διαφορετικά δέν θα έστελνε έγγραφο για να βελτιωθεί προφανώς η ΚΥΑ, και να επιτραπούν κάποιες Ακολουθίες.
Γι αυτό εξ άλλου δέν επεβλήθη Εκκλησιαστική ποινή σε όσους Ιερείς λειτούργησαν εκείνη την περίοδο, παρά μόνο διώξεις εκ μέρους του Κράτους, τού οποίου η ευσέβεια είναι γνωστή.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά αναρωτιέμαι, ο Ιερέας ποιον έχει υποχρέωση να υπακούει; Το κράτος που λέει οι Ναοί κλειστοί; Την Δ.Ι.Σ. που λέει: ''Οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών και με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας''; ή τον Μητροπολίτη που με την ανακοίνωση του είναι ανάμμεσα και στους 2; ΟΕΟ; Εγώ πάντως νομίζω οτι οφείλει να υπακούσει την ανώτερη εκκλησιαστική αρχή, δηλαδή την Δ.Ι.Σ. οπότε καλά έκανε και λειτούργησε!

Ανώνυμος είπε...

Δε θεωρώ ανυπόστατο το ερώτημά σας. Ωστόσο και σε άλλη ανάρτηση έχω σχολιάσει ότι ο εκπρόσωπος τύπου της Ι.Σ. (Ιλίου Αθηναγόρας στη διημερίδα της Θεολογικής) έχει παραδεχθεί ότι "αν η πολιτεία δεν έκλεινε τους ναούς, κάτι τέτοιο η ίδια η Ιεραρχία δε θα μπορούσε να το πράξει". Σας ενδιαφέρει λοιπόν, ακόμα και αν η Ιεραρχία "χρησιμοποιήθηκε", ποια είναι η πηγή της απαγόρευσης της θείας λειτουργίας; Αν θυμάστε η εντολή αυτή δόθηκε πρωτίστως από τηλεοράσεως από τον πρωθυπουργό.

Αλλά και πέραν τούτου. Αν είναι ένοχος εκκλησιαστικώ το τρόπω ο π. Αναστάσιος που λειτούργησε με ανοιχτές πύλες, είναι ένοχοι και οι ιερείς που λειτούργησαν κεκλεισμένων των θυρών θεωρώντας ως χρέος και ως στήριγμα της οικουμένης την τέλεση της θείας λειτουργίας;
Όχι για να ψάξουμε να δούμε ποιοι ήταν αυτοί, αλλά για να καταλάβουμε ότι για την εκκλησία ο π. Αναστάσιος ήταν ο "αποδιοπομπαίος τράγος" ο οποίος σήκωσε την αμαρτία του "τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν".

Και αναλογιζόμενοι τέλος το "για τα μάτια του κόσμου" (fake) αφορισμό του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε' για την επανάσταση, τότε ναι, έχει σημασία το αν τον τιμώρησε ο Δεσπότης του. Ας μην κατατρώμε τον άνθρωπο για κάτι που ΙΣΩΣ (με κεφαλαία όχι ειρωνικά από σιγουριά. Όντως είναι υποθετικό) θα έπρεπε όλοι να πράξουμε και εφευρίσκουμε ημαρτημένα για να καλύψουμε τη δική μας δειλία και τις αμαρτίες μας. Μάλλον σιωπάν.