Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Συναξάρια σύγχρονων ανθρώπων | Σοφία Χατζή

Συναξάρια σύγχρονων ανθρώπων | Σοφία Χατζή

Συνεντεύξεις και διηγήσεις ανθρώπων που αναζήτησαν τη χαρά, ιεραποστόλων που ξέφυγαν από τις κοινωνικές συμβάσεις, περιλαμβάνει στο βιβλίο της η συνεργάτιδα της εφημερίδας «Ορθόδοξη Αλήθεια» Σοφία Χατζή

___

Βιβλίο «Συναρπαστικοί Άνθρωποι»

Τα συναξάρια και τα γεροντικά αφηγούνται τις ζωές όχι κάποιων ηρώων και ημίθεων, αλλά απλών ανθρώπων σαν κι εμάς. Μας δείχνουν πως κάποιοι από μας ζώντας στην καθημερινότητα την ξεπέρασαν και βγήκαν στην άλλη άκρη που τους πήγε το πνεύμα του Θεού, και μας βεβαιώνουν ότι εμείς, οι απλοί άνθρωποι, έχουμε δικαίωμα στη σωτηρία.

Αυτά σημειώνει προλογίζοντας το βιβλίο της «Συναρπαστικοί Άνθρωποι» από τις εκδόσεις Άθως η ραδιοφωνική παραγωγός και συγγραφέας Σοφία Χατζή, ένα βιβλίο που περιλαμβάνει «συναξάρια» σύγχρονων απλών ανθρώπων που αναζήτησαν τη ζωντανή χαρά και έζησαν πανηγυρικά – λαϊκών που δεν έζησαν τον βίο τους σαν χασομέρι, ιεραποστόλων και μοναχών που ξέφυγαν από τις κοινωνικές συμβάσεις, ανθρώπων που μεταστράφηκαν και άντεξαν να παραμείνουν έντιμα στην απόφασή τους.


Μέσα από τις 23 συνεντεύξεις και διηγήσεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο συναντάμε και γνωρίζουμε, μεταξύ άλλων, τον τραγουδιστή Διονύση Θεοδόση που βάφτισε τον Τούρκο πατριό του και έγινε μοναχός, τον αρχιτέκτονα Νίκο Φουρνάρη που έχτισε δωρεάν σχολεία στην Αφρική και έναν ορθόδοξο ναό στην Κούβα, τον Ελληνοαυστραλό ροκ σταρ Θέμη Άνταμς που έγινε παπάς (π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος) και ιεραπόστολος στη Σιέρρα Λεόνε, την Πορφυρία από την Αλβανία που άλλαξε ρότα έπειτα από οδυνηρή ασθένεια, τον εφοπλιστή Θωμά Λατσούδη που βρήκε τον εαυτό του στο Άγιον Όρος. Ακόμα, τον Σωτήρη Σαλή, παραγωγό πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς, που δώρισε 100 δεντράκια ελιάς στην Κίνα και κατόπιν το Υπουργείο Φτώχειας της χώρας ζήτησε τη συνεργασία του, προκειμένου να βρεθεί τρόπος καλλιέργειας, στον σκληρό για την ελιά τόπο, του πολύτιμου αυτού δέντρου, τον ιερέα π. Θεολόγο Καλαφατάκη που έζησε για χρόνια με τη σύζυγό του και τα εννέα παιδιά τους στο ορεινό χωριό Χριστός, με ελάχιστους κατοίκους, ψηλά στην Κρήτη, τον Γάλλο μοναχό π. Ιωάννη, πρώην δημοσιογράφο και φωτορεπόρτερ με διεθνή καριέρα, που ασκήτεψε στην έρημο της Ιουδαίας και αργότερα ίδρυσε στη Σεβέν της νότιας Γαλλίας τη Σκήτη της Αγίας Πίστης, τον «παππού Ντόμπρι», όπως τον αποκαλούσαν, ο οποίος, αφού δώρισε όλα τα υπάρχοντά του, έγινε με τη θέλησή του επαίτης μπροστά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη Σόφια και τα χρήματα που συγκέντρωνε τα προσέφερε στην Εκκλησία – στα νιάτα του είχε διατελέσει σωματοφύλακας του βασιλιά των Βουλγάρων Μπόρις Γ’, και ακόμα πολλούς «συναρπαστικούς ανθρώπους».


__________

Νέλλη Ζάχαρη
δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα
Ορθόδοξη Αλήθεια, 16.11.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: