Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός προς ιερείς: «Να χαίρεστε για την ιερωσύνη που σας εμπιστεύθηκε ο Θεός και η Εκκλησία»

Την πρώτη γενική ιερατική σύναξη συνεκάλεσε σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

Αρχικά τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού και στη συνέχεια ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος προσφώνησε εκ μέρους του ιερού κλήρου εκφράζοντας την χαρά όλων για την υποδοχή του νέου πνευματικού τους Πατέρα και την επιθυμία όλων να συστρατευθούν με τα οράματα και τις επιθυμίες του Επισκόπου τους.


Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος για πρώτη φορά στο ιερό σώμα των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως εξέφρασε τη χαρά και την συγκίνησή του για την πρώτη αυτή επικοινωνία. Διάρθρωσε την ομιλία του σε τρείς ενότητες, θέτοντας τα θεμέλια πάνω στα οποία επιθυμεί να οικοδομήσει την επισκοπική του διακονία.

Στην πρώτη ενότητα μίλησε για τον ίδιο και για την μέχρι σήμερα ζωή του, τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, τις εμπειρίες του από την ιερατική του διακονία στον Πειραιά, πλησίον του πολιού Γέροντος Καλλινίκου και κατόπιν στον Βόλο παρά τους πόδας του πνευματικού του πατρός, Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Αναφέρθηκε στη σχέση που επιθυμεί να δημιουργήσει με τους ιερείς που είναι οι πρώτοι και άμεσοι συνεργάτες του. Υπογράμμισε ότι ξεκινάει μία νέα σελίδα στην ιστορία της τοπικής μας Εκκλησίας και όλοι καλούνται να εργαστούν με πνεύμα ενότητας.

Δήλωσε την εμπιστοσύνη, την εκτίμηση και την αγάπη του σε όλους ανεξαιρέτως και ζήτησε παράλληλα την εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια, την αλήθεια και την εντιμότητα από όλους, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κληρικοί και οι ιερατικές οικογένειες.

Στην δεύτερη ενότητα αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν την Θεία Λατρεία, δίδοντας οδηγίες για την τέλεση των ιερών ακολουθιών. Ζήτησε να τελείται η Θεία Λατρεία σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας, με ιεροπρέπεια και ένθεο ζήλο και τόνισε ιδιαίτερα ότι το θείο κήρυγμα οφείλει να είναι χριστοκεντρικό και αγιολογικό για να οικοδομεί τους πιστούς.

Στην τρίτη ενότητα περιέλαβε διοικητικά, ποιμαντικά και φιλανθρωπικά θέματα. Μίλησε για την κατήχηση των νέων και των ενηλίκων, την δημιουργία πνευματικών κέντρων στις μεγάλες ενορίες, την ίδρυση σπιτιών γαλήνης Χριστού και φιλανθρωπικών δομών σε όλες τις Ενορίες του Αγρινίου, του Μεσολογγίου και στις έδρες των αρχιερατικών περιφερειών. Επεσήμανε την ανάγκη η Εκκλησία να είναι σημαιοφόρος στην πρόοδο και την ανάπτυξη, λέγοντας ότι δεν θα σας ζητήσω κάτι που είναι εξωπραγματικό, αλλά θα ζητήσω πράγματα που αποδεδειγμένα μπορούν να γίνουν.

Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στο ίδρυμα ενίσχυσης και επιμόρφωσης του ιερού κλήρου που θα δημιουργηθεί, στην ανάγκη αναζωπύρωσης των ιερατικών κλήσεων, στην καθιέρωση του θεσμού του εθελοντού κληρικού και σε άλλα τρέχοντα διοικητικά θέματα.

Στο τέλος διένειμε σε όλους ως ευλογία το τελευταίο του πόνημα ως αρχιμανδρίτου με τίτλο «Από καρδίας» που περιλαμβάνει ομιλίες σε δεσποτικές, θεομητορικές εορτές και εορτές αγίων. Η σύναξη που διεξήχθη σε οικογενειακή ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε με την αναμνηστική φωτογραφία όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο         https://photos.app.goo.gl/kQ4ptaCt523mGNvf7

Δεν υπάρχουν σχόλια: