Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΠΕΛΑΣ

 Κάποτε 3 παλικάρια ἒπισκέφτηκαν τὸν ἅγιο Πορφύριο καὶ πῆραν μαζί τους καὶ μιὰ κοπέλα ποὺ ἐπειδὴ φοροῦσε παντελόνι δὲν μπῆκε νὰ τὸν δεῖ ὅπως οἱ ἄλλοι καὶ περίμενε ἔξω. Μόλις τελείωσε μαζί τους, ὁ Ἅγιος τοὺς εἶπε: πέστε καὶ στὴ Δέσποινα νὰ ἔρθει μέσα.

Ἡ κοπέλα τὰ ἔχασε: δὲν σᾶς εἶπα νὰ μὴν τοῦ πεῖτε τίποτα;

Ὄχι μόνο δὲν τοῦ εἴπαμε τίποτα, ἀλλὰ σὲ καλεῖ μὲ τὸ ὄνομά σου νὰ μπεῖς.

Μπαίνει. Τῆς λέει ὁ Ἅγιος: καλὰ κάνεις καὶ φορᾶς παντελόνι, κάνει κρύο σήμερα. Νὰ σοῦ πῶ καὶ τὶ σὲ ἀπασχολεῖ; Αὐτὸ κι αὐτό.

 Ἡ κοπέλα κατάλαβε ὅτι μίλησε στὴν καρδιά της καὶ ἄλλαξε ζωή.

Νοῦς ὁρᾶ καὶ νοῦς ἀκούει λέγαν οἱ πρόγονοί μας. Ὀ νοῦς τοῦ Ἀγίου ἔβλεπε καὶ ἄκουγε -καθαρά.

Στὸ προηγούμενο περιστατικὸ κάποιοι ἀπὸ μᾶς θὰ μέναμε στὸ παντελόνι. Ἐγωιστὲς καὶ ἠθικιστὲς μὲ δαιμονικὴ ἔπαρση ποὺ δὲν ἀνέχονται κάποιος νὰ εἶναι διαφορετικὸς ἀπὸ αὐτούς. Δὲν ὑπάρχει χῶρος γιὰ τὸν διαφορετικὸ ἄνθρωπο.

Ἔλα ὅμως ποὺ ὀ Ἅγιος πάντοτε θὰ τοὺς διαψεύδει!

Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πήγα με την κόρη μου σε κάποιο οικοτροφείο για να είναι με κάποια επίβλεψη. Δεν έκανα κανένα παζάρι στα τροφεία. Δεν την δέχθηκαν γιατί φορούσε παντελόνι. Βλέπεις εκεί δεν ήταν Γέροντας ο Άγιος Πορφύριος αλλά μια Δεσποινίδα που έπαιρνε εντολή από τον Γέροντα του οικοτροφείου.

Ανώνυμος είπε...

Ο κάθε υπεύθυνος στον χώρο του ορίζει τους κανόνες.Ο,τι ισχύει για όλα τα παιδιά.Δεν είναι άδικο να υπάρχουν εξαιρέσεις;.Η συγκεκριμένη περίπτωση διαφέρει διότι γνωρίζατε πού απευθυνθήκατε, αλλιώς θα μπορούσατε να πάτε σε μια φοιτητική εστία χωρίς αυτούς τους περιορισμούς.

Το παράδειγμα του Αγίου δεν σκοπεύει στο να απενοχοποιήσει το παντελόνι ως γυναικείο ένδυμα,αλλά στο να προσεγγίσει μια ψυχή χωρίς να την κρίνει και να την οδηγήσει στην αλλαγή.

Ανώνυμος είπε...

Ο καιρός αλλάζει.
Το παιχνίδι έχει χαθεί.
Στο σπίτι παντελόνι στην κατασκήνωση φούστα κάτω από το γόνατο.
Το θέατρο καλά κρατάει.
Χαιρετίσματα!

Ανώνυμος είπε...

Τα ελάσσονα τα κάναμε μείζονα.
Όταν το 1835 άρχισαν να φορούν φράγκικα παντελόνια οι Έλληνες αντί για φουστανέλες (φούστες) τον έλεγαν και τους έγραφαν άρητα ρήματα οι χρονογράφοι. Τώρα πάνε οι φουστανέλες και το παντελόνι έγινε ανδρικό ρούχο!
Το ότι κυκλοφορούν γυμνοί άνδρες και γυναίκες δημόσια δεν το βλέπουν οι ιθύνοντες και τους απασχολεί το παντελόνι στις γυναίκες.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ στη δεσποινίδα ,πρώτε ανώνυμε, για τη στάση της. Υπάρχει ελπίδα ακόμη! Δεν έχει ισοπεδωθεί το παν! Οδηγός ο ευαγγελικός λόγος!

Ανώνυμος είπε...

Ο όσιος Πορφύριος ήταν κάθετα αντίθετος με το παντελόνι στις γυναίκες. Είχε απλώς ένα στοργικό τρόπο να αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση, ώστε μόνες του να καταλάβουν σιγά-σιγά οι κοπέλες που τον επεσκέπτοντο. Και δεν γνωρίζουμε αν μεταφέρεται πιστά ο διάλογος. Το πιθανότερο είναι ότι δεν είπε: «Καλά έκανες που έβαλες παντελόνι» και ίσως τόνισε ότι έχει κρύο και πως «με το παντελόνι έμενε ζεστή» (όχι ότι δεν θα μπορούσε να είναι ζεστή και με γυναικεία ενδυμασία).

Αν ο μεγάλος χαρισματούχος πατήρ Πορφύριος είπε: «Καλώς εφόρεσες παντελόνι» είναι λάθος. Και οι άγιοι δεν είναι αλάθητοι. Εν προκειμένω, όμως, ο όσιος Πορφύριος είχε στον νου του να γλυκάνει την καρδιά της και όχι να την αφήσει μόνιμα σε αυτή την παράβαση του Νόμου του Θεού.

Μ. Ντ.

Ανώνυμος είπε...

Καλή σας ημέρα κ. Αναστάσιε, ο άγιος Νικόλαος να σας προστατεύει μαζί με τον Άγιο Πορφύριο.
Είσθε τυχερός ή μάλλον ευλογημένος διότι ο κ. Μ. Ντ. έχει την δυνατότητα να ερμηνεύει τον αγ. Πορφύριο και να επανατοποθετεί τα πράγματα στην κανονική τάξη. Έχει μεγάλο χάρισμα και πρέπει να ασχοληθεί και με άλλους Πατέρες της Εκκλησίας που πολλοί τους ερμηνεύουνε κατά τα γούστα τους.
Στο χωριό μου θα έλεγαν για να κλείσω τον σχολιασμό μου ότι οι διάφοροι τύποι που με το μυαλουδάκι τους ερμηνεύουν τα όσα είπαν και γιατί τα είπαν οι άγιοι θέλουν κόπανο βρεγμένο.
Αυτά…

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον Μ. Ντ.
Έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.
Οι εκκοσμικευμένοι, βέβαια, "χριστιανοί", οι οπαδοί της "πλατείας και ευρυχώρου οδού" που άγει στην απώλεια, οι κοσμικόφρονες που έχουν κάνει τα παθάκια τους "θεολογία", θα δυσφορήσουν και θα βαρυγκομήσουν.
Οι τελευταίοι, εννοείται, κάθε άλλο παρά αποτελούν κριτήριο αληθείας εν προκειμένω.
Δυστυχώς, πολλοί "χρησιμοποιούν" τους αγίους του Θεού, προκειμένου να προωθήσουν τις κοσμικόφρονες ιδεοληψίες τους.
Η αγάπη και η διάκριση του αγίου Πορφυρίου δεν συνεπάγεται, κατ ανάγκην, ότι επικροτούσε την ένδυση των γυναικών με ανδρική περιβολή.
Την τελευταία ρητά καταδικάζει η Αγία Γραφή.
Οι κοσμικόφρονες να αφήσουν ήσυχους τους αγίους και να σοβαρευθούν.
Να κοιτάξουν τα χάλια τους και να μετανοήσουν για τη ζημιά που έχουν κάνει και εξακολουθούν να κάνουν στους εαυτούς τους και σε άλλα μέλη της Εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

Κάθε χώρος έχει κανόνες, θέλετε να το πείτε dress code ok. Πρέπει οι κανόνες να τηρούνται... Αλλιώς δεν πας εκεί, πας αλλού. Απλά πράγματα

Ανώνυμος είπε...

Το παντελόνι δεν είναι το πρόβλημα. Έλεος στο 2022

Ανώνυμος είπε...

Προς 9:06.
Κόπανο βρεγμένο θέλουν αυτοί που παρουσιάζουν τους αγίους σαν τα μούτρα τους.
Δηλαδή ως κοσμικώς σκεπτομένους και ως αντιφρονούντες προς το Ευαγγέλιο και το γνήσιο αγιοπατερικό λόγο.

Ανώνυμος είπε...

Ο πρώτος ανώνυμος λυπήθηκα διότι η Διευθύντρια δεν δέχθηκε την κόρη του λόγω παντελονιού. Δεν θα κρίνω εγώ αν αυτό είναι σωστό ή λάθος .
Δεν μπορώ να δεχθώ όμως ότι πήγε την κόρη του στο οικοτροφείο για να είναι << με κάποια επίβλεψη >>.
δηλαδή την επίβλεψη την θέλει αλλά χωρίς κανόνες .....
άρα η Διευθύντρια να παρακολουθεί και να δίνει αναφορά στον καλό μπαμπά.

Ανώνυμος είπε...

Προς 2:41,6/12:
«Ενδύματα και πράγματα που αρμόζουν στον άνδρα, δεν θα τα βἀλει επάνω της η γυναίκα. Και δεν θα φορέσει ο άνδρας γυναικεία φορέματα. Διότι οποιοσδήποτε τα κάνει αυτά, είναι σιχαμερός ενώπιον Κυρίου του Θεού σου». (Δευτερονόμιον κβ΄ 5). Ενώ υπάρχει και σχετικός κανόνας της Στ΄ Οικουμενικής Συνόδου: «…ὁρίζοντες, μηδένα ἄνδρα γυναικείαν στολὴν ἐνδιδύσκεσθαι, ἢ γυναῖκα τὴν ἀνδράσιν ἁρμόδιον» (κανένας άνδρας να μην ενδύεται γυναικεία στολή ούτε η γυναίκα αυτήν που αρμόζει στους άνδρες).
Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εσάς που γνωρίζουν τα μύχια της καρδιάς της Δέσποινας όπως και ο άγιος Πορφύριος και αναγνωρίζετε για ποιο λόγο μίλησε έτσι ο Άγιος!

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα αυτό που γράφει απαντώντας σε κάποιο σχόλιο αδελφός

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ

Να φίλε μου ο λόγος του Θεού δεν αλλάζει. Όταν ο πρ. Μωυσής έγραφε το Δευτερονόμιο φοαρούσαν κελεμπίες-χλαμύδες το ίδιο και στην περίοδο της Στ΄ Οικουμενικής Συνόδου άρα όποιος άνδρας φοράει παντελόνια «είναι σιχαμερός ενώπιον Κυρίου του Θεού σου»
Επιστροφή στο υπό της Αγίας Γραφής και τους ιερούς κανόνες ένδυμα όχι στο παντελόνι ναι στην χλαμύδα.

Ανώνυμος είπε...

9:32, ολίγη σοβαρότης δεν βλάπτει...
Αυτό κατάλαβες εσύ;
Λυπάμαι πολύ...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Αδελφοί μου, εγώ έχω υπ΄όψη μου άλλο σχετικό περιστατικό με τον όσιο Γέροντα Πορφύριο που επισημαίνει το αντίθετο.
Τον πλησίασε ένα νέο ζευγάρι με ένα κοριτσάκι και τον ρώτησαν: «Να επιτρέπουμε στην κορούλα μας να φοράει παντελόνι;» Και ο Γέροντας τους απάντησε. «Ρωτάτε για κάτι που η Αγία Γραφή και ο Λόγος του Θεού το έχει ήδη λύσει» και τους παρέπεμψε στο Δευτερ. 22, 5 «Οὐκ ἔσται σκεύη ἀνδρὸς ἐπὶ γυναικί, οὐδὲ μὴ ἐνδύσηται ἀνὴρ στολὴν γυναικείαν, ὅτι βδέλυγμα Κυρίῳ τῷ Θεῷ σού ἐστι πᾶς ποιῶν ταῦτα». Δηλ. Δεν επιτρέπεται στη γυναίκα να φορά ανδρικά ενδύματα και εξαρτήματα, ούτε στον άνδρα να φορά γυναικεία ενδύματα, διότι καθένας που κάμνει αυτά, είναι αποκρουστικός ενώπιον Κυρίου του Θεού.
Δυστυχώς αδελφοί μου απ΄την εναλλαγή αυτή ανδρικών και γυναικείων όχι μόνο ενδυμάτων, αλλά και κοσμημάτων και καλλυντικών και κομμώσεων και συνηθειών, φθάσαμε στο σημερινό χάλι της εναλλαγής φύλων, την άρνηση της φύσεώς μας και την γενετήσια αχρήστευση των ανθρώπων!
Απ΄ τις μικρές εκτροπές φθάσαμε στις μεγάλες και δεν συμμαζεύεται, γιατί όλα αυτά «βαπτίστηκαν» απ΄τους επιτήδειους που προωθούν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, «ατομικά δικαιώματα» και ανεκτές επιλογές με ό,τι κόστος συνεπάγεται.
π. Δημήτριος Σαββόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Σεβαστέ π. Δημήτριε καλόπιστα τα όσα γράψατε. Το Δευτερονόμιο αν το λάβω κατά γράμμα έχει το σημερινό παντελόνι ως σκεύος ανδρός; Διαφωνώ απόλυτα. Ο Κωνσταντίνος Οικονόμος εξ Οικονόμων στις ομιλίες του στηλιτεύει του έλληνας άνδρας που φορούν τα φράγκικα ρούχα δια των οποίων εμφαίνονται τα γεννητικά αυτών όργανα… εις κείμενα των εφημερίδων της εποχής μετά την εγκαθίδρυση του Καποδίστρια γράφουν για το ντύσιμο των ανδρών με τα ξενόφερτα παντελόνια. Το πως τώρα καθιερώθηκαν ως ανδρικά ενδύματα τα παντελόνια είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
Όμως π. Δημήτριε γνωρίζω πρεσβυτέρες που φορούν παντελόνια και θυγατέρες ιερέων που πράττουν το ίδιο. Η μάχη με το παντελόνι στις γυναίκες και το ξεγύμνωμα των ανδρών δυστυχώς επικράτησε.

Ανώνυμος είπε...

Δέν αμφισβητώ το Δευτερονόμιο, ούτε την Παλαιά Διαθήκη, ούτε άλλη Διάταξη της Εκκλησίας.
Απλώς κάθε φορά που γίνεται συζήτηση για την ενδυμασία, μού έρχεται στο μυαλό το ερώτημα, η φουστανέλλα που φορούσαν οι Ελληνες πρίν έλθουν στην Ελλάδα οι Βαυαροί, είναι ανδρικό ένδυμα ή γυναικείο ;
Σήμερα, οι άνδρες που συμμετέχουν σε Πολιτιστικούς Συλλόγους, σε Παραδοσιακούς Συλλόγους, οι Εύζωνοι, όσοι συμμετέχουν σε Παρελάσεις καί Εθνικές Επετείους, καλώς πράττουν καί εμφανίζονται με φουστανέλλες ή όχι ;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Καλέ μου αδελφέ 7-12-2022, 3:32 μ.μ. Η Αγία Γραφή καλώς αναφέρεται με τον γενικό όρο ενδύματα ανδρών και γυναικών, γιατί ο Θεός που φώτισε τον συγγραφέα να τα γράψει αυτά, γνώριζε ότι κάθε εποχή και κάθε έθνος θα είχε και τις δικές του ενδυματολογικές ιδιαιτερότητες, οπότε οι πιστοί κάθε εποχής έπρεπε να διαχειρίζονται αναλόγως την συμπεριφορά τους, σύμφωνα με τις τοπικές συνήθεις αμφίεσης. Το ότι υπάρχουν πρεσβυτέρες ή θυγατέρες ιερατικών οικογενειών που φορούν παντελόνια σημαίνει κατ΄εμέ τρία τινά. (α) ή το κάνουν από άγνοια γιατί δεν εννοούν το ιδεολογικό υπόβαθρο που κρύβει αυτή η συμπεριφορά. (β) ή το κάνουν για ευκολία τους επειδή δεν βρίσκουν εύκολα γυναικεία φορέματα της αρέσκειάς τους. Και (γ) καθαρά από κοσμικό φρόνημα, για να μην νοιώθουν «διαφορετικές», ή αν θέλετε «σαν τη μύγα μες το γάλα», για να φαίνονται «σύγχρονες» με το γενικότερο «πνεύμα» και τρόπο ζωής που κυριαρχεί γύρω μας.
Όσο για τα παντελόνια στους άνδρες που «σκανδαλίζουν» για το λόγο που αναφέρετε, κατ΄ αντιστοιχία υπάρχουν και γυναικεία φορέματα που «σκανδαλίζουν», ακόμη πιο προκλητικά! Νομίζω η λύση βρίσκεται στη μέση. Εκτός απ΄την ανηφόρα και την κατηφόρα υπάρχει και το ίσωμα. Αν δε βρίσκουν οι χριστιανοί-νες κατάλληλα σεμνά ρούχα να ενδυθούν, μπορούν εύκολα να φτιάξουν σε ράπτριες και μάλιστα πολύ φθηνότερα σε κόστος απ΄ότι θα τα εύρισκαν στην αγορά (αυτό το γνωρίζω πολύ καλά από την πρεσβυτέρα μου).
Όταν υπάρχει αγαθή διάθεση για όλα υπάρχει λύση. Όπου υπάρχει «το ίδιον θέλημα», εκεί πάντα θα υπάρχει πρόβλημα. Το ένδυμα δεν αλλάζει απλά την εμφάνιση του ανθρώπου, του αλλάζει και την ψυχολογία και την εν γένει συμπεριφορά του. Το ότι επικράτησε ένα κακό δεν σημαίνει ότι θα το βαπτίσουμε «καλό» για να μη λυπήσουμε τους πιστούς μας. Αδελφέ μου η πίστη μας πρέπει να διαμορφώνει ανάλογα και τη ζωή μας, διαφορετικά αποτύχαμε απ΄το σκοπό μας.
π. Δημήτριος Σαββόπουλος

Ανώνυμος είπε...

καλα ειμαστε σοβαροι;;; μιλαμε για παντελονια κλπ στις γυναικες τη στιγμη που ειναι αναξιο λογου αυτο;;; Ασ μας πουν οι εγγραμματοι ποτε καθιερωθηκαν στους ανδρες τα παντελονια στην Ελλαδα και γιατι να υιοθετησουμε ωσ ανδρικο ενδυμα;;; ελεος με τα σκοταδια της σκεψης Πιστευετε σοβαρα οτι ο Χριστος θα κοιταγε τα παντελονια στις γυναικες;;; θελει πολλη σκεψη να καταλαβετε οτι αυτα ειναι τα εξωθεν του ποτηρίου;;; Δεν σκεφετεστε ποσο υποκριτικα συμπεριφερεστε με το να απαγορεύετε κατι αναγκαιο και απαραιτητο οπως τα παντελονια στις γυναικες για την καθημερινοτητα τους;;; Μια φορα σε ενα χριστιανικο σχολειο πηγαν τα παιδια για ιππασια και φερανε τα κοριτσακια με φουστα να κανουν ιππασια για να μην επιτρεψουν να φορεσουν παντελονι ή εστω φορμα!!!ΕΛΕΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο φαρισαϊσμός καλά κρατεί!
Ιφ

Ανώνυμος είπε...

Προς Ιφ: όταν στριμώχνεται το σάπιο σκεπτικό των εκκοσμικευμένων "χριστιανών" καταφεύγουμε στο φαρισαισμό για να απαξιώσουμε αυτούς που μας στρίμωξαν...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Καλοί μου άνθρωποι δεν στείλαμε κανέναν στην κόλαση! Δεν καταδικάσαμε κανέναν. Απλά επισημάναμε την ακρίβεια, σύμφωνα με ότι μας λέγει η Αγία Γραφή. Σαφώς το παντελόνι στην εποχή μας, που οργιάζει η ομοφυλοφιλία, η πορνεία, η μοιχεία κλπ., ως ένδυμα γυναικείο είναι πταίσμα. Πιστεύω ότι με σωστή χειραγώγηση, υπομονή και αγάπη από ιερείς και κηδεμόνες, πολλές γυναίκες μπορούν να διορθώσουν αυτό το μικρό ατόπημα.
Όταν έρχονται στην εκκλησία να λειτουργηθούν ή να εξομολογηθούν δεν τις πετάμε έξω, αλλά μια συμβουλή και υπόδειξη, (όχι αφορισμό!), νομίζω οφείλουμε να τη δώσουμε, την κατάλληλη στιγμή (ιδιαιτέρως).
π. Δημήτριος Σαββόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Πατέρα Δημήτριε αν θελετε να επισημανετε την ακρίβεια να το κανετε για τα βαρύτερα του νομου και κυρίως για αυτά που αφορούν τους ιερείς συμφωνα με οσα λεει η Αγια Γραφή όπως λετε. Μη φορτώνετε λοιπόν φορτία στους ανθρώπους επειδη το λεει στο Δευτερονομιο. Ξερετε τι λεει ολη η Παλαια Διαθηκη για παραδειγμα για τους ιερείς;;;; οπότε μη κουνατε το δαακτυλο.... Σιωπή. Το παντελονι ουτε εφαμαρτο είναι ουτε τιποτε Ενδυμα της εποχής Καποτε ηταν ανδρικό κάποτε δεν υπηρχε καν τωρα εγινε και γυναικειο μπορει στο μελλον να ειναι μονο γυναικείο κλπ Κατι τρεχει στα γυφτικα!!!!!!! βρείτε κατι πιο πνευματικο και ουσιαστικο να ασχοληθείτε!!!!!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Αδελφέ μου (8/12/2022, 11:26 μ.μ) κάνεις λάθος. Το δάκτυλό μου δεν το έχω κουνήσει σε κανέναν, αυτό είναι της φαντασίας σου. Εσύ όπως φαίνεται κουνάς το δικό σου σε εμένα και μάλιστα με κανόνα να «σιωπήσω»! Δεν καταλαβαίνω όμως το γιατί; Που είναι το μεμπτό σε αυτά που έγραψα; Ο Κύριός μας δεν λέγει: «ὃς ἐὰν οὖν λύσῃ μίαν τῶν ἐντολῶν τούτων τῶν ἐλαχίστων καὶ διδάξῃ οὕτω τοὺς ἀνθρώπους, ἐλάχιστος κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν· ὃς δ᾿ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν». (Ματ.5,19) και αλλού: «ὅστις γὰρ ὅλον τὸν νόμον τηρήσῃ, πταίσῃ δὲ ἐν ἑνί, γέγονε πάντων ἔνοχος»; (Ιακ.2,10). Στην πνευματική ζωή ξεκινάμε από την τήρηση των μικρών και εύκολων εντολών, για να μπορέσουμε να κατορθώσουμε και την τήρηση των μεγάλων και σημαντικών.
Για όσα άλλα γράφεις, είναι η προσωπική σου τοποθέτηση και όχι διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Σεβαστή, αλλά όχι κανόνας πορείας για τα μέλη της Εκκλησίας…
Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα.
π. Δημήτριος Σαββόπουλος

Μιχάλης, Πάτρα είπε...

Ρε συ, άνθρωπε μου , μήπως αυτό θέλει να μας πει το Δευτερονόμιο κ ο π.Δημήτριος, ότι κάθε εποχή πρέπει να έχει την διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών . Σήμερα είναι το παντελόνι, αύριο μπορεί να είναι κάτι άλλο.Τωρα αν μπορούμε να το τηρούμε ή όχι δεν αναιρεί τον νόμο ούτε το πνεύμα

Ανώνυμος είπε...

Από το Δευτερονόμιο 22:20-21:
"ἐὰν δὲ ἐπ᾿ ἀληθείας γένηται ὁ λόγος οὗτος καὶ μὴ εὑρεθῇ παρθένια τῇ νεάνιδι, 21 καὶ ἐξάξουσι τὴν νεᾶνιν ἐπὶ τὰς θύρας τοῦ οἴκου τοῦ πατρὸς αὐτῆς, καὶ λιθοβολήσουσιν αὐτὴν ἐν λίθοις, καὶ ἀποθανεῖται, ὅτι ἐποίησεν ἀφροσύνην ἐν υἱοῖς Ἰσραὴλ ἐκπορνεῦσαι τὸν οἶκον τοῦ πατρὸς αὐτῆς· καὶ ἐξαρεῖς τὸν πονηρὸν ἐξ ὑμῶν αὐτῶν."

Αναρωτιέμαι αν όσοι επιχειρηματολογούν με βάση το Μωσαϊκό Νόμο αποδέχονται όλες τις διατάξεις του ατόφιες...