Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Βιβλιοκριτική στο «Πρόσωπα που γνώρισα Αποχρώσεις ζωής» του Ελευθέριου Βάσσου - Κ. Νούσης

Βιβλιοκριτική στο «Πρόσωπα που γνώρισα 
 Αποχρώσεις ζωής» του Ελευθέριου Βάσσου

O Ελευθέριος Βάσσος, φιλόλογος και θεολόγος, αδελφικός φίλος από Λάρισα και νυν ερωτικός μετανάστης στον Πειραιά, πρωτοεμφανίζεται και επίσημα στην εκδοτική συγγραφική αυλαία – κατόπιν μιας μακράς πορείας αρθρογραφίας στο διαδίκτυο και αλλού - μέσα από το πεζοποιητικό πόνημά του «Πρόσωπα που γνώρισα – Αποχρώσεις ζωής» (εκδ. Καθ’ ΟΔΟΝ, Θεσσαλονίκη 2023). Μας ταξιδεύει δι’ αυτού σε μια αυτοβιογραφική αναδρομή, στην οποία συναντάμε και πρόσωπα γνωστά από τη θεολογική επικαιρότητα και τον χώρο της σύγχρονης αγιότητας (βλ. όσιο Παΐσιο…).

Το κείμενο έχει ποιητική χροιά από την αρχή μέχρι το τέλος, στου οποίου το δεύτερο μέρος συναντούμε και έξι ποιήματα σε καθαρή μορφή αυτή τη φορά. Η λιτότητα και η πυκνότητα, η σαφήνεια και η λογοτεχνικότητα συνδυάζονται απαράμιλλα με το χρώμα της ορθόδοξης θεολογίας μέσα στα επί μέρους κείμενα που συναπαρτίζουν το όλον του μικρού αυτού και ευανάγνωστου βιβλίου.

Η βιωματικότητα και ο συναισθηματισμός συρράπτονται αριστοτεχνικά με την οντολογία του ορθόδοξου θεολογικού λόγου, του τόσο διαστρεβλωμένου και αγνοημένου στις μέρες μας. Η γνωριμία του συγγραφέα ακόμη και με άτομα άγνωστα στους πολλούς έχει και αυτή τη χάρη της και τον φιλοσοφικό της «διδακτισμό». Εκείνο που μένει ως (χριστιανική κυρίως) γεύση μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης είναι η αξία της ζωής μέσα από τη γνωριμία με συγκεκριμένα πρόσωπα και την εν Χριστώ υγιή αγάπη, που δια της μνήμης και της Θείας Χάρης διαιωνίζεται από τη ματαιότητα και συντομία του παρόντος στην ατέλειωτη Βασιλεία που θα εγκαθιδρύσει ο Θεός μετά την κοινή ανάσταση των κεκοιμημένων…

Κ. Νούσης
Λάρισα, 1/4/2023

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: